Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2011-09-17 07:00:00 • 3 min lezen

dEUS over zijn nieuwe album 'Keep You Close'

In Amsterdam praat ik met gitarist en zanger Mauro Pawloski van dEUS over hun nieuwe album ‘Keep You Close’. Tijdens het afstellen van het geluid imiteert Mauro een Al Jazeera-presentator en stelt hij voor bij vraag zes te beginnen. Zijn gevoel voor humor doet duidelijk niet onder voor zijn Vlaams-Limburgse charme, die op het eerste gezicht eenvoudiger te herkennen lijkt.

Hoe is jullie nieuwe album ‘Keep You Close’ tot stand gekomen? De werkwijze voor dit album is anders dan voorheen. Wat nieuw is aan onze werkwijze is dat bijna elk nummers met alle vijf bandleden is gemaakt. Dat is dan bijvoorbeeld eenvoudig begonnen met een ritme. Tom Barman (zanger) vroeg ons dan met ideeën op de proppen te komen, om hem verder te inspireren en daarover te kunnen zingen. Op de voorgaande albums kwam Tom meer met afgewerkte songs. Daar had hij nu blijkbaar helemaal geen zin in, terwijl wij zijn songs heel goed vinden. Nu betrok hij ons bij al het schrijven en zo konden wij op dit album ook van alles verzinnen. Toch is Tom de enige die de teksten echt inhoudelijk kan uitleggen, maar ik en de andere bandleden zijn ook goed op de hoogte van deze inhoud.

Waar komt die romantische sfeer vandaan die op ‘Keep You Close’ te voelen is? dEUS bestaat niet uit types die kaarsjes aansteken of wierrook branden, maar we beginnen gewoon te spelen. De emotie van muziek kun je natuurlijk niet afdwingen, maar als je er meer mee bezig bent, is de kans groter dat je op iets goeds stuit dan wanneer je maar een keer per maand samenkomt en het precies die ene keer moet gebeuren. Hoewel het eigenlijke album in een paar maanden in Antwerpen is opgenomen, zijn we ruim twee jaar bezig geweest om tot dit resultaat te komen. De magische momenten van het album zijn heel erg verspreid, zoiets heb je zelf niet in de hand. Zo namen wij op een gegeven moment het nummer ‘Easy’ op, het laatste nummer. We gingen toen achtergrondgeluidjes maken en die namen we in een grote live take op. Het was in een keer goed, dat was ongelofelijk! We hebben die eerste opname op de plaat gebruikt.

Wat zijn inspiratiebronnen voor dEUS? Bluesmuziek, daar heb ik altijd naar geluisterd en nu nog steeds. Ook andere zwarte muziek, ‘negerklanken’. Er zijn niet bepaalde films die ons album hebben beïnvloed, maar verschillende nummers zijn wel zeer filmisch gearrangeerd. Van grote invloed zijn onder andere Ennio Morricone, Dave Berry, Henry Mancini, Lalo Schifrin, net als muziek uit de jaren zestig en zeventig.

Is dat koortje in ‘Dark sets in’ dan ook bedoeld als een ode aan jaren zeventig science fiction? Ah, Jeff Wayne? Het is eigenlijk meer geïnspireerd op gospeljazzkoren, zoals Max Roach daar gebruik van maakt.

Een Engels gezegde luidt: “Keep your friends close, but your enemies closer”. Over welke van die twee gaat ‘Keep You Close’? Friends en lovers. Zeker niet over vijanden. Degene waar je het meest om geeft is degene waarover jij je het meest kwetsbaar voelt. Er is dus een constante dreiging. Die dreiging voel je op dit album heel goed, want van vreemden heb je niets te verliezen. Gelukkig gaat het niet zo slecht met ons dat we uit deze dreiging al onze inspiratie halen. We zijn natuurlijk artiesten, uit elke vonk kunnen wij iets te creëren. ‘The End of Romance’ vind ik zelf erg aantrekkelijk, dat vind ik een genot om te spelen.

Hebben jullie alle instrumenten op het album zelf bespeeld? Elk van ons is multi-instrumentalist, dus we spelen alles zoveel mogelijk met ons vijven. Klaas Janszoon heeft op het album echter niet alle strijkers zelf ingespeeld. Hij heeft de arrangementen heeft wel geschreven, maar we hebben dit door een strijkkwartet laten opvoeren. Hoe wij op dat idee gekomen zijn, om strijkers in te zetten? Wel, dan dachten wij “hier zou de viool prachtig op klinken”. Vervolgens speelden we dat op een synthesizer in en vervingen dat later door echte strijkers, daar zit toch een groot verschil in. Maar om bij optredens met een echt orkest te gaan spelen geeft teveel gedoe.

Heeft het album ‘Keep You Close’ voldoende ruimte geboden om alles te zeggen wat jullie willen? Er gaat ook nog een hoop muziek aan komen. Zowel enkele poppy nummers, als groovy tracks. Die gaan waarschijnlijk als twee EP’s het album opvolgen. Verder is Tom cineast en zal hij alles wat we nog willen zeggen, steken in de video’s die hij voor enkele nummers gaat maken.

Over boeken kun je schrijven, maar muziek moet je horen. Valt er over dEUS nog iets te zeggen? dEUS is een onuitputtelijke bron, ook al laten wij ons in muziek niet uit over de wereld. Wij zijn natuurlijk tegen ellende, maar politiek is een langdradig deuntje wat je met andere politiek bestrijdt, niet met muziek. Muziek is voor ons een spirituele bezigheid, we richten ons tot het gevoel en niet tot het verstand. Van politiek kun je wel stress krijgen, maar dat is toch anders, omdat het zich niet tot je ziel richt. Wie dit tegenspreekt doet dat misschien om niet zweverig over te komen, maar net als religie is muziek juist keihard.

De foto is gemaakt door Koen Bauters.

Deel via social media: