Zoek...
Petterson Hood ontrafelt het album van Drive-by Truckers

Petterson Hood ontrafelt het album van Drive-by Truckers

INTERVIEW
DOOR ROELOF NOORDA
2020-02-07 07:00:00 • min lezen

Blues / Rock

Drive-by Truckers interview

De Amerikaanse band Drive-by Truckers heeft een nieuwe album uit. The Unraveling oftewel de ontrafeling is een album heerlijke songs maar vooral tekstueel veel uitleg wat er in de wereld afspeelt.

Het is alweer een poosje geleden dat het album American Band verscheen. Een album dat voor de band meer dan goed ontvangen werd. “Ja, we zijn blij dat het album er nu uiteindelijk is. Het was lastig proces dit keer om te gaan schrijven. Het heeft dan ook een poosje geduurd voordat het allemaal op zijn plek kwam.” Petterson Hood schrijver zanger/ gitarist en medeoprichter van de band is verantwoordelijk voor de songs van het nieuwe album.
 
“Het zijn de afgelopen jaren vreselijk verwarrende jaren geweest. Er gebeuren gewoon vreselijk gekke dingen en dat maakte dat ik me gewoon niet kon focussen op songs en hoe de songs moesten klinken. Elke dag gebeurde er wel iets waar je verrast over was en dat werd al een item om over te kunnen schrijven.”

“Het was dat ik vragen van mijn kinderen kreeg. Mijn dochter is bijna 15 en mijn zoon is 10 en die willen ook weten wat er in de wereld gebeurd. Die stellen vragen, weet je. Ja omdat allemaal uit te leggen is al een opgave maar ja dat hoort erbij.” ”De gesprekken met de kinderen werd uiteindelijk de inspiratiebron voor het album.”  Vandaar dan ook de titel van het nieuwe album. “Het gaat zover zelfs dat de kinderen laatst op school waren en ze bleken in een kast te zijn opgesloten. Maar ze vroegen zich af of er iemand in de school rondliep met een geweer en dat ze zich moesten verstoppen. En dan heb ik het over afgelopen week! Het is gewoon te gevaarlijk om zo met de kinderen om te gaan, en dan heb ik het over een goede school.”

Het geeft aan in welke situatie een doorsnee gezin in Amerika leeft. Het land van vrijheid dat wordt overschaduwd door dit soort indirect gevaar dat nogal wat druk op de mensen legt. “ Wanneer de song  gingen uitdiepen was het best moeilijk om de juiste toon hierin te vinden. Je gaat als maar dieper in de materie duiken. ‘12 st Century USA’ is wel een song waar ik trots op ben. Ik heb het in een vrije dag geschreven, onderweg naar een stad om te spelen. Het was een stad met vooral een witte bevolking. Ik heb even gegeten in een restaurantje, proefde de sfeer  en schreef het daarna af. ‘Grievence Merchants’ is een nummer dat goed is uitgepakt. Het heeft daar een goede sound gekregen.” ”Na drie jaar met je hoofd tegen de muur beukend, was het daarna helder hoe de wereld hier uitziet en kon ik snel het album schrijven.”

“Tijdens de opname was er een goede sfeer. We hebben het album opgenomen in de studio van Sam Philips in Memphis, Tennessee. Het is in  1962 is gebouwd. Het zag er nog steeds zo uit en dat gaf een goede sfeer. De band was goed en geïnspireerd door de songs. Door de historie van de legenden die daar hebben opgenomen hing er een goede vibe..”
“We willen deze sfeer meenemen op tour en komende zomer zijn we in Nederland. WE hebben er zin in en we hebben er altijd goede herinneringen aan.”

Drive-by Truckers album is inmiddels in de winkel verkrijgbaar en de heren zullen te zien zijn op maandag  1 juni  op het Ribs & Blues festival te Raalte en zondag 7 juni  in Paradiso te Amsterdam

Blues / Rock

Deel via social media: