Zoek...
Interview met Dons Savage (Dead Famous People)

Interview met Dons Savage (Dead Famous People)

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-10-21 07:00:00 • 3 min lezen

Pop

Interview met Dons Savage (Dead Famous People)

Na een afwezigheid van drie decennia was daar vorige week ineens de release van het nieuwe album Harry van Dead Famous People. Mpodia mocht op de release dag 9 oktober enkele vragen stellen aan Dons Savage, aka Dead Famous People.

Thanks that we have the chance to talk to you in New Zealand from The Netherland
“Thanks for having me; I’ve been in Holland a few times and played a gig in Delft once” …. en ik ben natuurlijk een paar keer in Amsterdam geweest.

Het is natuurlijk een mooie en bijzondere dag voor je aangezien het vandaag de release dag is van je nieuwe album.
Ja, klopt, naast het feit dat ik gisteren een klein auto ongeluk heb gehad waren het twee hele drukke dagen. Two Strange Days I Can Tell”.

Even over dat album. Je was de frontvrouw van Dead Famous People, samen met Elizabeth, Wendy, Jenny en Robyn. Jullie hadden succes in New Zealand, maakten in 1989 een album in Engeland dat succesvol was maar toch viel de band uit elkaar en ging je terug naar Nieuw Zeeland. Wat is er gebeurd dat je na al die tijd toch weer een nieuw album wilde opnemen?
“well” …In 2004 werd onze zoon geboren en ik wilde bij hem zijn tijdens de meest belangrijke jaren van zijn jeugd. Ik heb best wat jaren gewacht om weer iets met muziek te gaan doen, eigenlijk tot hij wat ouder was. Toen hij ongeveer dertien was ben ik weer begonnen met het opnemen van demo’s ed.. Maar ik ben eigenlijk nooit opgehouden met het schrijven van muziek. Daarnaast heb ik ook behoorlijk wat geschilderd en heb zelfs wat exposities gehouden.

Ik kan me voorstellen dat in die eerste dertien jaar van het leven van je zoon, ‘Harry’,  je dan ook een behoorlijk aantal nummer hebt geschreven?
Dat is helemaal waar ja. Ik ben blijven schrijven dus ik had een behoorlijk aantal nummers liggen die grotendeels af waren of in ieder geval in demo-vorm.

En hoe ben je weer in contact gekomen met de muziekindustrie?
“That was really strange”, want ik wist dat bijvoorbeeld The Chills ook muziek op Fire Records uitbrachten en ik dacht soms wel van tjsa, dat is misschien wel een mooi label. Ik deed er niet echt wat mee en hoopte eigenlijk dat mijn demo’s door iemand opgepakt zouden worden. In de tussentijd was er iemand die mijn muziek uit het verleden mooi vond en die toevallig in gesprek raakte met de directeur van Fire Records. Hij stuurde me een bericht ”You Don’t Know me”, maar ik heb iemand van Fire gesproken en hem wat linkjes gestuurd en gevraagd of hij DFP kende ; “no, I Haven’t heard of them; sent me the Links” was zin reactie. Dus de linkjes en adressen werden uitgewisseld en toen vroeg hij of ik nieuwe muziek kon sturen; gelukkig waren de demo’s van aardige kwaliteit en uiteindelijk tekenden we drie weken later. Ongelofelijk toch!

Waar is het album opgenomen?
In Auckland

Klopt het dat we kunnen zeggen dat Harry een beestje klinkt als vintage Britpop met veel aandacht voor gitaren en drums? De meeste nummers zijn uptempo behalve dan ‘The Great Unknown’ en de titelsong.
Jazeker. Ik denk dat ik het als Indiepop zou omschrijven. Het is in ieder geval absoluut geen rockplaat. Elk woord van het titelnummer Harry is echt gebeurd en dat liedje is puur en eerlijk. Het is fantastisch om een zoon te hebben en natuurlijk is het zo dat nu hij wat ouder wordt er wat afstand ontstaat. Dit liedjes gaat vooral over de tijd toen hij jonger was. Misschien is het wel een goede omschrijving dat het liedje een soort van document van die tijd is. Wij zijn nog echt wel verbonden maar kinderen van die leeftijd, en bij mijn zoon is dat niet anders, zijn wel bezig om hun vleugels uit te slaan.

Het is voor iedereen een vreemde periode, Cobid-19. in Nieuw Zeeland is de situatie volgens mij best oke? Wat is de bedoeling met DFP? Gaan jullie optreden, touren?
Zeker, eigenlijk hadden we al wat optredens moeten geven maar Covid gooit bij iedereen roet in het eten. Ook bij ons.Er stond een show gepland begin oktober en die is ook weer geannuleerd. Maar er zijn plannen voor de toekomst en we hopen echt dat we met de band nog wat live-shows kunnen gaan geven.

Waarom na al die jaren dit album onder de naam Dead Famous People? Het zou makkelijk een andere band- of artiestennaam kunnen zijn? Is dat een bewuste keuze?
Eigenlijk heel simpel; ik heb na het opheffen van de band altijd muziek gemaakt en ik ben de naam Dead Famous People altijd blijven gebruiken. Ik heb die naam ooit bedacht en maak al muziek onder die naam sinds de jaren ’80. Ik wilde niet mijn eigen naam gebruiken; dat voelde wat vreemd.

Na al die jaren geniet DFP nog behoorlijk wat bekendheid, ook in Nieuw Zeeland. Is de verwachting dat dit nieuwe album na al die jaren goed ontvangen wordt?
Ik hoop het natuurlijk ook en de geluiden die ik krijg zijn tot op heden ontvang zijn erg positief. Ook de uitgebrachte singles zijn goed ontvangen. Maar we zullen zien want het album is vandaag pas officieel uitgekomen.

Heb je nog contact met andere bandleden?
Ik heb nog contact met Elisabeth, iemand anders heb ik nog ooit in Auckland gezien en de rest woont nog steeds in Londen en zijn nooit terugkomen naar Nieuw Zeeland. Dus niet echt veel contact meer.

Dons, er is nu na al die jaren dat nieuwe album Harry. Zijn er al nieuwe ideeën over de toekomst of misschien een nieuwe plaat?
Nou, om eerlijk te zijn ben ik eigenlijk al halverwege een nieuw album. Ik heb al een aantal liedjes geschreven die goed genoeg zijn voor de nieuwe plaat. De verwachting is dat de nieuwe plaat halverwege volgend jaar uit zal komen.

Wat zijn de belangrijkste thema’s op dit album? Je zoon natuurlijk maar zijn er nog andere liedjes persoonlijk en misschien wel autobiografisch?
Bedoel je het nieuwe album of het album dat vandaag is uitgekomen?

Sorry, ik bedoel inderdaad het huidige album, Harry
Ik denk dat het hoofdzakelijk o, emotionele verbinding met mensen en omstandigheden gaat. Er zijn een paar liedjes zoals The Great Unknown, Turn After Life’ die over het leven na de dood gaan. Sommige liedjes hebben een wat diepere boodschap. Maar eigenlijk wel grappig , nu ik dat zo zeg denk ik ineens aan Groovy Girl en dat gaat weer totaal ergens anders over. Looking At Girls trouwens ook. Kortom, het is niet allemaal zware kost.

Je speelt zelf ook gitaar toch?
Yep. Ik speel de rhythm-gitaar op alle liedjes op dit nieuwe album en basgitaar op Looking At Girls. 

Wat is nu de situatie met betrekking tot Covid-19 in Nieuw Zeeland?
No Covid de afgelopen de tien dagen; alleen zijn er soms wel eens mensen die vanuit andere landen komen maar die moeten meteen in quarantaine en isolatie. Dus daar zijn wel wat besmettingen maar in onze gemeenschap is er op dit moment helemaal geen besmetting. Het is natuurlijk ook wel wat anders dan in Europa, zoveel mensen in zoveel verschillende landen die allemaal hun eigen regels hebben. Wij leven natuurlijk op een eiland. Ik hoop natuurlijk dat jullie ook snel een verbeterede situatie hebben en ook wij lezen natuurlijk over de problemen in de rest van de wereld. Het zal ongetwijfeld ook met culturele achtergronden hebben want ik las dat jullie bijvoorbeeld best wat problemen met handhaving bij de jongeren hebben. Hier pakt de jeugd het behoorlijk serieus op moet ik zeggen! Iedereen moet een masker dragen, afstand houden en handen wassen.

Dons, ik wil je bedanken voor dit gesprek en veel succes met de nieuwe plaat en hopelijk zien we je binnen niet al te lange tijd op een podium in Nederland!
Zeker, bedankt voor het gesprek en blijf gezond!

Pop

Deel via social media: