Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR
2015-06-16 07:00:00 • 9 min lezen

TivoliVredenburg 1 jaar: Vol overtuiging vooruit

Het is al weer één jaar geleden dat muziektempel TivoliVredenburg haar deuren opende voor het grote publiek. In dit jaar hebben veel grote en minder grote namen hier optredens verzorgt en in toenemende mate heeft het publiek de weg naar het markante gebouw aan de Vredenburgkade gevonden. De eerste ontmoeting was voor velen een sceptische, hoe kon dit levenloze nieuwe gebouw immers in de schaduw staan van haar illustere voorgangers? Gaandeweg heeft deze scepsis echter plaatsgemaakt voor vriendschap en inmiddels heeft Utrecht haar nieuwe ‘eye & ear catcher’ volledig omarmd. Dit werd eens te meer duidelijk op het festival ter ere van haar eerste jubileum, ‘Wij zijn 1’.

In de titel van het festival ligt, naast een verwijzing naar de verjaardag, ook een duiding naar de ontwikkeling van het gebouw en de samenwerking tussen beide organisaties besloten. Waar eerdere festivals nog als los zand aan elkaar hingen, was er tijdens 'Wij zijn 1' sprake van een ware eenheid tussen de verschillende zalen. Een cruciale eigenschap om een festival te kunnen doen slagen. De verschillende zalen waren voor de gelegenheid sfeervol verbonden door gezellige zit- en hanghoekjes en ook de inzet van ‘Plein 5’ als optreedplaats bevorderde het festivalgevoel aanzienlijk. Natuurlijk is er ook nog dat andere ingrediënt noodzakelijk voor een geslaagde festivalervaring: Een sterke line up...

En laat deze line up nou ook geweldig zijn. Onder de tot de verbeelding sprekende namen; Triggerfinger, De Jeugd van Tegenwoordig , Mister & Mississippi , Handsome Poets, Fresku , Giovanca, Extince, Kenny B, Zuco 103 en Broken Brass Ensemble. Veel Holland’s glorie dus, prijkend op het affiche, maar maken zij vanavond deze status ook waar?

De jeugd vertegenwoordigd

Het lijkt wel alsof ze tegenwoordig op ieder podium staan, de Jeugd, maar dat ze nog steeds de jeugd vertegenwoordigen, wordt snel duidelijk bij het betreden van de Ronda zaal. Zowel de vloer als het balkon staat volgepakt met enthousiaste gelegenheidsfans. De menigte wordt getrakteerd op een show zoals we die kennen van deze electro hiphop formatie: Energiek en vol overtuiging, scherp, maar met een stevige knipoog.

De avonturen van de Exter-o-Naldus

Even later verwelkomt de wat oudere jeugd één van de grondleggers van de Nederlandse hiphop in 'Cloud NIne'. Extince behoort na 3 decennia (!) nog altijd tot de top van de Nederhop en dat steekt de Exter-o-Naldus niet onder stoelen of banken. Zijn tiende album ‘X’ mag dan (vooralsnog) geen grote hits opgeleverd hebben, zijn achterzak puilt er mee uit. Extince opent in het feest der herkenning nog  in het Engels (de taal waarin het ooit begon), maar in zijn eigen taal versta je pas hoe goed hij wel niet is. ‘Kaal of Kammen’, ‘Viervoeters’, ‘Spraakwater’, ‘Grootheidswaan’, in rap tempo komen alle klassiekers voorbij. Helaas voor Extince ‘spit’ hij zijn ‘lyrics’ voor een zaal die verre van vol staat. Ongetwijfeld heeft dit te maken met de sterke programmering. Zo staat Mister en Mississippi ondertussen in de Pandora en kijkt de Ronda zaal reikhalzend uit naar een stevig potje Triggerfinger.

Pleinfeest

Plein 5 vormt het opmerkelijke decor voor de funkformatie Broken Brass Ensemble. Op een geïmproviseerd podium schotelt de band vaak nietsvermoedende passanten een spetterende cocktail van brass, hip hop, Balkan en funk voor. Het enthousiasme en de energie van de muzikanten werkt aanstekelijk. Zo staat al snel een grote groep festivalgangers, vaak onder het genot van een drankje, te swingen op de blitsende blazers van de band. Broken Brass Ensemble heeft met de show vanavond zeker zieltjes gewonnen en ongetwijfeld haar fanschare uitgebreid.

De viering van het éénjarig jubileum is een overtuigend succes te noemen. Het concept en de inrichting van het festival zijn zeer geslaagd en ook de sfeer tussen het publiek onderling is uitstekend. De organisatie en het gebouw hebben haar bestaansrecht krachtig bevestigd en de lat voor komende festivals verhoogd. We kijken uit naar een tweede jaar TivoliVredenburg, in de hoop dat zij de hooggespannen verwachtingen waar zullen (blijven) maken. 

Deel via social media: