Zoek...
Interview met Zwitserse singer/songwriter Bastian Baker

Interview met Zwitserse singer/songwriter Bastian Baker

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2018-10-21 07:00:00 • 3 min lezen

Pop / Singer-songwriter

Interview met Singer/songwriter Bastian Baker

Bastian Baker is een Zwitserse singer/songwriter die op dit moment de hele wereld rond tourt als openings-act van Shania Twain tijdens haar Now-tour. Op 26 oktober komt zijn vierde album uit en wij spraken hem vorige week donderdag enkele uren voor het uitverkochte optreden in de Ziggo Dome.

How does a hockey player end up on the stage, doing a world-tour with Shania Twain during 77 shows around the globe?
“It sounds crazy…..” Sinds mijn zevende speel ik ijshockey maar daarnaast ben ik al die jaren ook met zingen en muziek bezig. Met ijshockey was ik best succesvol en haalde het tot het nationale team. Maar muziek was eigenlijk mijn persoonlijke passie want niemand binnen mijn familie was hier mee bezig. Op mijn 18e werd ik eigenlijk door verschillende mensen op verschillende momenten ontdekt en dat gaf me eigenlijk de moed om mijn wens om iets te bereiken in de muziekwereld door te zetten. Ik probeer mijn droom uit te laten komen maar een carrière in de muziekwereld is in Zwitserland niet echt gebruikelijk. Er zijn niet echt veel succesvolle voorbeelden van. Ik startte mijn carrière door op te treden in mijn eigen land; eerst in de Franssprekende deel van Zwitserland, daarna het Duitstalige deel. Ik ontmoette Shania Twain in 2012 in Montreux op het beroemde Jazzfestival toen ik een optreden gaf en datzelfde jaar werd ik eigenlijk door Claude Nobs ontdekt toen ik in The Snowboat-club in Zermatt optrad. En het was geen Après-ski, haha. 

Met Shania ben ik sinds die ontmoeting in Montreux goede vrienden geworden; we zien elkaar zeer regelmatig en muzikaal respecteren we elkaar. Voor mij is dat wel wat makkelijker, want Shania heeft natuurlijk wel een indrukwekkende carrière opgebouwd. In 2015 was mocht haar laatste 3 shows openen omdat de eigenlijke support-act toen niet meer kon. We deden een duet samen en voor haar nieuwe album Now ben ik gevraagd om het hele proces te volgen. Andersom heb ik haar mening gevraagd over mijn nieuwe album dat binnenkort uitkomt.

Ik had inmiddels een kleine 60 liedjes geschreven en bij Shania thuis op de Bahama’s heeft ze me haar mening gegeven. Welke liedjes hebben hit potentie voor de US, welke voor Europa. Ze vertelde me ook dat ze een wereldtournee ging doen en ik heb toen letterlijk gezegd : “He, If You Need Someone To Open For You, I’ll Be Happy To Do The Job”. Ze had me natuurlijk al een aantal keer zien spelen en ze weet dat ik mezelf best staande kan houden in een volle zaal met alleen een gitaar. Ze wilde iets “eenvoudigs’ als voorprogramma, geen band en crew ed. dus ik was de perfecte oplossing. En dat is eigenlijk het verhaal en nu tour ik de hele wereld met haar over. 77 shows! We doen elke avond twee songs samen tijdens haar show en deze tournee brengt me natuurlijk wel verder.

I had a sneak preview and listened to your new album.  What’s the main difference?
Dit album is echt helemaal anders en het voelt als een debuutalbum, maar dan voor de tweede keer. De drie voorgaande albums vormden een soort drieluit; eentje met Pop, de ander meer richting Rock en de derde was iets meer Folky, Samen vormden ze één geheel. Voor dit nieuwe album zijn er hele nieuwe elementen toegevoegd en klinkt het gewoon heel anders. De opener ‘Stay’ is bijvoorbeeld meer Elektropop, terwijl een nummer als ‘Blame It On Me’ echt Country is, en opgenomen en geschreven in Nashville. Ook is dit het eerste album dat er andere schrijvers mee hebben geschreven aan de songs en ik had een keuze uit echt veel materiaal en songs. In het verleden was dat wel anders en vormden de twaalf songs gewoon het album. Klaar. Voor dit album heb ik de 14 meest intrigerende en verschillende songs gekozen om een gevarieerde en aantrekkelijke plaat te maken. 

Normaal huur ik een studio van 10 dagen en dan voel ik druk want de opnames moeten in die tijd af; dan voel je de druk om bijvoorbeeld op vrijdag de vocals op te nemen, begrijp je wel? Op dit album staan nummers die ik anderhalf jaar geleden al schreef zijn en andere 4 maanden geleden. Ik heb er de tijd voor genomen en heb deze keer totaal geen druk ervaren. Een mooi voorbeeld is ‘Stay’; dat ik drie jaar geleden al schreef. Een paar maanden geleden zat ik in een schrijverssessie in New York en deed ik met een wat schorre stem na een nachtje doorhalen de vocals nog een keer. Dat geluid van mijn stem op die ochtend beviel me zo goed dat juist die zangpartij op dat specifieke moment het album heeft gehaald. Als een soort demo. Het is dan ook gaaf dat sommige dingen per ongeluk of “just in the moment” gebeuren.

When I listen to your new album I hear singer/songwriter songs, but also Country , some dancable popmusic; all kind of different styles….
Ik wilde veel variatie hebben. In dit digitale tijdperk hebben mensen vaak een Playlist met verschillende nummers en kiezen dan vaak één song van een artiest. Ik wil dus veel variatie aanbieden in mijn liedjes en wil mijzelf van verschillende kanten laten zien, iets wat ik eigenlijk ook wel van Shania geleerd heb. Ik wil geen “purist” zijn dus ik ben mezelf terdege bewust van het feit dat ik verschillende muziekstijlen hanteer.

Ook zijn de liedjes qua tekst op dit nieuwe album anders vormgegeven. ‘Six‘ is best autobiografisch, terwijl een song als ‘Young’, dat ik samen met vier co-writers heb geschreven, over de reflectie van onze jeugd gaat. Je kent de verhalen wel; een fake-id om een club binnen te komen en andere onzin. Een song als ‘Yoko’ daarentegen is weer geïnspireerd op de muziek van The Weekend terwijl ‘Stagefright’ is opgenomen in Nashville met de drummer van James Bay. Dit album is dan ook een mix van inspiraties, die ik heb opgedaan door eigen ervaringen, verhalen van anderen of op basis van muziek van andere artiesten en bands.

What do you expect or hope from this new album?
Oeh. Daar ben ik slecht in. Zowel in het verwachtingspatroon als het hopen want ik ben een redelijk “pragmatic, down to earth kind of a guy”. Maar het lijkt erop dat alle lichten nu op groen staan en ik heb het gevoel dat alles samen kan komen. Begrijp je? Ik tour nu de wereld rond met Shania en heb de afgelopen periode ontzettend veel contacten kunnen leggen in de muziekindustrie. Je merkt dat mijn naam vaker rondzingt. Vorige week stond ik in de top-5 van meest gedraaide artiesten in Nashville in de “maandlijst”. Er komt een en ander samen en ik voel dat er wel iets gebeurd. Maar uiteindelijk bepalen de luisteraars of mijn muziek verkocht wordt. Ik wordt vrolijk van fans en ik hoop dat het nieuwe album leuk wordt door de fans die ik al had en dat het album weer nieuwe fans aan me zal binden.

Three hours before the show; how do you prepare yourself?
Oh, dit is perfect. Het wachten voor een concert vind ik vreselijk en ik blijf veel liever aan de gang. Ik heb geen voorbereiding nodig voor mijn optreden. Ik sta daar gewoon een half uur met mijn gitaar en “that’s all”. Ik ken mijn liedjes, heb geen vaste setlist in mijn hoofd en pas mijn programma  ter plaatse aan naar de reacties van de het publiek.

Je klinkt als Bruce Springsteen
Klopt. Ik ben trouwens een groot fan van hem. Ik ben niet bijgelovig, heb geen rituelen of bijzonder gewoontes voor ik op ga. Wat ik wel doe, of niet eigenlijk, is mijzelf verkleden voor de show. Ik voel me comfortabel op het podium met de kleren die ik die dag aan heb. Ik ga gewoon het podium op, geef een goede show en daarna doe ik een meet-and-greet met het publiek. Vervolgens nog twee nummers samen met Shania en ik heb een topavond

Pop / Singer-songwriter

Deel via social media: