Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR
2016-12-06 07:00:00 • 5 min lezen

Theo Croker Lantaren Venster Rotterdam 1-12-2016

Trompettist en bandleider Theo Croker heeft diverse multiculturele roots. Dat is terug te horen in de creatieve producties van de dertigjarige Amerikaan, die is geboren in Florida. De kleinzoon van de legendarische trompettist Doc Cheatham schrijft namelijk ook filmmuziek en produceert hiphop, wat zijn rauwe, maar zeer hippe mainstream jazzcomposities verklaart.

Croker woonde na zijn conservatoriumstudie in Shanghai, waar hij jarenlang in The House of Blues & Jazz iedere avond met zijn band aan een hecht geluid werkte. In deze periode ontmoette hij Dee Dee Bridgewater, bij wie hij inmiddels in de band speelt. Zij produceerde Theo’s derde album AfroPhysicist (2014), waaraan topmuzikanten als David Gilmore, Stefon Harris en Roy Hargrove meewerkten. Croker is een van de meest innovatieve trompettisten van zijn generatie en een boegbeeld van straight-ahead-jazz met attitude. Zijn sterke meest recente album Escape Velocity kwam uit in mei van dit jaar op Okeh Records.

"…Een breed geluid met vaak een stevig funkfundament. Toegankelijk als Snarky Puppy maar zonder hun jazzrockmotiefjes. En niet zelden groots en meeslepend klinkend als Kamasi Washington op zijn bejubelde The Epic. De open toon van Crokers trompet domineert, maar veel ruimte is er beurtelings voor het orgel van Michael King en de altsax van Irwin Hall. Alles wordt uiteindelijk vooral gedragen door het stevige maar soepele slagwerk van Kassa Overall. Soms voegt Croker er wat elektronica aan toe, maar de sound blijft vooral akoestisch. Toegankelijk en toch avontuurlijk. Dansbaar zonder opdringerig te worden en voorzien van een mooie spanningsboog…" - De Volkskrant, Gijsbert Kamer (****)

"Theo Croker springt eruit als een van de meest innovatieve trompettisten van zijn generatie die met verbazend gemak zijn ideeën in moderne jazz vat. Er valt veel te ontdekken op zijn nieuwe album Escape Velocity met zijn band DVRK FUNK. Naast zijn postbop scheert hij ritmisch alert langs souljazz en funk vol grooves en er is vrolijkheid in Latin jazz, aangespoord door de zangeres die al een tijdje zijn mentor is, Dee Dee Bridgewater. Croker legt in zijn composities een stevige sound neer." - NRC, Amanda Kuyper (****)

Bezetting: Theo Croker - trompet Anthony Ware - fluit, sax Michael King - keyboards Eric Wheeler - contrabas Kassa Overall - drums

Deel via social media: