Zoek...
Nathaniel Rateliff openhartig

Nathaniel Rateliff openhartig

over zijn nieuw album It's Still Alright

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-02-14 07:00:00 • 3 min lezen

Singer-songwriter / Soul

Interview met Nathaniel Rateliff

Vandaag komt het soloalbum And It's Still Alright van Nathaniel Rateliff uit. Wij waren in de gelegenheid om hem te spreken en wat vragen te stellen.

Good morning Mr. Rateliff, or can I call you Nathaniel?
Yeah yeah, that’s fine.

We hebben enkele vragen voor je, sommige zullen misschien al eerder gesteld zijn en bij deze alvast dank dat je ons te woord wilt staan. Allereerst; je nieuwe album, And It’s Still Alright dat de 14e uit gaat komen, wat is je gevoel over dit nieuwe album en vind je het spannend?
Yeah”, voor mij is het best spannend; het is toch wat anders dan met de Night Sweats. Ik denk dat ik wel gegroeid ben als songwriter dus ik ben eigenlijk best benieuwd naar de reacties.

Ik heb het album al een aantal keren geluisterd en vind het een bijzonder album; het is geen geheim dat je op persoonlijk vlak een lastige periode achter de rug hebt; je bent gescheiden maar ook is je goede vriend Richard Swift overleden met wie je muziek maakte; met welke intentie maakte je dit nieuwe album?
Ik denk het wel; toen ik de tweede Night Sweats album maakte met Richard maakte had ik al best een aantal liedjes geschreven en het was eigenlijk de bedoeling om dit album samen met hem op te nemen. Nadat hij was overleden ben ik terug gegaan naar zijn studio om deze liedjes daar verder af te maken. Ik wilde proberen zo dicht mogelijk bij zijn geluid te komen en het voelde als een soort “commitment to Richard” om het album daar verder af te maken en op te nemen, maar ook om weer aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen.

Als ik teksten lees indruk dat ze autobiografisch zijn of verband houden met Richard. Welke rol vervulde Patrick Meese in dit proces?
Patrick speelde drums op volgens mij alle nieuwe songs en weet je, Pat werkte ook gewoon close met Richard aan de twee Night Sweats albums; we leerden allebei veel van Richard en ook Pat heeft gewoon veel van Richard geleerd en toen we samen muziek schreven. Hij had gewoon een andere benadering van hoe een album te maken dus voor dit album heeft Pat mij veel geholpen bij van alles en nog wat; soundscapes, keys en natuurlijk die drums. Hij heeft er gewoon meer verstand van dan ik dus ik was blij met zijn hulp en volgens mij speelt hij op zo’n beetje alle nummers op drums.

Op YouTube is een video te zien van een optreden dat je onlangs gaf in The Beacon en waarbij je ‘Rush On’ speelt; ik krijg de indruk dat je bij dit nummer erg ontroerd was.
Ik heb die opname eigenlijk nog niet gezien. Wist ook niet dat hij bestond! Natuurlijk herinner ik me die show en dat moment en inderdaad; het is een liedje dat dicht bij mij en Richard staat en wat soms moeilijk is om te spelen. Het is goed voor mij om het te spelen maar het komt gewoon erg dicht bij en het is echt persoonlijk. Zal die video nog eens opzoeken.

Vind je dat je nieuwe geluid, dat van singer-songwriter, beter bij je past dan de “Soul” van de Sweats?
Ehmmm, ik heb eigenlijk geen voorkeur voor één van beiden, “You know?” Ik geniet van beide stijlen en ik denk dat ik verschillende kanten van mezelf kan laten zien en horen. Als twee verschillende karakters die zich in één persoon bevinden. Ik denk zelfs dat met de sfeer van dit album ik ook weer wat meer groove toe kan voegen aan het geluid van de Night Sweats.

Ik speelde een show een paar dagen geleden en het was helemaal te gek dus ik kijk uit na de komende solotour. (“I Had A Blast”). Ik ben ook al bezig met het schrijven van nieuw materiaal voor de Night Sweats dus ik kijk er naar uit om dat weer met de band samen te spelen

In 2015 hitsingle S.O.B. en de absolute doorbraak, wat heeft het je gebracht?
“Yeah, it changed things pretty drasticly”….”.En dat was echt een verrassing weet je. Ik was al een hele tijd bezig als singer/songwriter en had al behoorlijk wat geschreven maar ja….. het was wel lastig om je hoofd boven water te houden en genoeg geld te verdienen om van te leven. En toen kwam dat album en liedjes als S.O.B. en Never Get Old zorgden voor succes en openden deuren voor ons zodat we echt aan onze carrière konden gaan bouwen. En dat maakte het vervolgens ook wat makkelijker om nieuwe liedjes uit gaan brengen want de druk was er wel even af; we hadden een publiek dat op zijn minst bereid was om naar ons te luisteren en onze platen te kopen.

Dit nieuwe album is echt een soloalbum; wat vinden The Night Sweats er van?
Ze wisten natuurlijk al dat ik een dergelijk album wilde opnemen met Richard omdat dat gewoon erg belangrijk voor me was. De meest van de Sweats-leden spelen nu ook weer tijdens mijn solotour dus ze vinden het helemaal goed. Tenminste, dat denk ik hahah

Je US- leg voor je tour is vrijwel uitverkocht en al je concerten zijn “Seated”. Hoe zullen je fans reageren op Nathaniel op een kruk die zittend zijn liedjes zingt?
“Well”, het publiek reageerde tijdens de optredens die ik tot op heden heb gegeven erg goed. Ik hoop eigenlijk dat dit ook na de release ook zo zal blijven en dat de mensen het gevoel krijgen dat ze nog een keer terug willen komen om mij nog een keer te zien!

Voel je het verschil tussen een Europees en een Amerikaans publiek?
Ik heb natuurlijk nog niet echt ervaren hoe men in Europa op dit album gaat reageren. Over het algemeen zijn het Europese publiek goede luisteraars. En dat is voor een artiest natuurlijk tof; dat is een beetje waar ik naar op zoek ben met dit nieuwe album omdat het over het algemeen wat ingetogener nummers zijn. Dus ik ben benieuwd eerlijk gezegd.

Wat kunnen we verwachten tijdens de show in april?
I don’t Know; Good Songs and Me singing…… hahahaha

Komende maanden touren; je zei eerder dat je werkt aan nieuw materiaal?
Het is mijn bedoeling om samen met de NS een nieuw album op te gaan nemen. Eerlijk gezegd ben ik er al mee bezig. Ik kan niet precies zeggen wanneer het uit zal komen maar ik hoop eigenlijk dat het volgend jaar, 2021, zal zijn. Ik wil eigenlijk niet zo lang wachten, hahahah

Je bent inmiddels 41, hebt een mooie carrière met de Sweats en solo; heb je nog bepaalde ambities of wensen?
Jazeker, ik zou wat meer willen samenwerken met andere artiesten. Niet alleen voor mezelf maar ook jonge artiesten helpen met het ontwikkelen van hun muziek en hun eigen geluid. Verder ben ik betrokken bij onze eigen “Foundation” om wat te kunnen betekenen voor mensen die het wat moeilijk hebben. Vooral in het huidige tijdperk waarbij we politiek gezien ons echt in zwaar weer bevinden en dan vooral door diegene die op dit moment verantwoordelijk is voor het besturen van dit land. “You Know, In a Time That Tirans Reign”

Ik begrijp wat je zegt. Samenwerkingen? Heb je enkele namen?
Jawel hoor, ik zou best nog iets willen maken met iemand als Damien Jurado maar ook wel wat met andere vrouwelijke artiesten. Kortom, ik ben nog lang niet klaar.

Nathaniel, bedankt voor dit interview en wellicht zien en spreken we elkaar de 24e april in Tivoli.
“Dank jewel”, nice talking to you!

 

Stuur een mail waarom jij degene bent die het signeerde album  van Rateliff wil winnen en stuur een mail naar info@noordevents.nl

Singer-songwriter / Soul

Deel via social media: