Zoek...
Interview met Rob Dekay over zijn nieuwe album, hoeden en muziek

Interview met Rob Dekay over zijn nieuwe album, hoeden en muziek

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-11-18 07:00:00 • 3 min lezen

Singer-songwriter

Interview met Rob Dekay

Naar aanleiding van de release van zijn nieuwe album Aangenaam waren wij in de gelegenheid Rob wat vragen te stellen over dit nieuwe album, zijn hoeden en het volmaken van een week vol albums.

Wat leuk je te spreken…
Gezellig, ik moet even door de trein manoeuvreren, dus klein momentje . Ik moest rennen om hem te halen…. Moet mijn mondkapje nog op. Hoe is het daar?

We houden ons goed bezig met het schrijven van artikelen inderdaad. Maar jij bent ook goed druk volgens mij?
 Ik ben ondanks dat de branche stil ligt nog beste wel druk ja.

Goed om te horen. Misschien toch wat vragen, je hebt het natuurlijk druk met interviews en andere zaken. Even als inleiding, we weten dat je van alles gedaan hebt in je jeugd en in je leven tot nu toe. Wat was nu die dag dat je dacht ; “ik kies definitief voor muziek”?
Oeeh, nou ja, ik ben natuurlijk jong van school gegaan, heb veel baantjes gehad en uiteindelijk als je dat een lange tijd doet en je andere mensen om je heen zichzelf wel ontwikkelen maar je staat zelf een beetje stil, dan ga je toch op zoek naar een oplossing voor jezelf. En als je geen diploma’s hebt moet je toch voor een passie kiezen en in mijn geval is dat muziek.

Die klinkt heel aannemelijk en dapper volgens mij
Ja. Nou ja, het was natuurlijk best een spannende keuze maar het was natuurlijk ook zo dat ik niet echt heel veel andere opties had. Het was voor mij eigenlijk de enige optie én de leukste optie.

Maar je moet dan ook wel gegeven zijn met een bepaalde mate van talent. Je kunt wel een passie hebben maar ….
 Ja, dat is ook wel zo. Ik vind het een lastige. Talent klinkt alsof je daar mee wordt geboren. Ik geloof meer dat je talent kunt ontwikkelen en kan leren. Aanleg is misschien een beter woord, en een beetje aanleg helpt natuurlijk wel. Maar ja, ik was natuurlijk natuurlijk al best veel lokaal bezig met muziek maken dus het kwam voor mij niet helemaal uit de lucht vallen.. Ik zat er al best in en je groeit ook steeds. Ik vind het bijvoorbeeld nu al lastig om naar mijn vorige plaat te luisteren omdat ik voor mijn gevoel als mens al weer wat verder ben.

Misschien wel een mooi bruggetje; wat is nu het grootste verschil met je eerste album wilde ik haast vragen?  Er zijn best wat samenwerkingen die ik ook op je eerste album hoorde en wat ik erg tof vind is dat je op zowel je eerste als je huidige album een kort instrumentaal intro en outro plaatst.  Maar wat is nu het grote verschil; je ontwikkeling als persoon?
Ik vind het wel mooi dat je dat zegt want ik laat inderdaad elke plaat een intro en outro terugkomen. Het intro is een stukje muziek en het outro is hetzelfde stuk maar dan anders uitgevoerd. Dat heb ik vorige keer gedaan en nu weer. En de vorige plaat had een nummer dat ‘Zondag’ als titel had en nu staat op deze plaat het nummer ‘Maandag’! Het is de bedoeling om de hele week af te gaan maken, dat is het idee.  Maar wat het verschil is, ja ik ben gewoon gegroeid daarin.  Gebruik van stem, de manier van liedjes maken, ook hoe je in het leven staat. Er is natuurlijk in drie, vier jaar het nodige gebeurd en dat is ook muzikaal gezien doorgetrokken.

Mooi. Kunnen we dan bij deze afspraak maken dat Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag en Zaterdag nog gaan komen?
Ja, absoluut hahah dat is wel het plan ja. Als ik uiteindelijk de week rond heb dan heb ik inmiddels zeven albums gemaakt. Dan moet ik nog even doorwerken, haha. Leuk idee.

Als we jou in het openbaar zien heb je altijd een hoed op; wat betekent die hoed voor jou
oeh… wat betekent die hoed voor mij. Nou ja, heel plat. Ik vind hoeden gewoon mooi, het is niet een spiritueel iets of zo, ook geen geloof. Ik vind dat ik wel een hoofd heb waar iets op kan. Vroeger waren het mutsjes en petjes, tegenwoordig zijn het hoeden en ze worden steeds mooier en groter. Dus het gewoon een soort van hobby.

Het is voor jou geen gimmick toch?
Nou ja, dat weet ik niet. Soms zie ik iemand met een hoed en dan denk ik . Joh, stel jezelf niet zo aan. Ik heb dat bij mezelf niet. Dus misschien is dat niet heel erg objectief.

Leuk om te horen. Ik vind het interessant om te lezen dat je vroeg vooral naar rappers luisterde omdat zij speelden met de Nederlandse taal. Maar zelf zit je in een totaal ander muzikaal spectrum. Wat heeft het met elkaar te maken of is het puur toeval?
Nou ja, hoe leg je dat uit. Je begint ergens natuurlijk hè. En vroeger was het als kind de Hitzone’s kopen en luisteren en je ontwikkelt je smaak en mijn eerste echte waardering voor muziek en in het bijzonder Nederlandstalige muziek waren wel die hiphop gasten. Die kwamen met taal technische dingen die ik heel interessant vond. En ja, je groeit er eigenlijk mee op. Ja, dat is het eigenlijk wel, het is gewoon een deel van mijn opvoeding geweest en het hoort bij mijn jeugd.

Je zit vooral in de country en Americana hoek. Zie jij jezelf nog wel eens een keer liedjes in het Engels zingen?
Nou, als ik de week heb afgerond in mijn albums ga ik daar wel een keer over nadenken ja. Nee, ik vind Engels op zich wel leuk hoor. Er staat wel wat op YouTube hoor, in het Engels, maar dat zie ik echt wel als een uitstapje.  Maar zeg nooit nooit, maar voor nu vind ik het echt wel tof om in mijn eigen taal te doen.

Veel artiesten binnen jouw genre trekken naar Memphis of Nashville, om die sound mee te maken. Trekt jou dat ook?
Dat lijkt me wel helemaal te gek, alleen als ik daar aan kom in Nashville en ik zeg ‘goedemorgen’ dan schrik ik de mensen wel af met mijn taal denk ik. Dus ik weet niet of het zou gaan werken maar het zou wel vet zijn. Tuurlijk

Even naar je nieuwe album. Als ik ‘Laat Los’ luister; is dat niet een prachtige break up song?
Eh, ja ik denk het wel. Het is vooral een song waarin je jezelf moet afvragen, en dat heb je soms nodig, is het nog rendabel? Hebben we nog wat aan elkaar. Het is eigenlijk een open gesprek tussen twee mensen. Gaan we zo verder of is het beter om er mee te stoppen? Ik denk wel dat ie past onder de categorie ‘Break-up”-song.

En is het een persoonlijk verhaal of zijn het fictieve personages?
ehhh…. Het is ook persoonlijk ja.

Voor veel mensen waarschijnlijk herkenbaar overigens denk ik,
Ja, dat hoor ik ook veel terug. Dat mensen zeggen, hé bedankt voor het nummer, ik heb het maar uitgemaakt, hoe gek dat dan ook weer klinkt. Ik hoorde je nummer en dacht…Ja. Ik zeg ook vaak dat het leven niet zo lang is. Je ziet toch regelmatig mensen, ook jonge mensen, om je heen wegvallen. Dus ja, leef je leven en gun elkaar ruimte en ga niet door met iets waarvan je misschien allebei wel weet “is dit het wel”? Zo lang hebben we simpelweg niet.

En dan misschoen nog even ‘Geef Het Door’. Mooi catchy, maar wel met een heel persoonlijke tekst. Het verhaal ontroerde mij als vader van twee kinderen.
Dat is de gedachte van hoe het liedje is gemaakt eigenlijk. Het is het belangeloos een boom bijhouden of mooi maken omdat jij daar mooie herinneringen aan hebt en die je ook aan je kinderen gunt. Dat is het eigenlijk. Iets doorgeven. Kijk, eh, Ik heb een hut gebouwd, ik ben erin geklommen maar ik heb er ook een schommel ingehangen in de hoop dat mijn kinderen dat ook kunnen.  Dat is de boodschap.  Mooi dat je dat zo ervaart. Het is heel vrolijk maar op het laatst, ‘Als ik er niet meer ben, geef mij dan aarde en wat water, en kom nog even met mij praten’. Daarmee zegt hij eigenlijk , dan ben ik die boom en kun je altijd naar me toe.

Mooie metafoor inderdaad.  Alles is al gezegd over Wie Is De Mol. Kun je misschien toch kort omschrijven van wat deelname voor jou heeft betekent
Nou ja, ik heb niet alleen in China negen bekende Nederlanders helemaal gek gekregen en om de tuin geleid. Ik heb ook heel veel nieuwe mensen ontmoet en nieuwe luisteraars bijgekregen. Omdat ik heb meegedaan in de hoofdrol, klinkt mijn muziek ook nog als het ware veel harder, mooier en groter. Helemaal fantastisch

Is die deelname nu het meest vette dat je ooit gedaan hebt zoals we bijna altijd van de deelnemers horen?
Voor mij wel ja. Ik was De Mol. Alleen al dat ik mocht meedoen was geweldig en toen kreeg ik ook nog de hoofdrol. Dat is zo waardevol.  Ik moet er ook bijzeggen, ik was ook echt fan van het programma voordat ik meedeed. Het is zoiets als in je favoriete restaurant mee mogen koken of zo. Begrijp je? Voetballen bij je favoriete club. Zo voelde het een beetje.

Ik zag je bij Jinek en toen vertelde je dat je toch wilde dat dit album uit kwam want anders komt mijn muziek in de file te staan. Ben je al met nieuwe muziek bezig?
Jahaa. Ik ben altijd met nieuwe muziek bezig. Haha. Zeker. Absoluut.

Dus ook voor je volgende fase, je bent nu als mens ook alweer verder ontwikkeld?
Zeker. En dat blijf ik ook doen. Het is essentieel om in het leven jezelf te blijven ontwikkelen. Maar persoonlijk vind ik dat ook waardevol, leuk en interessant.

Een laatste vraag. Als men je zou vragen voor Beste Zangers, wat zou je dan doen?
Dan zou ik in ieder geval kijken welke hoeden ik nu precies mee zou nemen.

Het zou best bij je passen toch?
Dat denk ik ook ja. Ik heb meegedaan aan het programma van de 3-sterren camping met Nick & Simon. Dat is natuurlijk ook met muziek en hetzelfde productieteam als Beste Zangers. Op internet zie je dan ook wel de uitnodiging van veel luisteraars en kijkers voorbij komen “Beste Zangers!, Beste Zangers!. Dus het leeft wel, mensen willen het graag en ja, het zou wel te gek zijn.

Singer-songwriter

Deel via social media: