Zoek...
Interview met Jennifer Warnes

Interview met Jennifer Warnes

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2018-07-01 07:00:00 • 3 min lezen

Singer-songwriter

Interview met Jennifer Warnes

Naar aanleiding van de release van Another Time Another Place spraken we Jennifer Warnes onlangs voor een telefonisch interview en konden haar wat vragen stellen.

Why did it took so long to make a new record?

Het duurde eigenlijk niet zo lang om een nieuw album daadwerkelijk op te nemen, maar het duurde wel lang om de beslissing te nemen om weer te gaan zingen. Ik heb de laatste jaren veel persoonlijk verdriet gekend, waardoor ik niet op de voorgrond wilde treden. De muziekindustrie is sinds de negentiger jaren eigenlijk uiteengevallen en het was gewoon niet duidelijk wat de positie van een artiest was; hoe ze hiertegen konden optreden en hoe ze hun levenswerk konden behouden. Het fundament van de muziekindustrie werd totaal onder de artiesten weggeslagen; platenwinkels verdwenen, de inkomsten van de artiesten nam af, de kleintjes werden opgeslokt door de grote bedrijven enzovoort. Het duurde lang, zowel in Amerika als wereldwijd, om zaken en onderwerpen zoals inkomsten wettelijk te organiseren zodat er weer wat stabiliteit ontstond. In die tijd leek het alsof er een soort van digitale bibliotheek zou gaan ontstaan waarbij de artiesten eigenlijk als laatste in de rij staan, ook qua inkomsten. Deze transformatie heeft wel een ruime tien jaar geduurd. Daarnaast hebben we natuurlijk 9/11 gehad en is mijn moeder en twee zussen overleden. Daarnaast was daar nog het verlies van Leonard Cohen, mijn manager en natuurlijk zijn er de afgelopen jaren diverse muzikanten overleden. Eigenlijk was ik mijn referentiekader om te zingen wel kwijt tot dat Roscoe en ik het genoeg vonden en besloten om een plaat te maken

Your connection with Connection with Rosco Beck. Would there be anybody else who you could make a record with?
Er zijn vele goede, goede muzikanten, producers en schrijvers om een plaat mee te maken die ik de afgelopen vijftig jaar heb leren kennen en waar ik een fijne band mee heb opgebouwd. Maar om een plaat te maken moet je naar je ziel kijken en je eigen waarheid ontdekken. En dat is gewoon erg persoonlijk. Roscoe en ik worden wel The Dreamteam van Austin genoemd en Roscoe is voor mij gewoon de perfecte man om een dergelijk project mee aan te gaan. We hoeven elkaar niet vaak te spreken; we voelen elkaar precies aan en weten precies wat we aan elkaar hebben. We zijn allebei een beetje lui maar aan de andere kant ook weer perfectionistisch. We hebben, net zoals iedereen, onze eigenaardigheden. maar we voelen de wereld op dezelfde manier aan.

The musicians who you work with on Another Time, Another Place; They are the best of the best
De gasten (“these guys”) zijn gewoon perfect en ze speelden al mee op mijn albums toen ik 21 was. Sterker nog, zij waren ook toen ook 21. Eigenlijk zijn we samen opgegroeid en we hebben pieken en dalen met elkaar meegemaakt. Iedereen heeft zijn portie levenservaring wel gehad en ik kan over iedereen wel een verhaal vertellen. Over sommigen zelfs wel een boek schrijven. Er werden niet echt vrouwen toegelaten en de “jongens” hebben mij geholpen mijn weg te vinden. Ze zijn echt muzikaal begaafd en hun doel is gewoon te kunnen spelen met artiesten en een bijdrage te leven. Eigenlijk willen “gebuikt” worden om een goede plaat of song te maken. Ze willen werken en gevraagd worden voor hun muzikale kwaliteiten en na een 30 of 40 jaar heb je wel een niveau bereikt. Iedereen in Austin en LA weet echt wel waar “all the gold is buried”. Ik weet echt wel wie ik moet bellen in deze regio. In Nashville en NyC weet ik het niet, maar hier wel. Ik in LA, Roscoe in Austin. En al die gasten hebben een verleden, maar jongens als Greg Liesz, Jim Cock, John Ferraro, beter krijg je ze niet. Als Jodi Mitchel nog muziek maakte zou ze deze namen ook noemen.

Most of the songs are covers. How do you pick te right numbers for you? Pearl Jam, Dire Straits, how does this process work?
Iedereen die ooit en mixtape heeft gemaakt doet hetzelfde als ik nu gedaan heb.

I never made a mixtape….
Als jij muziek samenstelt voor tijdens een etentje met vrienden doe je precies hetzelfde. Dit is waar ik van hou, dit betekent wat voor me. Iedereen die van muziek houdt stelt zijn eigen playlist samen. Voor mezelf; ik hoefde niet per se te schrijven. Het is nooit bij me opgekomen dat songwriting belangrijker zou zijn dan gewoon zingen. Arrangeren, songwriter, muzikanten, zanger; in ons hart hebben we allemaal het verlangen om iets bij te dragen aan dat ene liedje. Noem het spirituele gelijkheid, iedereen vanuit een verschillend perspectief maar wel met de doelstelling om het uiteindelijke nummer op een hoger te niveau te tillen. En ik moet eerlijk zijn; ik ben 71 en ik ben in een hoop zaken niet geïnteresseerd; en juist daar moet ik liedjes voor vinden. Maar het vervelende van mijn leeftijd is dat er heel veel goede songwriters inmiddels overleden zijn. Dus ik moet in andere werelden kijken.

After a personal difficult periode, dit you fin new joy for life? Hopefull again?
Afgelopen maandag trad ik op met een koor dat uit personen bestond; absoluut fantastische ervaring. Veel passie en gevoel. Ik voelde me alsof ik voor 20.000 mensen in een stadion stond op te treden. Voelde me in het middelpunt van de Omniversum. De wereld is in problemen en ik probeer datgene dat ik geleerd heb uit te dragen. (“Spirit brings the right thing to me”). Ik heb niet echt carrièreplannen, daar ben ik te oud voor en daar heb ik te veel voor meegemaakt. (“If you go where the music goes it generally brings you to a lovely place”).

Talking about a loving place; do you have any plans to perform again?
No plans. Ik reisde veel en heb met Joe Cocker en Bill Medley, Leonard Cohen de hele wereld over gereisd. ik heb de binnenkant van mooie hotels gezien, heb in alle vliegtuigen gezeten en heb veel mensen ontmoet. Dat is nu veranderd en ik wil veel meer vanuit de studio werken, voor zolang ik gezond blijf. Roscoe vind dat overigens ook fijn dus daar hebben we elkaar ook weer in gevonden. Een betere invulling van mijn talenten om dit te blijven doen. (“The hotelfood is not that good anymore”)

I hear a scoop, a new album within 14 years?
Zelfs 17 jaar duurde het voor dit nieuwe album. Voor nu hebben we diverse ideeën. Er is een mogelijkheid voor een live show in Austin en dat filmen, maar een andere mogelijkheid is om weer een nieuw album op te nemen. Voorbereidingen zijn eigenlijk “in progress”, Roscoe wil juiste nummers zoeken. Dus wie weet wat jullie binnenkort van me kunnen verwachten…..

link naar albumrecensie:
https://www.mpodia.nl/muzieknieuws/album-recensie/jennifer-warnes-aother-time-another-place/

Singer-songwriter

Deel via social media: