Zoek...
Herman van Veen RSD Artone sessie

Herman van Veen RSD Artone sessie

MUZIEKNIEUWS
DOOR ROELOF NOORDA
2021-05-28 07:00:00 • min lezen

Nederlands

Herman van Veen RSD Artone sessie

Herman van Veen heeft op 24 maart dit jaar in de Artone Studio in Haarlem vier nieuwe nummers opgenomen: Dag in dag Uit, Mazzel, Vormen van gekte en Het hoort bij mij. De artiest deed dit met zijn muzikanten Edith Leerkes, Jannemien Cnossen, Wieke Garcia, Kees Dijkstra en Marnix Dorrestein, live in de studio. De nummers worden op 17 juli aanstaande, ter gelegenheid van Record Store Day, op een 12”vinyl LP uitgebracht.

Voor de opnamen werd gebruik gemaakt van de zogenaamde direct to disc methode: tijdens de opnamen wordt meteen de lacquer – de lakplaat – gesneden, waarvan later het vinyl geperst wordt. Achteraf kan daarom niets aan de opnamen veranderd of toegevoegd worden, maar het grote voordeel is dat de spontaniteit van het moment optimaal vastgelegd wordt. Het is een werkwijze waarin de liedjes van Herman van Veen uitstekend gedijen. De nummers zullen, in een nieuwe studioversie, ook verschijnen op zijn volgende reguliere album dat later dit jaar verschijnt.

 

De Artone-sessie vormen een nieuw, bijzonder hoofdstuk in een loopbaan van de veelzijdige Herman van Veen wiens loopbaan inmiddels bijna zestig jaar omspant. Nederland leerde hem in die periode kennen als zanger, muzikant, componist, acteur, regisseur en schilder. Hits als Suzanne, Opzij, Hilversum III, Zo Vrolijk en Anne zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekcultuur.

 

Met de in de Artone Studio opgenomen 12” vinylsingle levert Herman van Veen ditmaal een bijdrage aan Record Store Day: een jaarlijks evenement waarbij onafhankelijke platenzaken speciale releases aanbieden. In 2021 gebeurt dit op twee ‘RSD Drop Dates’, die plaatsvinden op 12 juni en 17 juli. De LP van Herman van Veen zal op de tweede Record Store Day ‘Drop Date’ te koop zijn en op harlekijnholland.com/shop.

 

Over Herman van Veen:

 

Herman van Veen (1945) groeide op in Utrecht waar hij ook het conservatorium bezocht.
In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma ‘Harlekijn’ (Niemands knecht, niemands baas).
Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond.
Van zijn hand verschenen tot op de dag van vandaag meer dan honderdtachtig cd’s, een tachtigtal boeken en zo’n vijfhonderd schilderijen.
Voor zowel zijn artistiek werk als zijn inzet voor projecten ten behoeve van vrede, veiligheid en verbondenheid is hij talloze malen onderscheiden.
Zo is hij onder andere drager van het Verdienstkreuz am Band des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Heeft een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel.
Van de Club van Budapest ontving hij de Planetary Consciousness Award.
In Frankrijk Le Grand Prix de l’Académie Charles Cros de Littérature Musicale.
Herman is vader van vier kinderen en stiefvader van de weeseend Alfred Jodocus Kwak.
Grootvader is hij van drie kleinkinderen.

Nederlands

Deel via social media: