Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2007-01-01 07:00:00 • 9 min lezen

Fernando Lameirinhas

Interview met Fernando Lameirinhas, 25 april 2008 door Hans Köhne

Na afloop van het concert in het Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven, 25 april 2008, spraken we met Fernando Lameirinhas. Fernando, 64 jaar, is wel vermoeid na het optreden en de cd-signeersessie, maar zijn innemende glimlach blijft groots.

Fernando, je bent zo een warm mens, hoe houd je het zo lang vol in het koude Nederland, al bijna 40 jaar? Ik ben Nederland dankbaar, echt dankbaar, dat ik de kans heb gekregen mijn eigen identiteit te ontwikkelen. Dat er ruimte en respect is voor mijn persoonlijke ontwikkeling. En ja, de Portugese muziek is vol emotie. Ik koester die emotie ook, maar wil daarin niet theatraal zijn. Het moet echt zijn, ECHT.

Heb je een boodschap met je muziek en je teksten? Ik ben niet geëngageerd aan een bepaalde stroming, ik ben wel heel serieus. En ik maak me zorgen om de spirituele armoede; er is een enorme vervlakking in de wereld. Vaak gaat het om het uiterlijk, het plaatje, en ontbreekt de inhoud. Dat zie je ook in zoveel tv-programma’s, het is zo vlak, er wordt op effect gemikt, op het plaatje. Dat zie je ook bij jonge artiesten. Er is veel talent, dat is prachtig. Maar je moet als persoon ook inhoud en ervaring hebben om een bepaald lied te kunnen dragen. Voor mij is het ultieme doel mensen in hun hart te bereiken. Natuurlijk, ik geniet ook van waardering, maar niet van een groot ego.

Je vergeleek tijdens het concert muziek met een landschap, met een reis door een wisselend landschap. Wat bedoel je daarmee? Wel, ik heb veel gereisd, over de hele wereld, en veel soorten muziek gehoord, beleefd en gespeeld. Die grote verscheidenheid blijft boeiend. De invloeden daarvan vind je terug in de ontwikkeling van mijn muziek. Ik wil niet alleen fado zingen, maar laat me beïnvloeden door die enorme verscheidenheid.

Wat is de rol van de muzikanten met wie je nu al zo lang samenwerkt, je broer Antonio, Liber Torriente en pianist Juan Pablo Dobal? Wie maakt de arrangementen? Het muzikale stramien, zeg maar het tableau, maak ik zelf. Maar op het moment van uitvoering mag de muzikant ook zijn toon zetten. Een goede muzikant moet ook ruimte krijgen, anders houd je het niet met elkaar vol We beïnvloeden elkaar heel sterk. Pablo is een fantastische pianist, ik werk al 14 jaar met hem. Hij heeft een uniek talent, dat moet hij verder ontplooien. Hij doet sinds kort ook soloconcerten. Ik ben trots om hem.

Wat mogen we de komende tijd nog van je verwachten? Volgend seizoen ga ik opnieuw een fado-blue programma maken, met Deborah Carter, een jazzzangeres uit Amerika, Hawaï, en met de Portugese zangeres Desi. Dat programma zullen we in 7 theaters spelen, in december. En daarna ga ik een concerttournee maken met Raymond van het Groenewoud, daarmee gaan we in januari, februari en maart door Nederland en België. Dan zijn er nog plannen om samen met Stef Bos en enkele Zuid-Afrikaanse muzikanten een programma te maken.

Muziekpodia wenst Fernando Lameirinhas veel succes met zijn muzikale plannen. We zullen hem zeker blijven volgen. (Foto: Jan Klupper

Deel via social media: