Zoek...
De raaf Sansdalen van Le Corbeau

De raaf Sansdalen van Le Corbeau

over de 9 jaar en de trilogie van le Corbeau

INTERVIEW
DOOR ROELOF NOORDA
2020-01-19 07:00:00 • min lezen

Indie / Psychedelia / Rock

De raaf Sansdalen van Le Corbeau

Wanneer de gitarist Øyistein Sandsdalen van de Noorse metal rockband Serena-Maneesh zijn creativiteit de ruimte wilde geven, startte hij zijn solo project Le Corbeau.
‘Het leek me wel een toepasselijke naam. De naam komt voort uit het boek van Edgar Allen Poe The Raven. Om het een centraal Europese uitstraling te geven heb ik het Frans gebruikt. De Raaf komt uit de mythe van de schrijver Jean de La Fontaine die met zijn fabels bekend werd’. Le Corbeau et le lenard’ (De raaf en de vos) is het verhaal dat de raaf de kaas in de bek heeft en de vos tegen hem zegt dat zijn stem net zo mooi is als zijn veren. Dan zou hij op een prachtige vuurvogel gaan lijken. Waardoor de raaf zijn bek opent en de kaas valt…
‘Een thema dat op vele manier terug komt en dit zien we dan ook in de maatschappij’ aldus Sansdalen.

Inmiddels is de band terug en wel met 3 albums in een. ‘Ha ja, het is een soort van een drieluik geworden. Al zijn de albums door de jaren heen opgenomen hoor. We zijn begonnen met de opname in 2011 hoor. We zijn veel op tournee geweest en spelen in diverse live bands. Ik denk ik ook wat anders over de wijze van de muziekindustrie, vandaar dat het even langer heeft geduurd dan gepland.’ ‘In 2011 zijn we met de opname begonnen en vandaaruit zijn we met regelmaat in de studio geweest en is er veel gesproken over hoe we dit uitgebracht hebben.’

“Het is als trilogie uitgebracht, al zien we het als drie verschillende albums. Het is bedoeld als trilogie. Het eerste album Spider Bridge probeerden we het divers en avontuurlijk te houden. Het is als een albumcollectie met grote diversiteit in de kast en dat terug te brengen op een album.”

“Het tweede album V CS Theme is het zware gedeelte. Dat was ook bedoeld als een zwaarder rockalbum. Het was voor mijn toenmalige vrouw en moeder van mijn kind. Tegelijkertijd zat ik in een relatie dat maar moeizaam verliep. Het is daardoor een wat donker album geworden. De griep die ik in de opname had heeft hier ook wat aan bijgedragen.”

“Het is toevallig dat dit drieluik zo ontstaat. De sound en thema’s hebben ook te maken met de muzikanten die op dat moment met mij in de studio de opnames deden. Het derde album Sun Creeps Up the Wall is dan weer luchtiger en met deze band ga ik dan ook weer op pad. De band is een 6 personen maar liv zijn er 9 op het podium dat maakt het erg mooi om het live te spelen. Omdat er veel bandleden in diverse bands spelen is het altijd lastig om de show te plannen.”

“Binnen de show spelen we ook diverse songs van dit album waardoor je op een andere manier naar de albums kijkt en luistert. Ik geef in de bandleden de ruimte om een vrije interpretatie te geven aan de songs. Wanneer we nieuwe songs schrijven heb ik wat basisthema’s dat ik hen voorleg. Alle bandleden gaan dan vanuit hun expertise een invulling gaan, we gaan dat opnemen en hier pakken we het beste van. Dat maakt het levendig.”
“Wanneer we de shows doen is het mooi om terug te kijken op de songs die we ooit hebben opgenomen. De songs krijgen door de jaren heen een andere betekenis of het verhaal wordt versterkt. Dat brengt ook een nieuwe dimensie mee om deze songs wel of niet live te spelen of er na al die jaren terug te beluisteren. Het maakt daardoor muziek ook iets interessants en levendig. Dingen veranderen terwijl de basis hetzelfde blijft en met andere muzikanten maakt het ook weer interessant om deze songs te spelen. Met dit uitgangspunt hoop ik dat deze albums nog steeds mooi en inspirerend zijn om naar te luisteren.”
“Voor de toekomst zijn we wel bezig met nieuwe songs en akoestische versie voor songs. Het idee is dat we nu langzaam het album te brengen maar we weten nooit wanneer het uiteindelijk wordt uitgebracht. De  snelheid om ieder jaar wat uit te brengen en de tijd om songs te laten rijpen is van belang en dan kies ik voor de tijd om songs uit te werken. We spelen soms de nieuwe songs live om te kijken of het past. We moeten dit eigen meer gaan doen!”

 “We zijn eind vorige jaar  Nederland geweest en dat was heerlijk daar om te spelen. We hebben goede reacties gekregen en komen ergens in de lente terug! ! Wellicht moeten we nieuwe songs spelen in Nederland, daar was een goede sfeer!” 

 

Indie / Psychedelia / Rock

Deel via social media: