Zoek...
Gouden idee van Hartman

Gouden idee van Hartman

Win het nieuwe album of boek ze voor een corona-huiskamerconcert!

INTERVIEW
DOOR ROELOF NOORDA
2020-11-30 07:00:00 • min lezen

Nederlands

Hartman van Goud

Het nieuwe album Goud van de band Hartman is afgelopen maand uitgekomen. Een album vol Nederlandstalige popsongs die doen denken aan de Nederpop van de jaren 80. Nu de jaren 80 weer terug komen, is dit een mooi album dat in de huidige tijd past.

“Ik had al wat liedjes liggen en wat drumopnames gedaan, maar ik had het nog niet helemaal afgemaakt. Nu in corona periode dacht ik nu is het de tijd om het allemaal eens af te ronden. Ik had niks anders te doen en Kai (bassist) ook niet. Nou dan moest het maar eens gebeuren, he?”

Zanger en liedjesmaker Harm Hartman is al geen onbekende in de wereld van de muziek. “ Ja, ik werk in een opnamestudio en dan gaat het allemaal vrij vlot. En ik was van niemand afhankelijk en kan het allemaal zelf. Er komen regelmatig mensen uit de Nederpop die hier de opnames doen zoals Candy Dulfer, Guus Meeuwis, Acda & de Munnik.” “Ik ben zat op de rock-academie en ben door mijn stage daar blijven plakken, vandaar.”

Het album kent wel de sfeer van de 80’s Nederpopsound. “Hartenbreker is inderdaad wel grappig, omdat ik veel met Henny Vrienten werk als een soort van assistent. Ik neem veel dingen met hem op enzo en doe vanalles.  Ik liet hem het liedje horen en hij zei “het is een goed refrein maar ik mis nog iets”. Dus ik was erover aan het nadenken en hij moest naar de kapper of zoiets. Toen kwam hij terug en toen vroeg ik hem wat ik moest doen. Meer gitaar ofzo? “Nee! Er moet meer koor op. Ik zing het wel voor je in!” Zo is het liedje uiteindelijk ontstaan.”

Ook op dit album zien we een nummer in het dialect verschijnen. ‘Nao Hoes’ is met Stephanie Struijk opgenomen. Het komt omdat ik het liedje al klaar had en ik had met Stephanie afgesproken om een tekst erbij te maken, maar dat lukte ons niet. We komen eigenlijk uit dezelfde buurt van Limburg en ze zei “Zullen we het eens in het Limburgs proberen.” Ja waarom niet, en het was toen in 5 minuten klaar.”

Het is het breekpunt van het album. “Ja, Kay is van de liedjes op de juiste plek te zetten. Daar heeft hij verstand van, Die kan het beste nadenken.” “Ja, daar heb ik wel verstand van”, valt bassist Kay Liebrand Harm voor in de rede. “Als je vanuit de plaat gaat denken is een volgorde wel belangrijk. Je wil de luisteraar pakken vanaf het begin en even een rustpunt geven. Dat is hier met dit nummer gebeurd. Ook omdat je op het vinyl album de plaat moet omdraaien voor het vervolg.” “In het proces is het veelal iets uitproberen of het op elkaar aansluit. Met het tweede liedje moet het iets meer zijn. Je moet je kruit in het begin niet verschieten.”
“Net als het liedje Cursus Russisch. Dat is een beetje een vreemde eend en wisten ook niet goed waar we die moesten plaatsen,” vervolgt Harm weer. “Hier is wel een discussie over geweest.” Het is een liedje vol humor en ongein. “Das mooi dat je dat ook vindt, het is ook de bedoeling. Het moet maar eens afgelopen zijn met al dat gezeik. We speelden met het andere bandje in Rusland in Moskou en daar zijn we veel leuke mensen tegengekomen. Ok, de mensen in de barbieding waren zo zo, maar voor de rest waren het hele fijne mensen.” 
Met Cirkels eindigt het album “Ik vond het einde met de geluidjes wel zo passend voor het album. Het maakt het geheel goed af.” “We kunnen helaas niet spelen maar ja we kunnen niet altijd afgaan op de reacties maar die is zeker goed te noemen. ” 

“Nu de plaat is uitgekomen zitten we wel te denken wat er gaan doen. We hebben een huiskamerconcert opgenomen en gaan nu iedere week 1 liedje online zetten. Wanneer we alle liedjes opgenomen hebben, dan kunnen we tegen de kerst een volledige stream maken. En kunnen mensen ons ook boeken voor een huiskamerconcert. Dat is toch geinig!”

Wanneer je dit album wil ontvangen kun je meedoen aan de win actie. Stuur een mailtje naar info@ Noordevents.nl en misschien ben jij een van de gelukkigen! Of bestel deze plaat op www.hartman.band

Wanneer je Hartman voor een huiskamer concert wil, kun je gerust mailen naar het bovenstaande mailadres zodat we je in contact krijgen voor een concert van dit trio bij je thuis!

Nederlands

Deel via social media: