Zoek...
Interview met Fafa Ruffuno (Amazones d'Afrique)

Interview met Fafa Ruffuno (Amazones d'Afrique)

Label : Real World Records

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-03-16 07:00:00 • 3 min lezen

Wereldmuziek

Interview met Fafa Ruffino (Amazones d'Afrique)

Net voor Women’s Day 2020 mochten wij Fafa Ruffino van Amazones D’Afrique enkele vragen stellen. Onlangs bracht dit vrouwencollectief hun tweede album Power uit!

Allereerst dank dat je wat tijd voor ons vrij kunt maken en dat wij enkele vragen aan je mogen stellen.
Thank you, thank you, the pleasure is mine

Je bent niet één van de oprichter van Amazones D’Afrique of één van leden toen dit collectief begon. Hoe ben je in contact gekomen met namen als Mamani Keïta en Rokia Koné?
Ik ken Mamani Keita al heel lang, misschien al wel langer dan 10 jaar. We werkten samen in andere projecten met Malinese artiesten. Ik ben er eigenlijk bij betrokken geraakt door de producer van Amazones, Valerie Malo. Zij had het vier jaar geleden het idee om deze band en de muziek als wapen te gebruiken tegen al het geweld jegens vrouwen. Voor het tweede album Power wilde ze ook meer jonge artiesten aan dit project binden. Dus de oude, wat meer traditionele zangers aanvullen met jongere zangeressen. Zo kwam ik eigenlijk in beeld. Tijdens de release van African Power waren we echt met een bont gezelschap met vertegenwoordigers van over de hele wereld; Colombia, Spanje, Mali, Benin. Op de vraag of ik uit wilde maken van dit “collective” hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken.
 

Power is het laatste nummer van dit tweede album en jij schreef de tekst voor het nummer ‘Fights”. Volgens mij hebben alle titels direct te maken met de boodschap die jullie verkondigen.
We hebben allemaal dezelfde boodschap en dat is Empowerment, de gemeenschappelijke deler door heel het album. We hebben allemaal verschillende verhalen en zijn afkomstig uit verschillende landen maar het geweld tegen vrouwen in zijn algemeenheid is de gemeenschappelijke deler. We praten allemaal over hetzelfde waarbij het feit dat we in onze culturen als vrouw als minderwaardig worden gezien erg belangrijk is.

De artiesten komen uit verschillende landen, is er in de verschillende landen dan ook een verschil in het soort geweld?
Ik wil eerst iets rechtzetten; geweld tegen vrouwen is iets universeels, iets dat we over de hele wereld terugzien. Wij hebben het over verschillende soorten van geweld; verminking, seksueel geweld, verkrachting. gedwongen huwelijken op jonge leeftijden, uitgehuwelijkt worden als vierde of vijfde. En de lijst is langer. Verminking is misschien wel typisch iets Afrikaans hoor. Probleem is dat de vrouwen vaak niets durven te zeggen. Wij als Amazones d’Afrique spreken voor vrouwen in het algemeen en niet specifiek voor een continent of een land.

Is er enige kans in de toekomst dat jullie iets in het Engels zullen gaan uitgeven? En denk je dat je daar misschien een nog breder publiek mee kunt bereiken?
Wij komen uit landen als Nigeria, Benin, Angola. We hebben enkele nieuwe liedjes die in het Engels uit gaan komen maar tot op heden hebben we vooral voor het Frans gekozen vanwege de kolonisatie van een aantal landen waar we vandaan komen. Maar inderdaad, ik wil wel wat meer in het Engels zingen want we bereiken daar een breder publiek mee. Maar het belangrijkste is dat we de boodschap krijgen bij de mensen die het kunnen begrijpen. En daar helpt de Franse taal ons erg mee.

Denk je dat Amazones d’Afrique met deze platen én de boodschap de vrouwen waarom het echt gaat echt kunt helpen?
Het helpt echt, weet je. Er gebeurd echt veel. Vooral via sociale media. Ik was er geen echte voorstander van maar inmiddels wel want dit medium helpt ons echt. Zelfs in de kleine dorpjes hebben ze tegenwoordig mobiele telefoons met What’s app, Instagram en we kunnen onze boodschap dus eigenlijk iedereen bereiken.

Mooi om te horen dat er daadwerkelijk iets gebeurd. Even iets anders; Peter Gabriel is met het label Platenlabel Real Records direct betrokken. Heb je hem al ontmoet?
Jazeker, in januari waren we in zijn studio maar we zijn ook persoonlijk ontvangen in zijn eigen huis. Die man is uitzonderlijk. Hij draagt het project en helpt ons op alle mogelijke manieren. Voor ons is het geweldig dat iemand van zijn statuur ons écht vanuit zichzelf wil helpen.

Fafa dank je wel voor dit gesprek en veel succes met jullie missie!
Blessings!

Wereldmuziek

Deel via social media: