Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2007-01-01 07:00:00 • 10 min lezen

Ana Moura - 19 januari 2008. Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven

19 januari 2008. Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven Interview Ana Moura door Jan Klupper van Muziekpodia

Straks staat zij als opkomende wereldster, een echte Fadista, op het podium van de uitverkochte Airport Zaal in het Muziekcentrum Frits Philips. In de artiestenfoyer ontmoet ik op afspraak deze vriendelijke jonge vrouw, gekleed in spijkerbroek en een eenvoudig truitje: Ana Moura. De soundcheck is gelukt en haar optreden begint over anderhalf uur. Ze kiest een tafeltje uit waar we in alle rust een interview kunnen doen. Zelf is ze uitermate kalm, antwoord voluit over haar carrière en is bescheiden over zichzelf. Ik mag zonder probleem een voicerecorder gebruiken, zodat ik niet alle antwoorden hoef op te schrijven. Omdat ik de laatste tijd wat mensen heb ontmoet die Fado als triest ervaren, begin ik daarmee.

Over het algemeen wordt Fado als triest ervaren: Wat betekent Fado voor jou? Ana: Ik denk niet dat Fado triest is. Fado’s vertolken heel intense gevoelens. Van oorsprong is Fado als een krant, het vertelt de verhalen van mensen. Het vertelt de dingen die gebeuren. Dat kunnen allerlei gevoelens zijn, blijdschap maar ook triest. Er zijn ook ritmes die ons aanzetten te dansen. Ik denk: de trieste liederen zijn het meest populair. Dat is volgens mij de reden dat mensen zeggen dat Fado is triest.

Wie is de persoon Ana Moura? Ana: Ze lacht en zegt:”Het is erg moeilijk om over mezelf te praten”.

Om haar niet verlegen te maken ga ik verder. Ik las over jou, dat je niet alleen een Fadozangeres bent, maar dat je ook Rock zingt bijvoorbeeld met Mick Jagger . Hoe combineer je Rock met Fado? Ana: Je weet, de oorsprong van Rock is Blues. De Rolling Stones houden van Blues. Die mix is heel interessant. Als voorbeeld; we namen twee songs op, zonder verwachtingen. Een nummer heel rustig en een fijne sfeer. De andere was “Brown Sugar” erg ritmisch. De akoestische gitaar maakten het ritme van de roots van Fado. Het echte Fadoritme. Deze mix is heel interessant. Wat jij zegt: ik heb een Rockband, ik groeide op al luisterend naar mijn ouders die Fado zongen en ook allerlei soorten populaire muziek, zo ik ken de Fado al van jongs af aan. Toen ik opgroeide luisterde ik, en was ook nieuwsgierig naar andere soorten muziek. Ik begon te zingen in deze Rockband. Normaal gesproken tijdens concerten, zong ik dan altijd één Fadonummer. Met elektrische gitaar: zegt ze lachend. Ik heb altijd speciale gevoelens voor Fado gehad terwijl ik opgroeide en naar mijn ouders luisterde. Maar toen nam ik een Rock CD op. Ik ging naar een bar met mijn vrienden, en daar was Fado die avond. Ik wist het niet, het was een gewone bar. Mijn vrienden zeiden tegen mij: “Zing een Fado”, omdat ze wisten dat ik dat wel zong. Er waren twee gitaarspelers die mij wilden horen zingen, en zij introduceerde mij in het centrum van de Fado. Ik ging naar een Kerstviering van schrijvers en gitaarspelers, Fadozangers: de echte toonaangevende mensen in de Fado. Het was inderdaad spannend voor me. Ik zong, en was erg zenuwachtig. Daar was Maria de Fé, een beroemde Fadozangeres. Het was in haar traditionele Fadohuis. Ken je die, Fadohuizen? Wij hebben Traditionele Fadohuizen. Die zijn erg intiem. We hadden daar veel Fadozangers die avond. Wanneer we zingen zijn er alleen kaarsen, Het is een beeldschone sfeer. We gebruiken geen geluid (versterkers). Het is heel mooi. Zij was de eigenaar van een van die huizen, en op uitnodiging van haar besloot ik daar te zingen. Daar ontmoette ik de producers van mijn eerste album, en de mensen die mij hielpen en erg belangrijk waren voor de start van mijn carrière. Mijn eerste stappen.

En nu wil je een Fadista worden, alleen Fadista? Ana: Ja. Ik houd van mixen van verschillende culturen en experimenteren. Als ik op wereld tournee ben, hebben we soms andere bands nodig. Op de backstage maken we muziek met elkaar en experimenteren. Ik denk dat die experimenten, die voortkomen uit de gelegenheden met andere muziekanten te spelen , ook voor het publiek interessant zijn. Dat zijn dingen die ik graag doe. Maar ik hoop dat ik in de toekomst alleen met Fado zal zijn.

Heb je nog verwachtingen met betrekking tot muziek, een doel? Ana: Ja, ik heb verwachtingen, maar zal het nemen zoals het komt. Er zijn veel dingen in mijn leven en carrière die gewoon gebeuren. Dat is ook vertaalt de titel van mijn volgende album “It just happens”. Mijn leven zit vol blije toevalligheden. Zelfs het beginnen van het zingen met Fado. Ik ging met mijn vrienden voor het zingen van Rock, Fado was niet eens in mijn gedachten. Ook niet tijdens het opnemen van de Rock Cd. De producer vroeg me: “Zing jij Fado?”. Omdat hij iets hoorde, en ik zei hem:” ja, ik zing Fado”. Hij vroeg me te zingen en dat deed ik. Hij was erg onder de indruk en zei: “Wil je zo Rock zingen?”. Daarom, ik denk, Fado is mijn weg.

Je gaat straks optreden, heb je een favoriet nummer? Ana: Nee, het hangt af van mijn stemming. Ik kan niet één Fado zeggen.

Denk je ergens aan, of aan iemand terwijl je zingt? Ana: Nee, Ik denk nergens aan. Als ik ga zingen doe ik mijn ogen dicht en ga er voor. Als ik ergens aan ga denken, dan wordt ik afgeleid. Maar natuurlijk gebeurt dat wel eens.

Kunnen we een nieuw album verwachten, je zei net iets in die richting? Ana: Ja, ik heb al wat nummers klaar, maar of ik de tijd heb om de studio in te gaan weet ik niet. Dit jaar houd ik me bezig met het presenteren van mijn nieuwe album “Para Além de Saudade” in verschillende landen. Als ik terug ga naar Portugal, denk ik genoeg tijd te hebben voor de opnames van de nieuwe Cd.

Laatste vraag: Is er voor jou iets belangrijker dan muziek, behalve de familie? Ana: Nee, mijn familie is heel belangrijk voor me, en daarnaast de muziek.

In de Cd recensie die ik schreef: “Het is alsof je stembanden over je hart gespannen zijn.” Ana; O, That’s beautifull.

Ik denk dat jou stem beautifull is, omdat je uit je hart zingt. We zijn vereerd je hier te hebben, en verheugen ons erop naar je optreden te gaan.

Ze bedankt mij ook en gaat na het poseren voor een plaatje nog even een warming-up van haar stembanden doen.

Deel via social media: