Zoek...
Interview met Noorse singer/songwriter August Kann

Interview met Noorse singer/songwriter August Kann

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-01-07 07:00:00 • 3 min lezen

Singer-songwriter

Interview met singer/songwriter August Kann

Net voor de kerstdagen waren wij in de gelegenheid om een interview te houden met de Noorse singer/songwriter August Kann die enkele maanden geleden zijn debuutalbum How Dit All These People Get Into My Room uitbracht.

August, allereerst bedankt voor he vrijmaken van wat tijd voor ons voor een kort interview.
Graag gedaan; jullie hebben de primeur want ik heb nog niet eerder een interview gegeven buiten Noorwegen… haha

Dus wij hebben vandaag de primeur! Goed om te horen. Enige tijd geleden hebben wij vanuit Mpodia een review geplaatst van jouw debuutalbum en wilden jouw graag een paar vragen stellen.
Ja, ik heb de albumrecensie ontvangen en gelezen en ik stel dit interview ook op prijs.

Wij kenden August Kann nog niet. Na het beluisteren van jouw debuutalbum “How Did All These People Get Into My Room’ vroeg ik mijzelf af “waar zijn al die muzikanten waar August in de titel over spreekt”? Want het is best een sober album dus waar komt die titel vandaan?
Het gaat veel meer over de hoofdpersoon of hoofdpersonen in de titelsong en de andere liedjes. Centrale vraag is of hij het wel verdient om die al vrienden in zijn leven te hebben. Mensen die gewoon echt om hem geven. De titel heeft dus eigenlijk niet een link met het aantal muzikanten maar veel meer een connectie naar de teksten. De video die ik opgenomen heb voor de titelsong legt het misschien wel het beste uit. We hebben er zelfs wat echt oude familie-opnames in verwerkt. Maar alle liedjes gaan eigenlijk wel over mensen in mijn leven; vrienden en familie. Het is dus best een persoonlijk album geworden. Dat is eigenlijk de kern van dit album want al die mensen die dicht bij me staan vormen een belangrijk deel van mijn leven. Misschien moet ik het album wel opdragen aan die mensen.’This smells like Paris’ gaat bijvoorbeeld over mijn twee beste vrienden maar samengevat gaan alle liedjes over mensen die een belangrijke rol spelen in mijn leven.

Dus de titel is niet echt een verwijzing naar het aantal mensen dat op het album meewerkt.
Dat klopt, maar op een aantal liedjes werkt mijn volledig band mee en die bestaat uit zeven leden! Dus sommige liedjes zijn inderdaad akoestisch en solo als ik mijzelf begeleid op gitaar maar op een aantal songs hoor je echt een voltallige band!

Als ik de plaat beluister ontkom ik er niet aan om een vergelijking te maken met Paul Simion’s Graceland
Dat pak ik op als een groot compliment. Paul Simons is een van mijn “all time favorites”. Ik luisterde het album altijd tijdens vakantie in Ethiopië en daarna heb ik het volgens mij een jaar lang aan één stuk geluisterd.

 

Een terechte conclusie dus dat Graceland jou heeft geïnspireerd. We komen op internet niet veel te weten over August Kann. Op de site van jouw label MTG lezen we dat men jouw muziek als “Simple” benoemd.
Op zich klopt dat ook wel; ik zou het ook als ietwat melancholische “simple“ muziek omschrijven; het is erg toegankelijk en heeft de nodige singer/songwriter kenmerken maar prima dat men het als “simple” bestempeld. Dat hoeft natuurlijk niet minder goed te zijn toch?

Nee, wat het zijn lekkere luisterliedjes. Waar leerde je gitaar spelen, want als ik bijvoorbeeld naar een liedje als ‘Bad’ luister raak ik behoorlijk onder de indruk van je fingerpicking gitaarspel. heb je het zelf geleerd op tijdens je studie Jazz?
Yeah, een beetje van beide denk ik. Ik begon met gitaarspelen toen ik een jaar of 8 was maar het was vooral de muziek van Simon & Garfunkel die me inspireerde. Ik kon eindeloos nummers van Bob Dylan en Simon & Garfunkel spelen. Daarnaast heb ik natuurlijk tijdens mijn opleiding het nodige bijgeleerd.

Je bent misschien wel de nieuwe Noorse Troubadour
Haha, yeah.

Je hebt in 2019 Nederland niet aangedaan, toch?
Nee klopt; na de release van mijn album werd ik uitgenodigd door jullie nationale omroep. Ze wilden een interview en een miniconcert doen maar ze hoorden toen pas dat ik niet uit Nederland kwam maar uit Noorwegen. En op korte termijn konden we toen niets organiseren. kortom, het is er tot op heden niet van gekomen.

Plannen voor 2020? Voor nieuwe muziek?
Jazeker. Ik heb de liedjes voor mijn tweede album inmiddels geschreven. Begin volgend jaar ga ik samen met mijn band het tweede album opnemen. Daarna wat touren, vooral in Noorwegen maar het idee is om ook een kleine tour door Europa te doen waarbij we eigenlijk ook Nederland aan willen doen. Maar data zijn nog niet bekend hoor.

Goed om te horen en laat het ons weten wanneer een en ander definitief is. Je maakt ook deel uit van diverse bands? Heb je een voorkeur?
Echt, mijn solocarrière heeft natuurlijk mijn voorkeur maar het spelen met én deel uit maken van andere bands is in deze fase van mijn leven ook gewoon tof. Het is goed om verschillende dingen te doen vanuit verschillende perspectieven maar de nadruk ligt op het van de grond krijgen van mijn solocarrière.

Wat zou je willen bereiken? Heb je bepaalde dromen?
Ik heb niet zo iets als een plan uitgestippeld. Belangrijkste is om full time muziek te kunnen maken en daar van te kunnen leven en er plezier in te houden. Voor komend jaar is mijn doel om wat meer naamsbekendheid te krijgen buiten Noorwegen en ook wat meer optredens in andere landen te geven.

Je gaf aan dat je al nieuwe liedjes geschreven hebt. Kunnen we dezelfde stijl verwachten?
Yeah, het past in de lijn van de muziek die op mijn debuutalbum te horen is. Maar natuurlijk wel hier en daar een uitstapje in een nieuwe richting maar de basis is wel in lijn van mijn debuutalbum. Keep it simple! Ik ben zelfs al bezig met muziek en liedjes voor mijn derde album. Daar zit misschien al wel nadrukkelijk wat andere stijlen in zoals funk ed.

Hoe ziet kerst eruit voor jou als Noor?
Ik denk traditioneel; tijd besteden met mijn familie, vooral met vader en moeder. Gewoon lekker eten en gezellig samen zijn. “Pretty much common”.

Singer-songwriter

Deel via social media: