Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR
2014-12-08 07:00:00 • 9 min lezen

The Rifles in De Helling: ongecompliceerde Britpop

Op donderdag 4 december staan er twee Britse gitaarbands op het podium van De Helling in Utrecht.

Oud-gedienden The Rifles worden begeleid door Dexters. Het is niet vreemd dat Dexters het voorprogramma mag verzorgen. Eén van de singles van dit fijne bandje is geproduceerd door de zanger van The Rifles. Dexters speelt een prima set; het is een leuk bandje, maar met een weinig origineel geluid.  

The Rifles, ooit bestempeld als het meest onderschatte bandje van het Britse eiland. Losjes geïnspireerd op voorgangers als Franz Ferdinand, Editors en The Kooks maakte The Rifles deel uit van een grote groep Britse bandjes met diezelfde inspiratie, maar die nooit echt doorgebroken zijn. Inmiddels is de Britpop-revival van midden jaren ’00 al voorbij en zijn The Rifles al even niet meer hip. Dat is te zien aan het overwegend oudere publiek dat vanavond in De Helling is.

 

Het concertOp het moment dat The Rifles beginnen is slechts driekwart van de zaal gevuld en zal dat ook de reden zijn dat de show in De Helling gespeeld wordt en niet, zoals in eerste instantie de bedoeling was, in TivoliVredenburg. Dat The Rifles niet langer geboekt worden door de hipste festivals zal de heren worst wezen, getuige het speelplezier wat de band heeft. De toetsenist speelt vanavond een marginale rol in het geheel, maar heeft overduidelijk het meeste plezier van iedereen in de zaal (onder invloed van de nodige drank). Hij grijnst van oor tot oor, en zwaait vrolijk in het rond. De frontman van de band en de eerste gitarist hebben het samen goed naar de zin en beschrijven de avond na afloop als ‘the best gig this tour’. Een compliment dat het publiek in zijn zak kan steken. Het enthousiasme van de band werkt aanstekelijk, want al gauw begint de zaal mee te dansen. Een jonge fan schreeuwt alle nummers mee en maant het publiek vanaf het podium tot meer klappen en springen. Hij zal een dag later zichzelf terugvinden op de Facebook-pagina van de band.

 

De conclusie Op een tweetal akoestische songs na, houdt de band het gaspedaal vanavond flink ingetrapt. De zang van de sympathieke zanger Joel Stoker wordt omlijst door prima gitaarspel en dito drumwerk. Ze mogen dan niet meer zo hip zijn, The Rifles in deze vorm zou op ieder festival een aanvulling op de line-up zijn.

Deel via social media: