Zoek...
Interview met Bill Booth van The Bills

Interview met Bill Booth van The Bills

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2021-03-15 07:00:00 • 3 min lezen

Americana / Blues / Country / Folk

Interview met Bill Booth (The Bills)

Onlangs was daar de release van het debuutalbum Till The Blues Have Gone van de The Bills; de Amerikaanse singer/songwriters Bill Booth en Bill Troiani die al jaren in Noorwegen wonen en samenwerken maar nog nooit als duo een album hadden uitgebracht,

Nice to speak to you!
Thanks for the invitation and delighted to speak to you!

Even naar je biografie; we schrijven de jaren ’80;  je was op Europese tour en je besloot in Noorwegen te blijven?
Ja dat klopt ongeveer wel. Ik was freelancer en werd als muzikant hier en daar ingehuurd. Ik speelde veel in Oslo en ik werd uitgenodigd om daar in een Noorse band te spelen.

Een grote beslissing lijkt me zo.
Jawel, ik was op zich wel bezig om terug te keren naar de VS maar ik kreeg kans op kans, optreden na optreden. En inmiddels had ik hier ook de nodige mensen leren kennen dus het voelde niet helemaal vreemd.

Is er een groot verschil tussen Noorse en Amerikaanse muzikanten?
Nee nee, feitelijk niet. Het heeft wel veel met muziekstijlen ed. te maken Jazz is hier in Noorwegen super populair maar ook Country en Amerikaanse muziek. En bovenal hebben ze natuurlijk hun eigen Folk muziek en verder lopen hier heel veel echt goede muzikanten rond. Er is ook een Noors label dat veel muziek uit heeft gebracht van Amerikaanse artiesten. Maar onderschat de invloed van Folk niet op andere stijlen. Overigens is dat ook niet veel anders dan in andere landen hoor.

Noorwegen is een groot land. Hoe heb je Bill Troiani ontmoet?
Dat is eigenlijk wel grappig en daarvoor moeten we ook eigenlijk terug naar de tijd in de VS. Want we speelden beiden in dezelfde periode in New York; ik kom zelf uit Maine, vlakbij upstate New York  en ik verhuisde naar New York om mezelf daar te kunnen vestigen. Bill Troiani groeide daar op; die woonde daar gewoon. We speelden in die tijd in hetzelfde circuit,dezelfde  clubs, maar grappig genoeg speelden we nooit elkaar samen. We spraken met dezelfde mensen, speelden met dezelfde muzikanten maar feitelijk kenden we elkaar niet. Later maakten we onafhankelijk van elkaar platen en brachten die ook uit en het was pas in Oslo dat onze paden elkaar  echt kruisten en we dus ook samen gingen spelen en later muziek schrijven.

jullie maakten samen muziek  voor een kleine 12 jaar voordat het idee kwam voor een album?
Dat klopt zo ongeveer wel ja. In die twaalf jaar speelden we veel samen, traden op maar brachten solo wel albums uit. Nu kregen we de kans om een album samen op te nemen en die hebben we beiden met open armen aangenomen.

Als we naar Till The Blues Have Gone luisteren horen we een mengelmoes van stijlen voorbij komen; Americana, Soul, Swing, Blues en we kunnen er nog wel wat noemen.
Het heeft vooral te maken met jaren lange ervaring en ergens een “middle road” proberen te vinden tussen die stijlen. Al die stijlen die je noemt komen inderdaad wel voorbij en kun je herkennen maar voor mij is het vooral de “Swinggroove” die ik als typerend zou willen noemen.  Maar het klopt wel hoor; Country, Western Country, Swing, het komt allemaal voorbij maar in de kern willen Bill en ik graag gewoon goede muziek maken. We hebben trouwens zojuist gehoord dat we genomineerd zijn voor een Spellemanpirsen, een soort Noorse Grammy Award.

Proficiat, ik wilde eigenlijk vragen hoe jullie album in Noorwegen is ontvangen, maar volgens mij heb je het antwoord zojuist gegeven.
Yeah, thanks. Het album is hier erg goed ontvangen. Maar we krijgen ook goede recensies uit het VK, Ierland en Nederland. We hangen natuurlijk onder een soort van Noorse paraplu van artiesten dus het is wel supertof om dan ook genomineerd te worden voor de Spellemanpirsen.

Van harte bij deze; als ik naar het album luister krijg ik het gevoel dat ik naar een band te luisteren en niet naar een duo die voor de opnamen de hulp kregen van een drummer.
Ik snap wel waar dat vandaan komt maar feitelijk zijn Base & Drums and Guitar de basis voor elke band; Luister naar namen als Cream en Jimi Hendrukx; alles begint met een gitaar, een basgitaar en drums. Ik speel ook viool en ik wilde die Blues-sound terug horen. Tijdens de opnames werd er een gitaar toegevoegd, en een viool maar feitelijk is het echt drums en gitaar dat de basis vormt. Met live-shows hebben we overigens ook een extra gitarist bij ons.

Namen als Cream……  Zijn er artiesten of bands die je beïnvloed hebben?
Niet echt. Het is veel meer Folk-muziek en ik groeide natuurlijk op met de “bible”-muziek van Bob Dylan.  Maar evengoed ook Blues zoals Lightning Hopkins uit Texas.  Vooral die combinatie van stijlen heeft me wel gevoed. En Country! Absoluut mogen we country niet vergeten.

Mooi dat je nog steeds in je uitspraken op een echte Amerikaan klink
Nou dat valt wel mee hoor. Mijn vrienden zeggen dat ik niet meer klink alsof ik uit Maine kom; maar inderdaad; iemand anders hoort dat waarschijnlijk niet en je vergeet natuurlijk je moederstaal nooit.

Wat is favoriete instrument? Je speelt gitaar, viool?
Niet echt eigenlijk; ik begon al op jonge leeftijd met gitaarspelen en vond een oude viool in een kast en ik ging gewoon aan de gang. Ik zocht muzikanten op uit de Folk-seene in mijn omgeving waar ik woonde en op dit manier heb ik het mezelf eigen gemaakt. Ik denk dat ik beide instrumenten waardeer.

 Van de 13 liedjes schreef jij het merendeeel. Is dat toeval of ben jij inderdaad de “main writer”?
Weet ik niet. Echt niet. Ik schrijf mijn hele leven al liedjes. Ik doe dit al mijn heel leven. Maar we hebben echt veel samengewerkt hoor. Hij kwam met ideeën, grooves ed. Dus ik wil mezelf niet alle credits geven. We maakten deze plaat samen en het kan zomaar zijn dat bij een volgende plaat Bill (Troiani) de meeste liedjes gaat schrijven.

Wat zijn de plannen van The Bills? Je hebt een solo carriere.  Maar toch, nu als The Bills?
Ik ben er van overtuigd dat er een nieuw album gaat komen. We willen nu eigenlijk gewoon deze plaat live spelen maar dat kan op dit moment simpelweg niet. We willen reizen, touren, spelen, maakt niet uit wat maar we willen onze plaat gewoon live kunnen spelen. Dat blijft het mooiste.

Zijn er concrete plannen voor een tour?
We moeten eerst kijken wat de reacties zijn. Tot op heden zijn die dus goed en we hebben al wel een aantal uitnodigingen binnen.  In Noorwegen wel tenminste. Zo staan we nu al geboekt voor een bluesfestival maar we hopen gewoon to “get back on the raod again”

is er een centraal thema op de plaat?
Niet echt. Elk nummer heeft zijn eigen thema he; er komt wat liefde voorbij,  verdriet, vreugde, kortom “all the facts of life”. Het mooie is eigenlijk wel dat het album zijn stijl en karakter heeft gekregen door al die jaren dat we samen muziek hebben kunnen maken.

13 kleine verhaaltjes
So it is

Laatste vraag; hebben jullie als The Bills nog wensen of ambities?
We willen gewoon spelen, voor een zo groot mogelijk publiek. Maakt ons niet uit waar, op welk podium of op welk festival.  Zet ons als een opener voor een grote rockact, wij doen het. We willen gewoon muziek blijven maken!

Americana / Blues / Country / Folk

Deel via social media: