Zoek...
MUZIEKNIEUWS
DOOR
2018-02-08 07:00:00 • min lezen

Art Rotterdam in de Van Nellefabriek.

De negentiende editie van Art Rotterdam zetelt wederom, van donderdag 8 tot en met zondag 11 februari, in de iconische Van Nellefabriek. En net als vorige edities met een sterke missie. Of zoals directeur Fons Hof het formuleert: "Meer en meer is Art Rotterdam, voor een grote groep kunstliefhebbers, het jaarlijkse moment om toe te slaan en een mooi kunstwerk te bemachtigen. Wij doen er alles aan om hiervoor de juiste sfeer te creëren. Wat wij willen, is dat je tijdens Art Rotterdam van de ene ervaring in de andere valt. Verzamelaars moeten voelen dat ze onderdeel zijn van een grote, dynamische cultuur!" Effectief hulpmiddel bij dit streven is ongetwijfeld de zo eigen, karakteristieke presentatie van Art Rotterdam die uit een grote variëteit aan tentoonstellingsmodellen bestaat.

Focus op jonge kunst in gevarieerd concept In toenemende mate weet Art Rotterdam zich als ‘curated fair’ te onderscheiden. Met uitzondering van de Main Section draagt elke sectie het stempel van een jonge en/of bekende curator. Nieuw, dit jaar, is de sectie Commonities, naar een ontwerp van Lorenzo Benedetti, curator of contemporary art bij het Kunstmuseum St.Gallen. In Commonities legt Benedetti op basis van thematiek en materialiteit verbanden tussen kunstenaars van verschillende aanwezige galeries. Open Air, bestemd voor de presentatie van grootschalige werken op het terrein van de Van Nellefabriek, wordt gecureerd door Niekolaas Johannes Lekkerkerk, curator bij The Office for Curating, Rotterdam. Suzanne Wallinga, mede-oprichter en directeur van A Tale of a Tub, cureert Intersections. In deze sectie, een platform voor non-profit performance- en installatiekunst, ligt de focus op het experiment. Art Rotterdam Projections, gecureerd door Martha Kirszenbaum, krijgt de beschikking over een verduisterde ruimte van 700 m2 met een flink aantal video’s op grote, vrijstaande projectiewanden. Kirszenbaum, werkzaam in Los Angeles en Parijs, is curator en publicist. Patrick Constantin Haas, curator bij het Witte de With Center for Contemporary Art, cureert de New Art Section voor jonge galeries die solo's van aanstormend talent presenteren. In de Main Section, waar ongeveer 70 (inter)nationale galeries hun stands hebben, is bovendien ook ruimte gereserveerd voor handelaars in naoorlogse kunst en vintage fotografie. De tentoonstelling Prospects & Concepts zetelt voor de zesde keer in het oude distributiecentrum van de Van Nellefabriek. In de enorme ruimte van 2.500m2 is werk te zien van bijna tachtig beeldend kunstenaars die in 2016 een Werkbijdrage Jong Talent ontvingen van het Mondriaan Fonds. Curator is Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Commonities, Intersections, CitizenM Cinema en het fine-dining restaurant bevinden zich in het nieuwe paviljoen van Art Rotterdam.


NN Group Art Award 2018 gewonnen door Pauline Curnier Jardin.

Dit jaar is tijdens kunstbeurs Art Rotterdam de NN Group Art Award voor de tweede keer uitgereikt. Deze kunstprijs voor uitzonderlijk talent is gewonnen door Pauline Curnier Jardin.
Deze stimuleringsprijs is bestemd voor een uitzonderlijk talent van wie het werk te zien is op de beurs. De jury bestond dit jaar uit: Mariette Dölle (directeur Museum Kranenburgh, Bergen), Anna van Leeuwen (kunstrecensent De Volkskrant), Iris Kensmil (beeldend kunstenaar), Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum, Amstelveen) en Els Drummen (conservator NN Group bedrijfscollectie). De belangrijkste criteria voor nominatie zijn: het voltooien van een kunstvakopleiding in Nederland, kwalitatief hoogstaand werk maken en het uitdragen van authentiek en innovatief vakmanschap


Rotterdam bruist van de kunst Tijdens Art Rotterdam bruist de hele stad met prachtige museale tentoonstellingen, sitefairs, open ateliers en pop-up shows. De Kunsthal opent tijdens Art Rotterdam met de ING Collectie uit zowel het Nederlandse als het Belgische deel van de verzameling. Daarnaast zijn er de genomineerden van de Prix de Rome te zien: de oudste en meest genereuze prijs voor talentvolle beeldend kunstenaars in Nederland. Museum Boijmans Van Beuningen opent tijdens Art Rotterdam met de tentoonstelling XXXL waarin grote werken uit de eigen hedendaagse collectie getoond worden. Over Art Rotterdam Art Rotterdam is een gerenommeerde en verrassend gevarieerde kunstbeurs. Jaarlijks biedt dit evenement een podium aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. De focus op jonge kunst, de variëteit van de verschillende secties, de verbinding met de stad Rotterdam en de fascinerende locatie verlenen Art Rotterdam een unieke uitstraling. Art Rotterdam is voor steeds meer kunstliefhebbers het aantrekkelijke alternatief binnen het internationale veld van kunstbeurzen en trekt ieder jaar meer bezoekers uit binnen- en buitenland.

Art Rotterdam Van Nelle Fabriek | Van Nelleweg 1 | 3044 BC | Rotterdam - Donderdag 8 februari, 11.00 - 19.00 uur - Vrijdag 9 febuari, 11.00 - 21.00 uur - Zaterdag 10 februari, 11.00 - 19.00 uur - Zondag 11 februari, 11.00 - 19.00 uur Entree € 19,50 | online tickets € 16,50 | kinderen tot 12 jaar gratis entree

Deel via social media: