Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR
2013-10-30 07:00:00 • 8 min lezen

The Kenny Garrett Quintet, Festival Jazz International 27-10-2013

Een knallende slotact en hoogtepunt van het Festival Jazz International, op zondagavond 27 oktober in Lanteren Venster Rotterdam.

De Amerikaanse altsaxofonist heeft een indrukwekkende CV met namen als Miles Davis, Duke Ellington, Art Blakey, Chick Corea en Christian McBride waar hij mee samen heeft gespeeld.

Met zijn krachtige en energieke, maar ook muzikaal gevoelige sound laat hij vanavond van zich horen met zijn eigen quintet. Vanaf seconde 1 dendert er een muzikale trein naar binnen. Je kan maar beter aan boord springen anders word je zonder twijfel platgewalst. But what a ride it is! Het muzikale geweld houdt drie lange nummers aan en wordt soms bijna teveel om nog rustig naar te kunnen luisteren, maar wat een muzikanten zijn hier aan het werk. Perfect op elkaar ingespeeld en een energie waar je u tegen zegt. En dan ineens een bewerking van ‘I say a little prayer for you’. Het is een beetje bevreemdend na de stampende nummers en het blijkt ook een vrij korte onderbreking, want de trein stuwt zich door een lange tunnel een donker bos in waar vooral een grote rol is weggelegd voor percussionist Rudy Bird. De muziek krijgt bijna iets meditatiefs en dromerigs. En na weer een energiek nummer volgt een prachtige ballad waar we wat mij betreft wel langer van hadden mogen genieten. Het spel van Kenny Garrett komt hier ook erg mooi tot zijn recht.

Voordat de trein abrupt tot stilstand komt is er nog de indrukwekkende drumsolo van McClenty Hunter waarbij een drumstok letterlijk het podium over vliegt. Illustratief voor de enorme passie waarmee hier vanavond wordt gemusiceerd.

Maar helemaal afgelopen is het zeker nog niet. Tijdens een staande ovatie heeft Kenny Garrett nog energie genoeg om het publiek op te zwepen tot meeklappen en swingen, het dak gaat er echt af. Een prachtige afsluiter van het Festival Jazz International Rotterdam.

 

 

Bezetting: Kenny Garrett – altsax, fluit Vernell Brown – piano Corcoran Holt – contrabas McClenty Hunter – drums Rudy Bird – percussie

Deel via social media: