Zoek...
Fin over Fink IIUII

Fin over Fink IIUII

INTERVIEW
DOOR ROELOF NOORDA
2021-09-21 07:00:00 • min lezen

Fin over Fink IIUII

Ergens aan de rand van Berlijn woont de singer-songwriter Fin Greenall met zijn vrouw Samar. Samen runnen ze daar hun label, geeft hij les en produceert hij in zijn studio voor diverse artisten waaronder Ruben Hein en Rachel Somani hun songs en albums. “Het is een heerlijk album van Somani, dat hebben we hier geproduceerd! Dat moet je eens gaan horen.” verteld Fin.
We kennen de man vooral als Fink, al is het een trio met Tim Thornton en Guy Whittaker. De band wist met het album Fresh Produce te debuteren al is Biscuits For Breakfast het album waarmee de sound van Fink vorm kreeg. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en is er het album IIUII oftewel It Isn’t Until It Is.

“Ja, het is een verzamelplaat en wat moet je nu met een verzamelalbum. Je kunt een Spotify-lijst gaan maken maar dat is ook geen uitdaging. Vandaar hebben we de fans gevraagd om hun keus voor een verzamelalbum kenbaar te maken. Het was juist dat gedeelte wat enorm veel tijd heeft gekost maar erg leuk was om te doen.”

"We wisten natuurlijk voor een deel wat ze willen, maar het was een mooie verrassing dat er ook andere songs naar boven kwamen. ‘Shakespeare’ en ‘Blueberry Pancake’ zijn songs die voor ons een verrassing waren. Dat maakt dit album als verzamelalbum wel verrassend. Ik had zelf nooit verwacht dat ‘Maker’ in deze selectie zou komen. Het is best een mooie verzameling van songs geworden.”

"Het was een reis terug in de tijd met songs die we meer dan 10 jaar niet meer hadden gespeeld. Ergens in de jaren 2009 en daardoor moesten we deze songs opnieuw gaan leren. Dat is wel een mooi proces geweest.”

"Het gaf een ander gevoel en ik geef de songs nu een andere interpretatie dan toen ik het schreef. Andere tijden en ik ben ook veranderd natuurlijk. Als muzikant ben ik meer bij mezelf ik ben nu zelfverzekerd terwijl ik dat toen eigenlijk niet was. Zoals het nummer ‘Walking in the Sun’ dat ik nu heerlijk kan zingen. Beter dan toen. Ik ben ook een ander persoon en ik bekijk het nu anders. Ik heb door de jaren geleerd dat wat je echt zingt ook echt zo bedoeld is, dat dit beter is dan het liedje perfect te spelen. Dat is klinisch en hier zit meer gevoel in. ‘Meaning’ is wel een belangrijk aspect in de songs zoals ik ze nu speel.”

“Het is dan ook een prachtige mogelijkheid om de oude songs weer opnieuw te kunnen en mogen spelen. Nieuw creaties te maken en niet zo perfect te hoeven spelen. Ik denk nu ook anders en nu kan ik er meer van genieten. Met die gedachten heb ik het album weer mogen spelen. Het is een eer om je eigen songs opnieuw te bekijken en opnieuw op te mogen nemen. Het is een feestje om het te doen en dan te denken, ah dat is best een lekker nummer eigenlijk. Zeker wanneer je het al jaren niet hebt gespeeld.”

"Het album is het beste van de eerste 10 jaar, maar er komt ook nog een boek! Het boek komt een maand later en dat gaat over de eerste de eerste 10 jaar, wat we nog kunnen herinneren hahaha.” Het zijn als het ware 2 broertjes die verbonden zijn. En we gaan ook nog een audioboek uitbrengen en daarmee heb je een combinatie van the Best of…”

“Wanneer je live speelt maak je als het ware altijd weer een nieuwe variatie op de songs. De ene keer toeren we met een band met blazers en toetsen en nu is de basis als trio weer terug. Het geeft dan ook de mogelijkheid om met de songs een andere sfeer te creëren. Met verschillende persoonlijkheden om je heen geeft ook weer een andere sound. Nu is het weer als trio en dat maakt dat je teruggaat naar de basis en de eenvoud van de songs. Er is weinig ruimte om je ergens achter te verstoppen. Je bent nu meer in beeld, kwetsbaar en dat geldt voor ons alle drie. Met de songs die we akoestische doen maakt dat de songs intenser zijn. ”

"We vinden het heerlijk om in Nederland te spelen. In maart /april gaan we daar weer spelen en het lijkt ons heerlijk om daar weer te spelen. We hebben daar met liefde gespeeld want jullie hebben zulke ontzettend goede zalen en alles is daar goed geregeld."

"We gaan als trio door en dat maakt het voor ons ook gemakkelijker om overal naar toe te gaan. Dat kan in een auto, joh! Heerlijk! We kunnen niet wachten om weer naar Nederland te gaan. ”

Aankomend jaar staat er een uitgebreide Europese tour gepland. De Nederlandse speeldata en podia zijn:

28 maart: Nijmegen, Doornroosje
29 maart: Zwolle, Hedon
30 maart: Groningen, Oosterpoort
1 april: Utrecht, Tivoli Vredenburg
2 april: Amsterdam, Paradiso
3 april: Amsterdam, Paradiso

Deel via social media: