Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2011-10-07 07:00:00 • 6 min lezen

Evita & The SIRs

De jonge zangeres en songwriter Evita staat op het punt haar eerste album uit te brengen. Samen met 2112 bespreekt zij haar muzikale evolutie en toekomst. 'Ik denk dat het makkelijker is voor anderen om mijn muziek te labelen, voor mijzelf is dat moeilijker. Bij het schrijven van mijn muziek denk ik niet vanuit één bepaalde gedachte of stijl.'

Om er maar meteen in te duiken, Evita, wat betekent muziek voor jou? Muziek betekent voor mij veel, het is voor mij een manier om mij uit te drukken. Naast zangeres ben ik ook kunstenares, schilderen voelt voor mij hetzelfde als het schrijven van muziek.

Wanneer ben je begonnen met het maken van muziek? Als kind was ik al bezig met het maken van muziek, maar ook met tekenen en schilderen. Als je bezig bent met een penseel, ontwikkel je iets. Datzelfde geldt voor muziek, of wanneer je muziek schrijft. Dan ontwikkel je iets, je creëert iets.

Wie zijn belangrijke invloeden voor jouw muziek? Vanuit mijn achtergrond heb ik verschillende soorten muziek gehoord en meegekregen, dat het moeilijk is deze vraag goed te beantwoorden. Persoonlijk hou ik van Nat King Cole, de manier waarop hij makkelijk zijn liedjes bracht en een verhaal vertelde. Daarnaast the Nylons, die meerstemming perfect zongen. Dan heb je een Denise Jannah, die een manier heeft van het brengen van muziek, wat ik erg inspirerend vind. Lou Donaldson, die saxofoon speelt. Bij hem is zijn instrument eigenlijk een verlengstuk van wie hij is. Cab Callaway, Little Anthony and the Imperials, Dinah Washington, maar ook bijvoorbeeld de muzikanten van nu. Chrisette Michelle, die klassiek jazz geschoold is, maar toch wat meer jazz-pop maakt. Daardoor krijgen meer mensen haar muziek te horen en kan zij ook ongewone samenwerkingen aangaan met bijvoorbeeld rappers.

Kunnen wij zeggen dat de stijl die jij vertolkt, jazz is? Eigenlijk geef ik het liever geen naam. Ik beschouw mezelf als kunstenares. Het album ‘Sweet Caramel’ wordt eigenlijk mijn muzikale kunstwerk. En in plaats van dat ik met een penseel aan de slag ben gegaan, ben ik aan het werk gegaan met noten, melodieën en teksten. Maar ook met top muzikanten, die samen met mij het kunstwerk ingekleurd hebben.

Het wordt een album met verschillende stijlen en muzieksoorten. Jazz, blues, klassiek, maar ook de Surinaamse kaseko en Latin vind je op mijn album terug. Er zijn ook een aantal geweldige gastmuzikanten, waaronder Eric Johnson. Hij heeft onder andere met Cassandra Wilson gewerkt en die zal een gitaarsolo spelen op het album!

Wie zijn de SIRs en hoe is deze samenwerking tot stand gekomen? Het is begonnen bij The Hague Jazz waar ik met een groep moest optreden, maar muzikanten moesten nog gezocht worden. Uiteindelijk vond ik drie zeer goede muzikanten en die werden later de SIRs. En inmiddels werk ik al een jaar samen met hen.

Soeshiel Sharma op drums, op piano Mikel Foendoe en op bas Randy Winterdal. Daarnaast krijg ik ook ondersteuning van Jeroen Griep, die als pianist en arrangeur ook een bijdrage levert. Mikel is de producer van de plaat en heeft een aantal arrangementen op zich genomen. Jeroen en Randy hebben ook een aantal prachtige arrangementen gemaakt.

Je werkt samen met 2112, hoe ervaar je de samenwerking? Dat is een spontaan en organisch proces geweest. Soeshiel Sharma en Jeroen Griep zijn medeoprichters van 2112. Er was niet echt een beginpunt, het is gegroeid zo sinds de samenwerking op The Hague Jazz. Als er een beginpunt moet zijn, dan is dat de CD. Dat wordt de tastbare start van onze samenwerking. Voor mij is het een geweldige start, de muziekbusiness brengt veel uitdagingen met zich mee. Maar ik hou van muziek, dus ga ik de uitdaging aan, samen met 2112 en mijn SIRs.

Het is bijzonder dat ik van 2112 de kans krijg om eigen gecomponeerde stukken uit te brengen. Niet-bekende artiesten krijgen niet vaak een dergelijke kans.

Wanneer komt het album ‘Sweet Caramel’ uit? In het najaar van 2011. Zelf verwacht ik dat iedereen ‘Sweet Caramel’ in zijn of haar auto wilt hebben, dat het op elk radiostation helemaal grijs wordt gedraaid en dat mensen daar veel plezier aan mogen beleven!

(bron: 2112)

Deel via social media: