Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2012-01-12 07:00:00 • 6 min lezen

Anneke van Giersbergen vertelt over Everything is Changing

Met het geluid van voorbijrazende trams op de achtergrond, staat Anneke van Giersbergen Mpodia telefonisch te woord over haar nieuwe album “Everything is Changing”, welke 21 januari onder haar eigen naam verschijnt.Muzikaal gezien heb je al zoveel verschillende dingen gedaan, wat is je trigger geweest om juist nu over verandering te schrijven? Dingen veranderen sowieso aldoor, maar de laatste tijd verandert er heel veel. De wereld en de natuur, maar ook mijn eigen leven, veranderen steeds sneller en extremer. Mensen gaan dood aan iets verschrikkelijks, of overleven het en gooien het roer totaal om, natuurrampen worden steeds heftiger en dictators worden massaal afgezet. Hoewel het er nu misschien niet op lijkt geloof ik dat er in 2012 plotseling een verandering ten goede kan gaan komen. De toekomst zie ik positief tegemoet, maar intussen is het buigen of barsten. We zitten midden in zoveel verandering, dat het me inspireert om daar wat positiefs mee te doen. Muziek vind ik een opbouwende manier en het resultaat is dit album.

Hoe ben je tot de keuze van een sound voor dit album gekomen?De platen die ik heb gemaakt en de projecten waarin ik heb gespeeld zijn steeds anders geweest. Deze keer wilde ik alles wat ik leuk vind om te maken op één plaat combineren met alles waar ik graag naar luister. Hierdoor is “Everything is Changing” een mix geworden van Deftones tot Justin Timberlake en van Madonna tot A Perfect Circle - redelijk uptempo alternatieve pop/rock, een beetje heavy, maar toch ook poppy, zowel romantisch als melancholisch. Enkele nummers heb ik samen met Rene Merkelbach geschreven, maar het grootste deel is tot stand gekomen in samenwerking met Daniel Cardoso, een getalenteerde multi-instrumentalist die onder andere live met Anathema speelt. De gitaar-riffs die ik mijn hoofd had kon ik zelf niet maken, maar de speelstijl van Daniel voldoet precies aan mijn wensen. Over al mijn albums ben ik als product heel tevreden, maar dit album is voor mij echt anders; helemaal compleet en totaal bevredigend.

Welke veranderingen in je eigen leven zijn een inspiratie geweest voor dit album?Na een tijd lang bij the Gathering te hebben gezeten moest de hele boel gewoon even in de lucht gegooid worden. Ik maak nog steeds muziek en ik tour nog steeds, maar omdat ik mijn eigen keuzes maak kan ik muziek en mijn gezin ook goed op elkaar afstemmen. Zoiets is voor veel mensen al moeilijk en dan is bij ons ook nog geen week hetzelfde. Maar als je de ruimte voor neemt om goed te plannen, zoals mijn man en ik altijd op zondag doen, dan lukt dat altijd. Finn, onze zoon van zes, heeft meer structuur nodig en gaat ook op vaste tijden naar school. Ons leven is dus helemaal niet zo Rock 'N Roll, juist heel praktisch eigenlijk.

Het nummer “My Boy” gaat daar over en is tegelijk doorspekt met de hoop dat ik een goede moeder ben. Regelmatig vraag ik me af of ik dingen wel goed heb aangepakt, maar zolang ik me daar om bekommer zit ik volgens mij op de goede weg.

“Slow me Down” gaat over de gemengde gevoelens die ik blijf houden, het is een heel ongeduldig lied. Zelf wil ik altijd maar dóórgaan en ik houd er niet van als mensen achter blijven, maar regelmatig moet ik ook een tandje terug doen om de tijd te nemen te genieten. Ik vind het lastig om te kiezen tussen de dingen die ik allemaal wil doen, maar dat is wel nodig. En wat nu, al iets nieuws in de planning?Ik ben altijd aan het schrijven, en heb nog genoeg ideeën, bijvoorbeeld ook aan een album met Nederlandstalige liedjes. Maar ik ben zo blij met “Everything is Changing” dat ik er vooral naar uitkijk om hiermee te gaan touren. Dat doen we vanaf 21 januari met de hele band. Een paar pittige ballads, maar vooral knallen met uptempo rocknummers.

"Everything is Changing", uitgebracht op PIAS recordings, wordt op 21 januari in de Melkweg gepresenteerd met de eerste van een reeks fantastische liveshows:

21-jan-12 Melkweg - Amsterdam (Release party)  9-feb-12 Doornroosje - Nijmegen  10-feb-12 Hedon - Zwolle  11-feb-12 Underground - Lelystad  17-feb-12 Tivoli De Helling - Utrecht  18-feb-12 T Beest - Goes  25-feb-12 Podium Romein - Leeuwarden  1-mrt-12 Effenaar - Eindhoven  3-mrt-12 Kroepoekfabriek - Vlaardingen  9-mrt-12 LVC - Leiden  10-mrt-12 Fenix - Sittard  16-mrt-12 Atak - Enschede  17-mrt-12 Perron 55 - Venlo  22-mrt-12 P60 – Amstelveen

Deel via social media: