Zoek...
Interview met Tim Scott McConnel (Ledfoot)

Interview met Tim Scott McConnel (Ledfoot)

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-04-04 07:00:00 • 3 min lezen

Blues / Rock / Singer-songwriter

Interview met Ledfoot (Tim Scott McConnell)

Kort na het ingaan van de "intelligente lockdown" spraken wij Tim Scot McConnell, alias Ledfoot, mede naar aanleiding van zijn onlangs uitgebrachte album White Crow.

Dag Tim, bedankt dat je ons te woord wilt staan in deze bijzondere tijd. How is life Norway at this moment?
“it feels like hell” voor mij als muzikant; het hele land zit eigenlijk op slot en alles is gesloten. Er zijn nu in drie dagen tijd al een kleine 7 shows geannuleerd; maar goed we kunnen er niets aan doen en we moeten het maar laten gebeuren. Het enige dat ik op dit moment kan doen is mijn tijd in de studio doorkomen en werken aan nieuwe muziek en projecten. Ik hoop dat de situatie binnen een paar maanden weer gaat veranderen.

Even terug naar de muziek; wat was het moment dat je besefte dat een gitaar, een Stomp-box en een stem voldoende is om platen te maken?
Nou, eigenlijk was de cirkel wel rond. Ik kom uit het zuiden van de VS en ik groeide op met muziek die typerend is voor die streken en die Zuidelijke Staten. Ik groeide op met muziek van Woody Guthrie, Gary Davis Jr. en andere helden en ik voelde me niet gemakkelijk bij de Folk-scene. Ik speelde al in 1975 in bands en ik hield van Rock ’n roll. Eigenlijk wilde ik hetzelfde geluid uit een akoestische gitaar halen dan uit een elektrische. Weet je, ik heb heel veel instrumenten bespeeld zoals en sommige ook niet voor de hand liggende zoals een banjo. Vroeger ging je met een akoestische gitaar zitten en tapte je met je voeten en dat was alles wat je nodig had om muziek te maken en publiek te vermaken. “That’s all it Takes, You Know”. En op een gegeven moment dacht ik: als ik nu speciale snaren op mijn gitaar monteer en ik oefen en oefen met die 12 snaren dan heb ik geen band nodig. Volgens mij was al meer dan twintig jaar bandleader en ik had het wel gezien om die rol te vervullen.

Als ik naar White Crow luister klinkt het heel krachtig; alsof ik naar een band luister
“Well :it’s all about” …..(Tim speelt live gitaar door hands free telefoon) ….beng…hahah”. Je kunt alles uit je gitaar krijgen; ik gebruik meestal minimale overdub. Op White Crow denk ik niet dat ik meer dan 6 overtakes heb gebruikt; en dan is dat eigenlijk vanwege het feit dat mijn voeten “fuck up my guitarsound”. Dus ik moet die dingen af en toe wel scheiden. Maar ik ben niet zo van de overdubs want mijn sound vind ik op deze manier puurder en wat authentieker klinken.

Als ik naar het album luister en ik sluit mijn ogen, dan heb ik het gevoel dat ik ergens in het zuiden van de VS ben en onder een snikhete zon ergens door een vlakte loop
Nou, ik ben zelf geboren in het zuiden van de VS; mijn familie komt daar vandaan en ik ken staten als North Carolina, Tennessee en Florida als mijn broekzak. Mijn familie was eigenlijk “trailertrash” dus we reisden altijd van hot naar her. Ook heb ik nog een kleine 8 jaar rond Los Angeles gewoond toen ik wat platendeals daar had maar ik vind het leven daar geweldig. Ik hou van die hitte, het gevoel en de “swampiness”. Mooi dat je dat herkent op deze plaat.

Dan is het dus geen toeval
Of je het nu wilt of niet; die streek heeft ook weer zijn typische DNA en invloed binnen de muziekstromingen en dat gevoel dat je daar krijgt wordt gewoon over je uitgesmeerd. Je raakt er nooit vanaf. Er zijn legio bands die succes hebben met het geluid dat hoort bij dat stuk van de VS.

Jouw muziek wordt ook wel als Gothic Blues omschreven; kun je in een paar zinnen uitleggen wat je daarmee bedoelt?
Tuurlijk; Op zich heeft het veel meer met de architectuurstijl te maken en het gevoel dat je bij dat soort gebouwen krijgt. Maar het hoort ook bij bepaalde stromingen zoals de verhalen van Edgar Allen Poe, “you know?”. Ik vroeg mijn dochter laatst wat ze vond hoe ik me kleed en toen kreeg ik als antwoord: You dress well for an undertaker in the 18th century”. Maar dat komt ook omdat ik kleurenblind ben. Maar het belangrijkste is dat ik wil uitstralen is dat ik eerlijk ben en dat ik een heldere boodschap heb; en dat is iets wat ik ook in de architectuur terug vind.

Ik wist niet dat je kleurenblind bent; vandaar de zwarte kleren?
Geloof het of niet; ik kleed me niet om als ik het podium op ga. Ik ben zoals ik ben. Zoals ik mezelf thuis kleed, zo ga ik ook over straat en zo sta ik ook op het podium. En wat dat kleurenblindheid betreft; ik zie misschien iets beter dan een hond. Maar nogmaals, alles uit de tijd van Edgar Allen Poe spreekt me gewoon aan, net zoals de kleding uit het Victoriaanse tijdperk. Maar ook de kleding van iemand als Johnny Cash is gewoon cool.

Maar prima toch dat je je eigen stijl hebt. Leuk dat je dochter dat zegt
Weet je; je kunt geen liedjes schrijven als je niet steeds de waarheid verteld. In de essentie ben ik iemand die altijd oprecht eerlijk is naar anderen maar ook naar mezelf als individu. Dus gewoon integer zijn en trouw naar je eigen normen en waarden. Dat moet je gewoon doen als schrijver want anders red je het simpel weg niet.

Je zult altijd de schrijver van High Hopes blijven, het nummer dat de titelsong werd van een van de albums van Bruce Springsteen
Weet je, ik schreef dat nummer toentertijd echt als een Chain Gang Song; dat was toen echt mijn ding met wat gospelinvloeden; ‘High Hopes’ was oorspronkelijk helemaal gospel (Tim zingt het door de telefoon) zoals ik het toen schreef en ik weet dat Springsteen ook wel van die Americana/Folk-stijl houdt. Weet je, ik heb twee dingen geleerd in mijn carrière: laat je nooit negatief uit over een andere muzikant en respecteer diegene om wat hij of zij doet. Kortom, ik gun Springsteen het allerbeste en hij heeft dat gewoon goed gedaan. “You know”; als dat betekent dat ik “25 fucking tickets more sell” dan ben ik gewoon blij.

Persoonlijk heb ik drie favoriete tracks op White Crow; When An Angels Fall’, ‘Nobody’ and ‘Right Down The Hole’. Heb jij ook een voorkeur?
 “You Know”; ik ben een singer/songwriter en ik schrijf echt “shitloads” aan liedjes. Je bent altijd bezig met het schrijven van materiaal en het schaven aan materiaal; die song is nog net niet goed genoeg, dat is nog niet af, heb nog niet de juiste woorden enz. En soms kom je dan weer tot het besef dat een liedje wel goed is en dat het nu, op dit moment, bij je past. En voor mij is dat wanneer het innerlijk goed voelt. Een liedje dat je op enig moment het beste vind is eigenlijk het liedje dat je het laatst geschreven hebt. Want dat komt het dichtst bij je gevoel van dat moment. ‘When An Angel Falls’ vind ik gaaf omdat ik daarbij geprobeerd heb hoever ik kon gaan met het nummer orkestreren met een 12-snarige gitaar. Dat is goed gelukt dus dat vind ik dan wel een tof nummer vanuit singer/songwriter perspectief.

Wat zijn je plannen voor de komende periode?
Ik ben eigenlijk al bijna klaar met mijn volgende plaat; er zijn nog een paar nummers die nog niet helemaal af zijn maar het is een kwestie van finetunen. We wilden het in september uitbrengen maar omdat de wereld helemaal stil staat weet ik niet of dat gaat lukken. Ook ben ik halverwege een project met de gitarist van de Full Metal Band T&T.; hij brengt zijn gitaren mee en ik mijn 12-snarige en dan komt er wel iets vets uit. Dat is echt een interessant project en ik dank dat dit in januari uit gaat komen. En als laatste ben ik nog met een plaat bezig waar ik alles met 1 mic opneem en waar je alleen mijn stem en mijn voetenwerk hoort; dat is echt een toffe groove en het is wel gaaf om op liedjes te schrijven die bij deze manier van opnemen horen. En oh ja, ik ben ook nog als acteur bezig in een kleine serie in Noorwegen. Eigenlijk ben ik best druk als ik het zo vertel.

Kom je nog een keer naar Nederland?
Er komen zeker shows in de Benelux, naast Duitsland en Engeland. Alles is uitgesteld maar er zullen zeker data komen. Ik ben er met mijn management druk mee bezig maar ja, we zullen toch nog even geduld moeten hebben.

Dank je wel Tim voor je tijd.
All The Best and stay healthy; bless you.

 

Blues / Rock / Singer-songwriter

Deel via social media: