Zoek...
GRAMMY NOMINATIE EN EDISON VOOR ROTTERDAMSE MARIA MENDES

GRAMMY NOMINATIE EN EDISON VOOR ROTTERDAMSE MARIA MENDES

MUZIEKNIEUWS
DOOR ROELOF NOORDA
2020-12-04 07:00:00 • min lezen

GRAMMY NOMINATIE EN EDISON VOOR ROTTERDAMSE MARIA MENDES

Op 24 november zijn de nominaties bekendgemaakt voor de GRAMMY'S 2020, een van de grootste internationale muziekprijzen. Onder de genomineerden is de Nederlands/Portugese zangeres Maria Mendes. Zij maakt kans op een GRAMMY voor Beste Arrangement met het nummer 'Asas Fechadas’, dat ze samen arrangeerde met de Amerikaanse toetsenist John Beasley. Ook is gisteren bekendgemaakt dat Mendes een Edison award heeft gewonnen in de categorie Jazz Vocaal - nationaal.

'Asas Fechadas’ is te horen op Mendes’ succesvolle album 'Close To Me’, opgenomen met het Metropole Orkest en John Beasley. Het unieke album bevat een symfonische jazz-benadering van fado, de traditionele muziek van Mendes’ geboorteland Portugal. Het album bevat jazz-bewerkingen van klassiekers uit het fado-repertoire, en door Mendes zelf gecomponeerde stukken. ‘Close To Me’ is een groot succes met lovende recensies uit binnen- en buitenland. Zo betitelt toonaangevend jazz-magazine DownBeat (VS) Mendes “a jazz singer of the highest order”, vindt Jazztimes (VK) het album “profoundly affecting”, en noemt Midwest Record (VS) het album “a delightful break from the norm”. Gisteren werd bekend gemaakt dat Mendes met 'Close To Me' ook een Edison Jazz/World award in de wacht sleept in de categorie Jazz Vocaal - nationaal. 

Andere genomineerden voor een GRAMMY in de categorie Beste Arrangement zijn Pat Metheny, Jacob Collier en Talia Billig. De winnaars van de GRAMMY's worden bekend gemaakt tijdens de award ceremonie op 31 januari 2021. Het album ‘Close To Me’ is te beluisteren op Spotify en Apple Music.

Maria Mendes is een in Rotterdam werkzame en woonachtige zangeres, componist en tekstschrijver met een Portugese achtergrond. Mendes groeit op in Porto, waar ze op jonge leeftijd klassieke muziek begint te studeren. Tijdens deze studie raakt ze gefascineerd door jazz, wat resulteert in de opleiding jazz-zang aan de ESMAE in Porto. In 2007 vertrekt Mendes naar Nederland om de Master Jazz Voice and Performance Studies aan Codarts Rotterdam te volgen. Tijdens deze studie legt ze de basis voor haar carrière en besluit ze zich definitief in Nederland te vestigen. In 2012 brengt ze debuutalbum ‘Along The Road’ uit, in 2015 gevolgd door ‘Innocentia’. Inmiddels is ze een gevestigde naam met optredens op onder andere Blue Note Jazz Club New York (VS), Montreux Jazz Festival (CH), Casa da Música en CCB Lisboa (PT), de Sunside Jazz Club Paris (FR), North Sea Jazz Festival en het Bimhuis.

John Beasley begint zijn indrukwekkende carrière als toetsenist bij onder andere Miles Davis, Dianne Reeves, Steely Dan, Chaka Khan en Sergio Mendes. Zijn eerste stappen als componist zet hij bij Disney en Paramount Pictures, waar hij componeert voor verschillende programma’s waaronder Cheers, Fame en Star Trek. Later is hij als componist/arrangeur betrokken bij grote producties als The Shawshank Redemption, James Bond films Spectre en Skyfall, en Wall-E. Als arrangeur en dirigent verdient hij zijn sporen middels samenwerkingen met onder andere het Los Angeles Philharmonic Orchestra, ORF Radio-Symfonie Orkest Wenen en Brussels Jazz Orchestra. Hij wordt vijf keer genomineerd voor een GRAMMY Award en eenmaal voor een Emmy Award. Daarnaast organiseert hij alle jazz- evenementen in het Witte Huis tijdens het presidentschap van Barack Obama en is hij, samen met Herbie Hancock, muzikaal directeur van de International Jazz Day. 

Deel via social media: