Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2011-10-03 07:00:00 • 3 min lezen

Brooke Fraser

Na eerst een grote naam te hebben opgebouwd in Nieuw-Zeeland en Australië gaat Brooke Fraser nu ook Nederland en de rest van Europa veroveren. De folkpop op haar album ‘Something In The Water’ bereikte een #16 notering in de Nederlandse Airplay Top 200 en met haar nieuwe album ‘Flags’ gaat het ook de goede kant op. Een mooi moment voor een interview met deze getalenteerde Nieuw-Zeelandse.

Je was al vroeg met muziek bezig. Ja! Toen ik twee was kon ik al ‘Do Re Mi’ van The Sound of Music zingen en meespelen op de piano. Op mijn 12e schreef ik mijn eerste liedje. Ik voelde me al meteen op mijn gemak wanneer ik teksten en melodieën creërde. Nu zeg ik: ik heb het gewoon nodig om mijn gedachten in woorden om te zetten.

Waarom horen we nu pas van je? Je hebt nu al drie albums uitgebracht… Ik heb me eerst gericht op Nieuw-Zeeland en ook op Australië, waar ik tegenwoordig woon. Het gaat daar heel erg goed en nu vind ik het hoog tijd om mijn horizon te verbreden. Opnieuw beginnen in een ander continent en dat voelt erg goed.

In Nieuw-Zeeland ben je een grote ster. Mijn debuutalbum werd daar zeven keer platina en ook genomineerd voor verschillende awards. Maar ik hoef helemaal geen sterrenstatus. Als ik maar muziek kan maken en die kan delen met mensen, dan ben ik al helemaal blij. Gelukkig heb ik al heel wat mensen kunnen raken met mijn muziek.

Wat betekent muziek voor je? Heel erg veel! Het is vooral een uitlaatklep. In mijn muziek leg ik emoties neer en teken ik indrukken op. Je kunt zeggen dat ieder album weer een nieuwe fase van mijn leven beschrijft. Mijn muziek varieert van licht en luchtig tot ingetogen en serieus. Mijn teksten zijn altijd eerlijk, want ze komen uit mijn hart.

In welke fase zit je nu? In een hele positieve periode. Ik zit goed in mijn vel en heb veel negatieve dingen in mijn leven achter me gelaten. In 2005 was ik in Rwanda. Dat was elf jaar na de genocide die daar plaatsgevonden heeft en bijna een miljoen levens kostte. Het verdriet is er nog voelbaar. Heel veel mensen vertelden me hun verhalen en dat heeft me erg aangegrepen. Daarom was mijn vorige album ‘Albertine’ veel donkerder dan ‘Flags’.

En ‘Flags’ gaat over…? Dat album is ontstaan na een van mijn vele reizen door Amerika. Ik liet mij inspireren door dingen die ik daar tegenkwam. ‘Crows and Locusts’ is een nummer over een boerenfamilie die hun oogst ziet vernietigen door het gebruik van pesticiden. ‘Flags’ is een mijmering nummer over alle onrecht die er in de wereld is. Maar er staan ook genoeg vrolijke nummers op hoor!

Je hebt het album ook zelf geproduceerd. Ja, dat was een nieuwe uitdaging voor me. Het had net zo goed kunnen mislukken, toch? Dit album is heel speciaal voor mij, omdat ik risico’s heb genomen die ik voorheen niet durfde te nemen. Er waren genoeg momenten dat alles leek te gaan mislukken. Maar uiteindelijk is het wel een plaat geworden waar ik heel erg trots op ben.

Wat zijn je plannen voor de komende tijd? Ik ga me helemaal richten op Europa. Na Nederland zijn de Duitstalige landen in Europa aan de beurt. De verwachting is dat het album in de top 5 zal binnenkomen van de Duitse album top 100. ‘Something In The Water’ stond al op nummer 1 van de single hitlijsten. Verder hoop ik gewoon veel op te treden en te genieten van alles wat ik meemaak.

Deel via social media: