Zoek...
Amanda Somerville

Amanda Somerville

over het nieuwe Trillium album, Exit Eden en haar plannen voor de komende tijd

INTERVIEW
DOOR SHARMAYN VINKE
2018-10-04 07:00:00 • 5 min lezen

Metal

Interview met Amanda Somerville

De Amerikaanse zangeres Amanda Somerville heeft het maar druk. Ze is al jarenlang betrokken bij allerlei bands en projecten, zoals Avantasia, Kiske/Somerville, HDK en Exit Eden. Op persoonlijk vlak heeft ze het ook heel druk (gehad. In 2014 is ze getrouwd met Sander Gommans (HDK, ex-After Forever). Begin 2015 werd hun dochter Lana geboren en begin dit jaar werden ze ouders van een tweeling. Ondertussen blijft het op het muzikale vlak ook doorlopen. Tussen alle drukte door was ze zo aardig om op een vrijdagavond tijd voor ons te maken voor een interview.

Trillium is een solo metalproject van Amanda. In 2011 kwam het debuutalbum Alloy uit. Eerder dit jaar kwam de opvolger Tectonic. Het maken van Tectonic heeft een tijdje geduurd en is een heel proces geweest. Na het uitkomen van het eerste Trillium album ben ik getrouwd en heb ik drie kinderen gekregen. Op muzikaal vlak had ik veel te doen. Zo kwam er een tweede Kiske/Somerville album uit, ook een tweede album van HDK en heb ik een aantal wereldtournees gedaan met Avantasia. Na de geboorte van onze dochter Lana moest ik een zeer drukke muzikale carrière combineren met het moeder zijn. Ik moest uitvinden hoe dit allemaal te combineren omdat ik gewend was om alleen te zijn. Ik moest compleet omschakelen en uitvinden hoe ik een moeder kan zijn, maar ook weer een muzikant. Het terugvinden van mezelf als muzikant was een interessant en uitdagend proces. Tectonic is een verwijzing naar de tektonische platen van de aarde en wat de verschuivingen daarvan kunnen veroorzaken aan de oppervlakte van de aarde. Die staan voor wat er de afgelopen jaren in mijn leven gebeurd is. De nummers op Tectonic staan voor de positieve, mooie en spirituele groei die ik heb doorgemaakt. Dit is ook terug te horen in de sound van het album. Waar Alloy qua lyrics en sound ‘dark, restless and heavy’ is, is Tectonic nog steeds heavy metal, maar meer positief en opbeurend. Daarom open ik het album met ‘Time to shine’. Het gevoel van ik ben al die veranderingen doorgekomen, ik zet nu door en ‘it’s my time to shine’. Dat is waar het album om draait.

Doe dat maar eens. De balans vinden tussen een drukke muzikale carrière en het gezinsleven. Dat is ook een heel proces. Onze tweeling is geboren in januari en ze zijn twee maanden te vroeg gekomen. Alles met hen was een verassing. We dachten na over of we wel of niet een tweede kindje wilden en voor we het wisten was ik zwanger. Toen bleek het ook nog eens een tweeling te zijn. Ik heb een heel moeilijke zwangerschap gehad. Ik heb de vocals van Tectonic opgenomen tijdens de zwangerschap op de momenten waarop ik me even goed voelde. Dit waren de momenten die me goed deden voelen, want zingen en muziek maken is wat ik het liefste doe en het werkt therapeutisch. Tot nu toe ben ik nog steeds bezig om de balans te vinden. We gaan bijvoorbeeld over een paar weken verhuizen en volgende week nemen we op voor het nieuwe Avantasia album dus het gaat maar door. Maar eigenlijk is dat ook goed. Tijdens mijn zwangerschapsverlof heb ik op veel dingen nee moeten zeggen en mensen wachten op me of blijven aan de deur kloppen. Dat is heel fijn.

Exit Eden is een van de vele andere projecten. Exit Eden is een zogenoemde supergroup bestaande uit vier zangeressen uit de metalwereld die metalcovers maken van bekende pop- en rocknummers. Ik was gevraagd om wat demo’s in te zingen. Sommige mensen vragen zich af waarom ik dat doe als gevestigde artiest. Ik vind het heel leuk om studiowerk te doen. Het houdt me scherp als zangeres en ik zie het als een goede oefening. Ook leer je nieuwe mensen kennen en dat biedt weer nieuwe mogelijkheden. Maar uiteindelijk vonden ze de demo’s zo leuk dat ze een band met mij wilden maken. Zo zie je maar dat je nooit weet welke mogelijkheden voorbij komen. De nummers (voor wat eerst een project was en nog geen band) waren al gekozen omdat ik was gevraagd om ze in te zingen, maar na een paar maanden kreeg ik de vraag of ik mensen wist die hier ook onderdeel van zouden kunnen zijn omdat ze graag een band rondom mij wilden vormen dus dat was heel gaaf.  Nu we echt een band zijn, is er ruimte voor de keuze van nummers en geven we als bandleden elkaar daar ook de ruimte in. Ook hebben we wat suggesties gekregen van onze fans. Op het nieuwe album zullen ook originele nummers komen te staan. We hebben een goede producer (zijn naam is Hardy) waar we graag de productieve kant en de creatieve controle aan over laten. Mijn aandeel in het creatieve proces zit vooral in de nummers die ik schrijf en de inbreng van mijn stem.

Het mag duidelijk zijn dat Amanda het druk heeft en dit zal de komende tijd niet anders zijn. Ik ga verder met het promoten van Tectonic. Het zou ook mooi zijn om dit album live ten gehore gaan brengen. Waarschijnlijk komt er ook een nieuwe Kiske/Somerville album. Daarnaast ben ik bezig voor het nieuwe Avantasia album waar ik eind maart/begin april mee op tour ga. Er zijn ook nog wat andere dingen waar ik op dit moment nog niet over kan praten, maar genoeg op de planning dus. Ik heb veel verschillende dingen kunnen en mogen doen in de muziekwereld. In die zin heb ik niet het gevoel dat er nog iets is wat ik nog niet gedaan heb, maar nog graag zou willen doen. Ooit zou ik graag nog een follow-up album uitbrengen voor Aina. Aina was mijn begin in de metalwereld. Wie weet.

Metal

Deel via social media: