Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2011-04-07 07:00:00 • 6 min lezen

Frans Bauer / 30 maart 2011

De 'Bauersound' is te horen op Frans' nieuwe album Een Nieuw Begin. De cd is niet te koop in de winkels, maar wordt toegestuurd aan fans die minimaal drie kaartjes kopen voor zijn concerten in Ahoy in oktober.

Trots op je nieuwe album?

Ik ben zo trots als een pauw en aan de andere kant vind ik het ook heel spannend.  Op deze plaat ga ik echt met de billen bloot. Dat maakt het super spannend, gaan mijn fans het wel leuk vinden, gaan ze het wel begrijpen? De eerste reacties zijn erg leuk en positief dus dat scheelt. Na twintig jaar werken met een vast team en het produceren van een bepaald geluid. Is dit echt mijn eigen muzikale kindje. Van het schrijven van de teksten, het bedenken van de melodieën tot het afmixen in de studio heb ik alles zelf gedaan.

Hoe ga je ermee om als je fans niet positief gaat reageren?

Wanneer het album niet gaat werken heb ik het in ieder geval geprobeerd! Heb ik gemaakt wat ik heel erg graag wilde maken. Mijn eigen gevoelens en ervaringen heb ik willen bezingen, het komt vanuit mijn hart en is dus honderd procent puur Frans Bauer. Ik zing op deze plaat weer het levenslied. Ik schaam me daar niet voor, ik ben een levensliedzanger. Ik heb ook weleens wat uitstapjes naar andere genres gemaakt, maar dat is dan toch niet de echte Frans Bauer. Ik weet alleen niet hoe de fans erop gaan reageren, dat vind ik echt heel erg spannend. Maar misschien vinden ze het juist fijn dat ik weer terug ben bij het levenslied. Het levenslied is een genre waarvan je moet houden je vind het fantastisch of je hebt er niets mee, er is geen middenweg.

Ga je tijdens je concerten in Ahoy wel het oude en het nieuwe Frans Bauer geluid mixen?

Jazeker, daar komt oud en nieuw door elkaar aan bod, de meer traditionele nummers en de feestnummers. Dit nieuwe album heeft ook een heel breed geluid. Ik wilde heel graag terug naar Ahoy, de vijftigste keer. Ahoy is voor mij een tempel. Maar de vijftigste keer, dat had ik me helemaal niet gerealiseerd, ik ga het record van Lee Towers evenaren!! Ik heb echt fantastische plannen voor de show daar, een fantastische bühne met alles erop en eraan.

Frans Bauer toen en nu, noem de verschillen…

Vòòr de laatste ellendige periode stond ik nog wat naïef in het leven en genoot ik vooral van de mooie momenten. De belangrijke dingen in mijn leven neigde ik dan soms wat te vergeten. Ingrijpende gebeurtenissen zorgden ervoor dat ik alles wat eerst zo normaal en banaal leek in mijn leven veel belangrijker ben gaan vinden. Terug naar de kern. Daarnaast groeide het besef dat ik mijn droom achterna moest gaan. 1 Van mijn dromen was het schrijven van mijn eigen liedjes. Ik schreef altijd al veel gedichten en dat werden dan liedteksten waarover ik me nog wat onzeker voelde, maar mijn omgeving stimuleerde mij daarmee door te gaan. Op een gegeven moment heb ik mijn eigen nummers tussen de demo’s van andere liedschrijvers gedaan bij de club mensen die vooraf naar mijn mogelijke nummers luisteren. En mijn liedjes kwamen meteen bovendrijven, ze werden er bijna allemaal uitgepikt. Daardoor groeide mijn vertrouwen. Voor ik het zelf wist ging ik ook extra van mijn eigen liedjes houden omdat ze uit periodes komen die heel veel voor mij betekend hadden. Liedjes over mijn vrouw en mijn vader staan heel dicht bij mij. Zoals het liedje wat ik vandaag zong; Wat moet ik toch zonder jou? dat is een echt Frans Bauer nummer, dat had ook iemand anders voor me geschreven kunnen hebben. Maar het gaat nu ook echt over mijn eigen vrouw, het komt uit mijn pen. Dan voelt het al heel anders wanneer ik het zing. Het lied voor mijn vader komt ook echt uit mijzelf, mijn eigen leven en gevoel.

Geloof jij in iets na dit leven?

Jawel, anders zou het allemaal zo zinloos zijn. Ik geloof dat er een plek is waar mensen komen na de dood, een vredige plek. Dat zijn allemaal troostende dingen die je jezelf voorspiegelt wanneer je dat nodig hebt. Daar heb ik mezelf wel al op betrapt, dat maakt de moeilijke perioden dan wat dragelijker.

Waar maakt Frans Bauer zich boos over?

Ik kan niet echt boos worden, ik heb zoveel negatiefs meegemaakt in mijn leven dat ik me daar niet mee bezig wil houden. Ik wordt ook niet boos op mijn jongens ik ben wel heel principieel, maar ook ruimdenkend. Kinderen moeten kinderen kunnen zijn. ik laat mijn kinderen wel met mij discussiëren. Dat maakt ze verbaal weerbaar. Ik hou van netjes, geen grote mond zeker niet naar anderen toe. Gepaste netheid. Waar ik trouwens wel woedend om kan worden is viespeuken die misbruik van kinderen maken. Zoals een Robert M. en dat zijn daden gezien worden als aanranding in plaats van als gruweldaden. Die mensen moeten levenslang vast, geen dag meer buiten wat mij betreft. Opsluiten in een donker hok, daar kan ik wel van doordraaien.Verder is mijn levensinstelling gewoon erg positief. Ik denk ook dat dat iets Brabants is; wij zijn gastvrij, Bourgondisch, levendiger, kijk maar eens met de carnaval hoe Brabant dan leeft.

Wie of wat zijn jouw inspiratiebronnen?

Alles en iedereen is een inspiratiebron voor mij. Wat ik zie, meemaak, gesprekken met mensen. Ik heb niet echt idolen. Natuurlijk bewonder ik wel veel mensen zoals Elvis Presley, Michael Jackson, Julio Iglesias, Tineke Schouten, Stef Bos en zo zijn er wel meer. Ik ben een grote liefhebber van liedjes. Vind het prachtig als artiesten mij echt kunnen raken met hun teksten en muziek.

Wat is het leukste wat een fan ooit voor jou heeft gedaan?

Dat zit vaak in hele kleine dingen, niet in de grootte ervan. Ooit een tekening gehad van een kindje die wist dat ze doodging. Gemaakt op haar ziekbed, dat heeft me erg geraakt. Die tekening heb ik al heel lang. Daar mag ook niemand aankomen, is heel waardevol voor mij. Dat vind ik eigenlijk het aller allermooiste. Dat zijn intense momenten. Een aantal maanden geleden trok iemand in enthousiasme mijn arm uit de kom op het podium. Daar ben ik zelfs aan geopereerd. Maar dat is achteraf dan een heel hilarisch en leuk moment ondanks dat het zeer doet. 

Deel via social media: