Zoek...
Interview met Neal Morse

Interview met Neal Morse

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2019-09-30 07:00:00 • 3 min lezen

Progrock

Interview met Neal Morse

Neal Morse heeft een ongekende inspiratie. Naast zijn solowerk is hij natuurlijk ook bekend vanwege zijn rol in bands als Spock’s Beard, Transatlantic en natuurlijk Flying Colors. Dit jaar bracht hij Jesus Christ the Exorcist uit en dit jaar staat er nog een nieuwe release met Flying Colors gepland. Wij spraken hem vanuit zijn huis in Nashville, Tennessee en mochten hem wat vragen stellen.

Jesus Christ the Exorcist; de muziek begint in 2008, 2009 al de eerste vormen aan te nemen; waarom duurde het zo lang voordat de musical er was en tot het album dat nu is uitgekomen?
Het was toentertijd eigenlijk een eerste opzet, een soort van “first draft””. Dan werk ik aan een stuk en dan weer een tijdje niet. Tot ik op een punt kom dat het op een bepaald niveau zit waar ik mezelf goed bij voel. Het is en blijft gewoon moeilijk om “Works of Art” als “af” te bestempelen. Haha. Je kunt altijd wijzigingen aanbrengen, je kunt iets altijd verbeteren. En vooral tegenwoordig met alle computers, met “knippen” en “plakken” kun je alles maken terwijl je vroeger toch wel gebonden was aan datgene dat je op tape had gezet. Met een computer kun je alles blijven veranderen. Met Jesus Christ was ik op een punt aangekomen dat ik het gevoel had dat het klaar was. Een mooi afgerond project. De demo’s waren klaar en ik leverde het af bij Michael Kaplan, die me geïnspireerd had om dit project te schrijven. Hij zou het onder de aandacht brengen van verschillende producers om het uit te brengen. Ik vond dat ik mijn aandeel geleverd had in de vorm van een voor mij afgerond project en de bal lag nu bij hem.

 

Waar plaats je dit album binnen jouw carrière? The Great Adventure kwam uit. Hoe past het in dit rijtje? 
“Man I Don’t Know”. Ik denk dat het een prachtig stuk is geworden en het is echt iets anders dan ik ooit heb gedaan. Ik ben er echt van gaan houden maar eigenlijk ben ik wel betrokken bij alles wat ik doe en wat ik ook uitbreng. Ik zou niet willen zeggen dat ik het beter vind dan andere projecten of uitgebrachte albums maar ik ben erg blij met het eindresultaat. Als artiest doe je alles wat in je vermogen ligt om het zo goed mogelijk te doen. Dan breng je uit en vervolgens vertrouw je op god en de rest van iedereen die er bij betrokken is dat het een succes wordt.

 

Eric Gilette achter drums i.p.v. Mike Portnoy. Waarom? Nee hoor, Mike zou perfect in dit project gepast hebben maar hij was gewoon te druk met zijn andere bands en projecten. Het was mijn vrouw eigenlijk die me op het idee bracht om Eric achter de drums te zetten en het werkte gewoon! Hij is een goede drummer en hij hoort bij de familie

 

Elk instrument dat hij bespeelt veranderd in goud volgens ons
 “Oh yeah, he’s amazing”

 

Nu is er Jesus Christ, vorig jaar Great Adventure, wat is het volgende? Het derde deel van de trilogie? 
Nee, we zijn vooral bezig met het nieuwe Flying Colours album af te ronden en gaan weer touren.

 

Klopt, je komt met Flying Colours voor een aantal optredens naar Nederland? 
“Yeah”, we hebben een aantal data staan; in oktober volgens mij. En verder ben ik nog wat nieuw materiaal aan het schrijven voor Flying Colours en nieuwe optredens in het kader van The Great Adventure met de Neal Morse Band met blazers, strijkers e.d. Ik ben druk bezig met het schrijven nieuw materiaal en heb op dit moment ook wel tijd om wat projecten af te ronden die ik de laatste tijd misschien wel wat verwaarloosd heb.

 

Het duurde 10 jaar om Jesus Christ uit te brengen. Denk je dat er in de toekomst nog meer musicals zullen komen door jou geschreven die gebaseerd zijn op een Bijbels verhaal? 
Oh, gaaf idee. Dat zou ik graag doen. Dat jij de vraag stelt triggert me en inspireert mij. Ik heb er eigenlijk nog niet eerder over nagedacht maar “That would be cool”.

 

Heb je dit verhaal bewust gekozen voor dit album? Er zijn ook meerdere Bijbelse verhalen die je in muziek kunt vertalen. 
Klopt, er zijn zo veel mooie verhalen die verteld kunnen worden in muziek.

 

Je bent druk bezig met veel nieuwe zaken. Wat wil je graag bereiken dat dat je tot op heden niet bereikt hebt? Heb je nog een droom of een doel dat je nastreeft? 
Dat is moeilijk. Voor mij als gelovig Christen is het mijn doel om de heer te dienen. Ik volg hem dus zijn doel is mijn doel. Maar een persoonlijk verlangen is een groot live-concert met een volledig orkest. Alles erop en eraan dus ook blazers en strijkers. Dat heb ik nog nooit gedaan en dat zou ik ontzettend graag doen. Verder vind ik het moeilijke vraag. Ik denk dat ik meer mensen wil bereiken met mijn muziek. Jesus Christ The Exorcist in de vorm van een groot spektakel met podium, kostuums. Een soort moderne show. Er zijn eigenlijk best veel dingen die ik nog willen doen.

 

We zijn ongeveer even oud. Waar haal je je inspiratie vandaan om door te blijven gaan met het schrijven en het maken van nieuwe muziek? Je kunt ook je carrière beëindigen en verder gelukkig doorleven.
Er komt altijd muziek in mijn geest bovendrijven; er blijft maar nieuwe muziek in mijn hoofd ontwikkelen. “Out of the blue”. En daar sta ik niet alleen in. “The Angels are singing in a lot of people’s souls” dus zo lang ik geïnspireerd ben of raak en ik nieuwe ideeën krijg zal ik nieuwe muziek blijven schrijven

 

Neal, bedankt en tot ziens in de show 013 in Flying Colours
Bless you and your family! Take Care

 

 

Flying Colours staat op 13 december in Poppodium 013 in Tilburg.

Progrock

Deel via social media: