Zoek...
Barry Hay en JB Meijers

Barry Hay en JB Meijers

15 november verschijnt ‘For You Baby’

MUZIEKNIEUWS
DOOR ROELOF NOORDA
2019-10-04 07:00:00 • min lezen

Pop / Rock

eerste albums van Barry Hay en JB Meijers

Op 15 november verschijnt ‘For You Baby’, het eerste album van Barry Hay en JB Meijers.

Wat krijg je als twee van de grootste talenten uit de Nederpop samen een plaat maken? Als die gezworen kameraden frank en vrij hun gang kunnen gaan en hun favoriete songs op geheel eigen wijze opnemen? Als de boezemvrienden elkaar uitdagen en daardoor boven zichzelf uitstijgen? Het antwoord op deze vragen is ‘For You Baby’, het debuut van Barry Hay & JB Meijers.

We kennen Barry natuurlijk van Golden Earring, van zijn album met het Metropole Orkest ‘The Big Band Theory’ en van zijn hard rockende band Barry Hay’s Flying V Formation. En JB was de producer en gitarist van o.a. De Dijk en Acda en De Munnik, schreef samen met Ilse DeLange ‘Calm After The Storm’ en veroverde met The Common Linnets heel Europa. Hij toert door Duitsland met superster Peter Maffay en staat aankomende december en januari in de theaters met zijn solovoorstelling ‘Delta Boy’.

 

Barry en JB kenden elkaar al langer, maar toen Barry in 2017 meewerkte aan Ilse DeLange’s tv-programma Ilse’s Veranda raakten ze bevriend. Samen met Ilse brachten ze toen een akoestische versie van ‘Radar Love’ in De Wereld Draait Door, wat platenmaatschappij Universal op het idee bracht om Barry een album vol duetten te laten opnemen. Barry: “Ik zei, prima, maar dan wil ik het wel samen met JB doen!”

De mannen hadden het te druk om samen songs te schrijven. Het moest dus een album met hun favoriete songs van anderen worden. JB: “We vertrokken vanuit dat akoestische ‘Radar Love’-idee en dachten ook daarom aan covers. Veel van Barry’s keuzes kwamen wonderwel overeen met de mijne, zoals ‘If Not For You’, ‘Sweet Jane’ en ‘I’m On Fire’.” Barry: “We hadden nu een voorselectie van misschien wel vijftig songs. Uiteindelijk kwam er maar één duet op het album terecht, ‘Blue Bayou’ van Roy Orbison. Ik ben op Curaҫao net verhuisd naar Blue Bayou, dus die tekst is me helemaal op het lijf geschreven. Ik zing het samen met Danny Vera, die vaak bij ons op het eiland gelogeerd heeft; een groot talent en een geweldige vent.”

 

Zoals te verwachten bij twee topmuzikanten, gaven ze een geheel eigen draai aan de liedjes. JB: “Barry kwam met het geniale idee om er een Zuid-Amerikaanse flair aan te geven. Dat bracht mij buiten mijn comfort zone, want het is eigenlijk een andere taal met al die percussie in plaats van de gebruikelijke drums. We wilden ook lucht in de arrangementen houden, dat minimale, niet per se proberen jezelf te overschreeuwen.”

Barry: “Rick Rubin deed dat ook bij ‘American Recordings’ van Johnny Cash. Ik vind dat het meestal beter klinkt als het ‘leeg’ is. ‘Zullen we hier misschien nog een klein orgeltje doen? Nee, eigenlijk is dat al te veel.’ Het heeft ook tot muziek geleid die je eigenlijk overal kunt draaien, die heel veel verschillende mensen aanspreekt.”

 

Barry en JB kozen voor bekende en minder bekende liedjes. Barry: “Een song als ‘If Not For You’ van Bob Dylan is voor jonge mensen eigenlijk splinternieuw. We kregen er een soort mariachi-idee bij. ‘Heartbeat City’ van Ric Ocasek van The Cars is ook een van mijn favorieten. JB kwam met ‘Such A Night’ van Mac Rebennack en ‘Southern Nights’ van Allen Toussaint. En Elton Johns ‘BennIE And The Jets’ is een keus van Sandra. We hebben die song heel relaxed gespeeld. Die riff met cello en steelgitaar maakt het opeens een melancholiek nummer.

 

“Het album bevat ook een Elvis-trilogie. Ten eerste is daar ‘Black Star’. Elvis nam het ooit op, maar zijn manager Colonel Parker keurde het af omdat ‘ie de tekst te zwartgallig vond en daarom werd het nooit uitgebracht. Ik vind het een te gek nummer en met een beetje percussie eronder krijgt het bij ons een latin sfeertje. Deel twee van de trilogie is Phil Lynotts ‘King’s Call’, een song die hij schreef naar aanleiding van de dood van Elvis. Phils stem zit in dezelfde range als de mijne, dus het is voor mij heerlijk om te zingen. En deel drie is ‘Walking In Memphis’ van Marc Cohn. Die song is al vaak gecoverd maar de tekst is zó goed, daar kun je gewoon niet omheen.”

 

Voor Barry Hay was het zingen van zijn favoriete liedjes een groot genot. JB: “Je hoort nu ook wat een steengoede zanger Barry is. In de Earring staat zijn stem altijd op standje rock & roll. Barry’s vrouw Sandra hoorde de eerste opnamen en riep enthousiast: ‘Je zíngt, Barry! Je zingt voor het eerst!’ Het was voor mij echt een kick om te zien dat de zanger van de band die ik voor het eerst zag toen ik 11 was, hier liet horen dat hij veel meer kon.”

 

Producer JB vond het heerlijk om een sparringpartner te hebben. Barry: “Ik kon lekker een-op-een ideeën met hem uitwisselen. We reden dagelijks om een uur of 11 vanuit Amsterdam samen naar de studio en werkten dan onafgebroken door tot een uur of 7. Daarna heerlijk dineren en plannen smeden voor de volgende dag. JB is ook een waanzinnig goeie engineer, dat was lekker werken. Als ik iets terug wilde horen, kreeg hij dat binnen luttele seconden voor elkaar. De man blijft me altijd maar weer verbazen.”

 

JB: “Barry kon al zijn ideeën kwijt, hij werd door niemand tegengehouden. Als je met een band als de Earring een plaat maakt, sluit je natuurlijk altijd compromissen. Hetzelfde geldt voor zo’n plaat die Barry met het Metropool Orkest gemaakt heeft, daar heb je toch te maken met een arrangeur met zijn eigen smaak. Maar hier zat er niets tussen, we hebben het stapje voor stapje sámen gedaan. Daarom staat hij ook als co-producer vermeld. Er zit nog veel meer in onze samenwerking. Dit is het startpunt van wat nog komen gaat.”

 

Barry: “Terwijl we aan ‘For You Baby’ werkten, werd onze vriendschap nog hechter. JB is echt mijn broertje geworden.”

 

JB: “‘For You Baby’ is voor ons veel meer dan een plaat. Het is een ode aan onze vriendschap.”

 

Tracklisting:

 1. If Not For You
 2. Heartbeat City
 3. Sweet Jane
 4. Bennie And The Jets
 5. Black Star
 6. Walking In Memphis
 7. King’s Call
 8. I Hope I Never
 9. I’m On Fire
 10. Southern Nights
 11. Blue Bayou (met Danny Vera)
 12. Such A Night

Pop / Rock

Deel via social media: