Zoek...
Dee Snider over het nieuwe album Leave a Scar

Dee Snider over het nieuwe album Leave a Scar

Livestream 29 juli op www.metaldepartment.com

INTERVIEW
DOOR ROELOF NOORDA
2021-07-24 07:00:00 • min lezen

Metal

Dee Snider over het nieuwe album Leave a Scar

Dee Snider is een wel besproken man in de rock business. We kennen hem als zanger van de band Twisted Sister die vooral in de jaren 80 succesvol waren. Met opgemaakte gezichten en flamboyante kleding werd de rock metal sound op je afgevuurd. De band kreeg een hit met ‘Leader of the Pack’ maar onder de rockers zijn de albums Under the Blade en Stay Hungry legendarisch. Songs als ‘I Wanna Rock!’ en ‘Were Not Gonna Take It’ behoren tot de songs die ieder rocker kent.

De band speelde samen met Motorhead en Metallica “Ja dat was toch ergens half jaren 80?? Oh man dat was toch een zware klus. Het was een hell of a tour. In die tijd was er geen verschil tussen muziekgenres. Het was gewoon METAL en verder niks. Toen ineens werden we betiteld als Hairband metal ofzo. Toen we gingen touren met Iron Maiden, Motorhead of Metallica kreeg je als bezoeker gewoon 2 soorten van metal met een lekkere show. Jullie hadden een prachtige sfeer van alles. Van black metal speed metal etc. Maar waardeerden het allemaal. Het was tenminste Metal!”

De band kende een revival en Snider gaf in 2019 aan dat hij het wel welletjes vindt. “Het was niet dat ik het rustiger aan wilde doen, maar het live spelen vond ik wel genoeg geweest. Ik wilde een novel schrijven en heb een kinderboek geschreven. Het ging er mij meer om andere dingen te kunnen doen. Meer tijd te hebben voor mijn eigen familie en mezelf. Maar ook creatief een andere weg te gaan vinden. Zo vind ik het acteren erg leuk en zijn er meer dingen die ik wil ondernemen.”

Maar toen kwam de Covid en de gekte in de wereld wordt alsmaar gekker. Toen heb ik Jamey Johnson (producer) en de club gebeld.  I Gotta Rock Again en heb ook wat te vertellen. Ik hoop dat de teksten voldoende zeggen over wat ik te zeggen heb (luister naar ‘Down but Never Out’. ‘I Gotta Rock Again’ en ‘All Or Nothing More’ red.). Ik realiseerde me dat ik een podium heb om iets te vertellen. Om andere mensen te bereiken. Er zijn veel mensen die mijn mening delen, maar geen podium hebben om het uit te dragen. Dat is wat ik voor hun wil gaan doen.”
Snider ondersteunt al jaren de minderheid of het recht van open woord. Zo was hij met Frank Zappa in de jaren 80 al tegen de beperkingen van teksten die volgens religieuzen niet door de beugel kunnen. Het ging hierbij om de mening van vrijheid en de bemoeizucht van derden dat een beperking wilde opleggen voor het gebruik van teksten in songs. PMRC bestaat nog steeds al kennen we nu een sticker op producten. Maar de vrijheid van meningsuiting bleef hierdoor bestaan. Hier heeft Snider in de jaren 80/90 veelvuldig voor gestreden.

“Het was via de sociale media dat mensen mij bereikten en zeiden dat ik moest opstaan voor hen!  Om het woord te laten klinken! Je moet terug vechten. Ik heb sinds de jaren 90 eigenlijk weinig of niets meer geschreven, dus dat was al even wennen.

Met het album Leave a Scar heb ik met Jamey en de heren van Hatebreed gewerkt. Ik ken ze van het recente album For the Love of Metal. Het is de eerste keer dat ik twee keer met dezelfde band werk, maar ik wist wat ik aan hen heb. Dat was niet waar ik aan twijfel. Met de band was er nu meer focus omdat we eerder met elkaar hebben gewerkt. Tuurlijk was we discussie over wat waar het nummer over moest gaan en wat de balans is tussen de nieuwe en de oude wereld. Het geldt ook voor de muziek dat we niet de oude vrienden verliezen, maar ook nieuwe vrienden maken. Je weet  dat veel fans zijn blijven hangen in de jaren 80, 90. Het gaat niet om wat er allemaal is geweest. De tijd staat niet stil en er gebeurd meer in de wereld van de muziek. Jamey en ik voelen elkaar aan dat het ook een nieuwe sound in de metal is.  Iedereen groeit door de jaren heen en dat geldt ook voor metal. Jamey noemt me altijd OJD omdat ik altijd ouder en heavier wil.  Hij vertelde me dat we vooral een connectie moeten maken met de nieuwe metal en geen overladen gitaarsolo’s. En daardoor een oud met nieuwe metal verbinding maakt en met een co writer wordt dit interessant. Ik sprak laatst iemand die zei dat hij niet van de death metal etc was maar met deze sound van zingen en metalriffs is het verbonden tot iets nieuws. Dat is voor mij waardevol en geeft het mij ook weer energie.  En te horen op het nieuwe album Leave A Scar.“
“Het is een punch in the Face en dat is voor mij Metal en ik vind nieuwe bands die dit allemaal door elkaar horen. Mijn favoriete nieuwe band mixen van verschillende genres. Het is mooi dat men zegt de nieuwe Dee Snider heeft een old sound 80’s met new metal en metalriffs doet. De sound van vandaag en dat wil ik graag presenteren. Je hoop dat de nieuwe generatie nieuwe dingen maakt, maar er zijn te veel bands die iets maken en dat klinkt het nog als AC/DC! Dat vind ik jammer. “
Ik wist niet eens dat ik dit album ging maken en was een uitdaging voor mij en wilden graag iets maken en leren waar we staan en wat we konden doen. Het ging om de progressie van onze muziek.  Jamey zei eerst doe wat je moet doen, nu is het meer met focus en alleen ons.

Hier ging het om wat we konden doen en met de band maken we iets wat we konden doen. Geen anderen. We gingen ervoor dit is De Band. Het was veel meer onze band en daar ben ik trots op. Het is meer ons album geworden, zelf gemaakt, zelf geschreven. Er is niks mis mee wanneer een song voor je geschreven is en het inzingt, het gaat er om hoe het tot je komt. Frank Sinatra vond ‘My Way’ ook niks, Elvis had ook niks met ‘Hound Dog’, Celine Dion had ook niets met My Heart Will Move On of de Titanic, maar het is hun song geworden omdat het vanuit hun hart is gezongen. Toch is het niet hun eigen liedje. Dat voelt anders en meer van jezelf.” “Het is misschien ook omdat het de rustpauze de ruimte had om tot jezelf te komen en jezelf te reflecteren. Het publiek was geschokt dat ik met oud spul kwam en zo weer weg ging. Nu zie ik de mensen weer verrast zijn met wat ik doe. Dat zie ik aan de mensen en daar wordt ik blij van. Ik zie ze dan kijken Yes Dat is Dee Snider! En ja dat ben ik!’
“Ik denk altijd aan nieuwe dingen en daarmee wil ik me niet binden. Zo heb ik al 25 jaar  een radio programma waar ik van houd en dat ik straks een screenplay voor Broadway maak of een tv show doe. Ik ben dan ineens zo enthousiast dat ik er gewoon voor ga en dat is wat ik heerlijk vind!”

Komende week komt het album Leave a Scar uit en dit wordt ondersteund door een Live Stream waar de band nieuwe en oude songs gaan doen. “Don’t Forget to watch op 29th of July!
It’s TIME TO ROCK!!!!

tickets zijn verkrijgbaar op :
https://www.metaldepartment.com/dee-snider/?v=796834e7a283

 

 

Metal

Deel via social media: