Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2012-10-02 07:00:00 • 3 min lezen

Interview met Gabby Young

“Circus Swing” noemt Gabby Young de muziek die ze maakt. Denk hierbij aan het verlangen om weg te rennen van de bizarre norm dat onze maatschappij kent om vervolgens lid te worden van een circus: je verliezen in bitterzoete klanken van de accordeon, trompet en haar scatstem. Maar haar muziek kenmerkt zich ook door het burlesque-sfeertje waar we ook Paloma Faith van kennen. The Guardian noemde haar in 2010 al ‘de hit van morgen’. 

We praten met Gabby Young over een van haar mooiste liedjes: 'In Your Head'. Hoe kwam ze tot de inspiratie voor dit liedje? 

 

Waar gaat het nummer ‘In Your Head’ over?

“Het liedje ‘In Your Head’ is gebaseerd op het idee van een persoon die zich in een vreemd asiel bevindt en tegelijkertijd zichzelf bezighoudt met normale, alledaagse gevoelens zoals paranoia. Soms kan ik daar ook last van hebben, dus in die zin is het ook een autobiografisch nummer.”

 

Op welk deel kwam je het eerst?

“De vocalen heb ik als eerst bedacht; de ‘dooh dahs’. Ik was over de straat aan het lopen en toen begon ik dat deuntje te zingen. Ik besloot het op te nemen met mijn iPhone en de rest van het deuntje leek er zonder moeite verder uit te komen. Ik heb de lyrics nog wel veranderd, in het origineel was het refrein: ‘It’s a disease, it’s a disease’.”

 

 

Wat was je inspiratiebron voor ‘In Your Head’?

“Dit gaat over een periode dat ik mij paranoïde voelde en me veel bezighield over wat andere mensen dachten over mij en mijn muziek. Gelukkig ben ik daar uit gegroeid, maar destijds maakte ik me daar heel veel zorgen over.”

 

 

Was ‘In Your Head’ een gemakkelijk nummer om te schrijven en op te nemen? Waarom?

“Het schrijven ging heel natuurlijk maar de akkoorden heb ik samen met Stephen bedacht, mijn vriend, gitarist, producer et cetera. Toen we dat hadden bedacht, hebben we de stukken aan elkaar geregen en leek alles samen te komen. We hadden allebei sterke ideeen over de instrumenten die we voor dit liedje wilde gebruiken, wat ook zeer mooi uitpakte. Om het uiteindelijk op te nemen in de studio was erg leuk, vooral de accordeonsessie waarbij Billy zich even helemaal in de rol van Franse gypsy jazz-muzikant waande.”

 

 

Wat voor feedback hebben jullie tot nu toe op ‘In Your Head’ gekregen?

“Ik zie dat mensen het niet kunnen helpen om te glimlachen en met hun voet mee te bewegen op het liedje. Dus de feedback is tot nog toe geweldig. Ik schrijf muziek voor mensen die van dezelfde muziek als ik houden, dus het maakt het voor mij een stuk gemakkelijker om negatieve reacties te negeren en door te gaan met wat ik doe. Al snel werd dit liedje de favoriet van de band om live te spelen en ook het publiek wordt altijd erg enthousiast bij het horen van de eerste noten. Voor mij is dat heel fijn, want ik word altijd erg blij als ik anderen blij zie!”

Deel via social media: