Zoek...
Meester drummer Ginger Baker op 80 jarige leeftijd overleden

Meester drummer Ginger Baker op 80 jarige leeftijd overleden

MUZIEKNIEUWS
DOOR ROELOF NOORDA
2019-10-06 07:00:00 • min lezen

Ginger Baker overleden

De wereld drummer Ginger Baker is op 80 jarige leeftijd overleden.

Hij had zijn grootste successen in de jaren 60 met de groep Cream, samen met Jack Bruce en Eric Clapton. Daarvoor speelde hij bij onder anderen Graham Bond en Alexis Korner. Na Cream speelde Baker in Blind Faith met Clapton, Rick Grech en Steve Winwood, en in zijn eigen band Ginger Baker's Air Force. Andere bands waarin Baker enige tijd speelde, waren Hawkwind, Atomic Rooster, Masters Of Reality, Public Image Ltd., en samen met de gebroeders Gurvitz in de Baker Gurvitz Army. Ginger Baker heeft ook deel uitgemaakt van de groep Bruce-Baker-Moore, een trio dat hij in 1993 vormde samen met Jack Bruce en Gary Moore. Samen hebben ze één CD uitgebracht getiteld Around The Next Dream.

Onder critici wordt Baker beschouwd als een van 's werelds beste drummers.[bron?] In zijn stijl verenigde hij jazz, blues en Afrikaanse invloeden. Baker was een van de eerste pop-percussionisten die naar Afrika afreisde om daar etnische ritmes te bestuderen. Hij nam ook 2 albums op met Fela Kuti.[bron?] Zijn opvliegende temperament maakte echter dat Baker moeilijk langdurige samenwerkingen in stand kon houden. Dit kwam ook terug in de documentaire Beware of Mr. Baker, die in 2012 in première ging.

In 2005 heeft Cream een korte serie concerten gegeven in Londen die door fans en critici goed ontvangen zijn. Vooral in het nummer Toad liet hij zien waar hij werkelijk toe in staat was.

(wikipedia)

Ginger Baker stond als voorbeeld voor de drummer van de Muppets show Animal 

Deel via social media: