Zoek...
INTERVIEW
DOOR ROELOF NOORDA
2013-09-28 07:00:00 • 12 min lezen

Anneke van Giersbergen - Drive

Anneke van Giersbergen – Drive Label: PIAS Eindoordeel: 8

 

De roodharige zangeres Anneke van Giersbergen heeft een nieuw album op de plank. Met het album “Drive”  is ze weer in het bandjes geweld terecht gekomen. Na enige jaren alleen en met een akoestische gitaar op pad te zijn geweest, is ze nu weer op de bühne met een voltallige band.

“Inmiddels heb ik een vaste live band met wie ik al een lange tijd mee speel. Deze band heb ik nu ook meegenomen voor de opname van dit album. Juist omdat het een hechte club is en ieder kent zijn kwaliteiten. Het werkt daarom ook prettiger om het op de plaat te krijgen en straks kunnen we het ook beter live overbrengen. Vol energie en power brengen we de nummers op de bühne. We hebben de juiste Drive te pakken en dat is terug te vinden op dit nieuwe album”.

Met haar voormalige band The Gathering heeft Anneke de grote podia van Europa gezien. Van Roskilde, Glastonbury tot het Sziget festival. Maar in 2007 was het genoeg geweest voor haar. Inmiddels was er een kleine die enige aandacht nodig had en dat te combineren met the Gathering was een klus. Vandaar een solo carrière met eigen planning en eens een andere stijl te pakken, blijft de muziek levendig.

Het is dan ook niet vreemd dat met dit nieuwe album  een nieuwe invalshoek wordt gezocht dan haar vorige solo albums. “Wanneer ik in dezelfde sound blijf hangen ben ik het snel beu. Daarom is het album ook erg variabel en verfrissend afwisselend.  Dit komt ook terug in de komende live shows die we in Nederland en Europa gaan geven.  Ik ben ook erg gedreven om alles te willen verbeteren, zowel voor de opnamen op de plaat als in de performance. Het is dan prettig om een vaste club om je heen te hebben. Ik ben dan ook erg blij met de muzikanten in mijn band ”.

Het album Drive begint direct met een stevig nummer We Live On dat een knipoog geeft naar The Gathering periode. Zeker is dat Anneke de rockstijl niet is verleert, al heeft het een meer toegankelijker sausje gekregen.  Het klinkt fris en powerfull dat hier en daar klinkt als de Amerikaanse act Heart. Het “Treat Me Like A Lady” kent al een hele andere sfeer, al blijft het een rockend nummer.  “Het is een album geworden waar ik trots op ben. Juist de variatie van songs en de energie dat het uitstraalt ben ik trots op. Het album kent uptempo nummers, kleine liedjes  en rocksongs.  De afwisseling van de songs  is juist dat het een fris album is. Dit is dan  vooral te danken aan de producer Arno Krabman. Hij is breed georiënteerd en doet naarst veel rock ook acts als Lange Frans, Milkbar en Jeroen van der Boom. Hij inspireert op alle facetten van het maken van een plaat, kent een goede input als het gaat om de juiste sound te zoeken en een nummer zo op plaat te krijgen, als ik voor ogen had.”  Dit is dan ook zeker gelukt. Van het stevige “She” tot het meezingende swingende “Drive” waar ze de juiste drive heeft  gevonden.  Het prachtige “My Mother Said” geeft een derde gezicht aan het album. Het persoonlijke nummer dat als ballad op het album staat, is een ode aan haar moeder waar ze zich nu in herkent.

Na een ontmoeting met de Turkse zanger Hayko Cepkin, waar ze met hem samen heeft gespeeld. Is het nu de beurt aan de populaire zanger om op het album van Anneke de sier te maken.” Op de plaat staat een nummer “Mental Jungle” met Hayko een Turkse rock zanger die in Turkije zeker populair is. We hebben samen gespeeld in Nederland als in Turkije dat ging zo goed, dat ik hem heb uitgenodigd om een nummer op de plaat te zetten. Het nummer had al enige oosterse invloeden. Hierdoor kwam ik tot het idee om hem te vragen om dit nummer in te zingen. Dit deed hij vol overgave. Helemaal goed!”   Het album eindigt met “The Best Is Yet To Come” en daar gaan we Anneke dan ook aan houden.  Dit is al een prachtig variërende cd. “Het is altijd zo dat, wanneer je een album hebt opgenomen zoveel energie hebt voor een nieuw album. Ik zit nog helemaal in de flow van ideeën. Ik heb nu de behoefte om meer te schrijven. Maar ik kijk er naar uit om met de band live te gaan spelen in Nederland en daarna door Europa en zuid Amerika.”  Vanaf eind september is ze dan ook te zien in de meeste popzalen van Nederland, dat zeker de moeite waard is om een kijkje te nemen. Laat je prettig verrassen met dit album of de live show.

Bij Mpodia hebben we 3 albums van Anneke van Giersbergen weg te geven. Laat ons weten wat de naam was van haar band toen ze na the Gathering solo ging.  Vergeet niet je naam en adres erbij te vermelden. Stuur je mail naar redactie@mpodia.nl

Deel via social media: