Zoek...
Paolo Conte – Via Con Me (it’s Wonderful)

Paolo Conte – Via Con Me (it’s Wonderful)

8,9 en 10 aug in de bioscopen

FILM
DOOR ROELOF NOORDA
2021-08-10 07:00:00 • min lezen

Jazz

Paolo Conte – Via Con Me (it’s Wonderful)

De Italiaanse zanger, pianist, componist en tekstschrijver Paolo Conte is al jarenlang voor de Italianen een prins van de muziek, een roos in het veld of een God in de wereld van muziek. De man, de advocaat van Asti is een inspirerend persoon voor muzikanten en vele anderen. De prachtige teksten zijn geschilderd in zijn muziek. De man van 84 leeft nu nog en zit vol vuur.

In zijn verhaal als biografie op het witte doek te krijgen is regisseur Giorgia Verdelli gelukt. Zelf ziet de man een biografie over hem een vreemde gedachte.
Zelf kennen we de man van de jaren 80 hits Aquaplano maar de man wist in de jaren 70 al de eerste treden van het podium te betreden. Er was al eerder een documentaire van de man in de jaren 80 geschreven ‘Io Paolo Conte’.

Deze film pakt beelden door het gehele leven van Conte met Live stukjes van Sotto Le stella del jazz in Parijs of het Theater Carre in Amsterdam 1989.  Het was de missie om de jazz voor iedereen toegankelijk te maken en te begrijpen.
Met mooie beelden legt Conte uit wat deze muzieksoort met hem doet. Hoe zijn muzikale familie waar hij de trombone speelt met zijn vrienden en hoe het muzikale leven met de vibrafoon hem verging. Dat hij uiteindelijk achter de piano terecht komt en hoe zijn leven tot een van de meest inspirerende pianisten wordt. Daar waar Tom Waits en Randy Newman misschien nog wel in de schaduw hem volgen.

Verdelli weet  deze elegante nobele man in zijn zwart truitje een plek te geven waar hij hoort. De eer van drama theater, meeslepende prachtige songs waar je in verdrinkt. Van de liefde voor het liedje Azzuro van Adriano Celentano, waar zijn moeder van hield en dat tot een volksnummer werd uitgroepen en dit door Conto een nieuw leven kreeg.
Of de helde van Andre Hazes Bruno Lauzi  die het Genove Per Noi vertolkt, en zo weten we weer waar Hazes het geheim van het volkslied haalt. De duetten en de bewondering van medemuzikanten voor deze man. Het succes dat en de kunst van BMG Nederland om hem tot een internationale ster te brengen.

Deze film is dan ook een prachtig overzicht van deze man. Wanneer de film nog ergens te zien is, is het zeker een aanrader. En dan is de vraag nog even of er nu ook een bijbehorende soundtrack komt, maar een  verzamelalbum zal het ook zeker goed doen. Of de oude albums weer even uit de kast pakken en genieten maar….

Jazz

Deel via social media: