Zoek...
Garland Jeffreys

Garland Jeffreys

Talks about 14 Steps to Harlem & 17 april Paradiso Amsterdam

INTERVIEW
DOOR ROELOF NOORDA
2018-03-28 07:00:00 • min lezen

Pop / Reggae / Rock

Garland Jeffreys talks 14 Steps from Harlem & Amsterdam

Ergens in de New York in een appartement woont de zanger Garland Jeffreys. Hij zit in de pyjama op een hangstoel achterover geleund. “Het kan nu nog voordat de tour begint, ik geniet van dit moment.” De man weet de muzikale tand des tijds te doorstaan en bracht afgelopen jaar zijn album 14 Steps to Harlem uit.

“Ja, dat ik gezegend ben met mijn fans dat wist ik. Er is niemand die een beter leven kent dan ik.  Met  crowdfunding kon ik genoeg bij elkaar krijgen om een album te maken zoals ik het graag had gewild.” Het album met 12 songs is het eerste album sinds 2013 dat op de markt verscheen. Een album dat vooral dicht bij de zanger staat en terugkijkt in het verleden.
“ Ik speel alweer 50 jaar dat ik muziek speel en over de wereld tour. Ik neem nu de tijd en ga overwogen te werk. Elke keer wanneer ik een album maak wil ik iets speciaal maken. Iets dat bij mij staat en ben dat ook verplicht aan mezelf en mijn fans.” Het verschil tussen jaren geleden dat platenmaatschappijen bepalen en nu met crowdfunding maakt zijn creativiteit vrij. “als je het geld en de kennis hebt, dan is het mooi om het via een label te doen. Nu met crowdfunding kom je dichter bij jezelf en speel je ook bij mensen thuis om te spelen. Het gaat me om spelen, waar dan ook.

“Ik kijk er dan ook naar uit om te spelen in Amsterdam, dat is prachtig want ik ken genoeg mensen daar. Ik ga altijd eten bij een restaurant waarvan ik de eigenaar ken. Het voelt als thuis.”  
De tour gaat om de promotie van het album. “Ik kijk naar de cover van het album en zie daar prachtig verhaal. Weglopend op de gravel zegt het veel, in de stilte van het plaatje”. Mijn opvoeding was erg ingewikkeld. Mijn echte vader was altijd dronken en daar wilde je niet bij zijn en mijn stiefvader gebruikte wel eens de harde hand. Ook niet fijn maar hij bood zijn excuses later aan. De zware opvoeding van hem kreeg weer een weerslag op mij. Ik ben uit deze band gelopen en heb geleerd om door te zetten. Dat is mijn geluk en terugkijkend, heb ik dit veel in de muziek gebruikt.”

De afgelopen jaren stond Jeffreys bekend als een protestzanger. Naast de mega hits “Matador” en “Hail Hail Rock and Roll” was het maatschappelijk belang in zijn teksten regelmatig aanwezig. “Het is door de jaren zo gelopen, nu zie ik met dit album dat het dichter bij mij staat. Harlem waar ik ben opgegroeid en hoe mijn tijd is verlopen.

Vroeger was het een area waar veel gedoe was. ‘An evil area’ waar iedereen zijn problemen had. De vrienden noemden hem  ‘Frankie-Boy’ omdat ik altijd zong. Ik heb um ooit nog live zien spelen! Fantastisch! En Tony Bennet ook een icoon! Ik wil van het nieuwe album een coveralbum met de klassiekers van toen. Dat staat er op de planning. Maar eerst moet de crowdfunding klaar zijn. En ja ook voor een documentaire ! daar hebben we geld voor nodig! Dus iedereen die wat kan en wil bijdrage is van harte welkom!”

De man verteld honderd uit. “oh ja het album! Die is persoonlijker dan de vorige. Met Laurie Anderson die op het nummer Luna Park viool speelt. De vrouw van mijn vriend Lou! Die ontmoeting met mijn vriend Lou (Reed), die ik tegenkwam in de rij van het eetbuffet. Een moeilijke jongen voor anderen maar voor mij was hij een vriend. We gingen naar dezelfde school. We wilden een school afmaken voordat we de wereld van Rock and Roll wilden verkennen. Net als de gedichtenschrijver Delmore Swartz. Prachtige kerel. Zij hebben samen nog gedichten gedaan.”

“Maar nu is het tijd om terug te kijken en gelijk ook naar de toekomst. Mijn dochter Sylvana doet het nu ook erg goed in de scene. Meer in de moderne hiphop wereld maar heeft ontzettend veel talent en daar geniet ik elke dag van! Wanneer zij achter de piano op school ging zitten werd iedereen stil. Het was fantastisch. Ik heb haar meegenomen naar buiten, het regende, en ze was verlegen en heb haar de complimenten gegeven. Ik vergeet het nooit meer.”

Dit is mijn leven en ik ben er erg trots op. Ik heb heerlijke vrienden Philip waarmee ik een film mee wil opnemen. Een docu om terug te gaan in de oude tijd! En dat wil ik de wereld en Amsterdam laten zien.”

Eerst zullen we de zanger en deze rasartiest zien in Paradiso (17 april a.s.). De man die gerust in een rijtje gezet kan worden met Lou Reed en Bruce Springsteen. Heerlijk, rockend, swingend, vleugje reggae en vooral energie!

Pop / Reggae / Rock

Deel via social media: