Zoek...
Interview met Maria McKee nav. nieuwe album La Vita Nuova

Interview met Maria McKee nav. nieuwe album La Vita Nuova

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-04-15 07:00:00 • 3 min lezen

Singer-songwriter

Interview met singer/songwriter Maria McKee

Het album La Vita Nuova van Maria McKee is één van de grote verrassingen tot op heden van dit muzikale jaar. Wij mochten wat vragen stellen aan deze eigenzinnige singer/songwriter Maria McKee. Meteen vroeg de op dit moment in Londen woonachtige Maria hoe het in ons land er aan toe gaat in deze bijzondere tijd.

I Am calling from The Netherlands
Ah oké, hoe is het daar nu?

Ik denk dat het hier een beetje hetzelfde is als bij jullie in de UK; een wat surrealistische sfeer; erg rustig, geen totale lock down maar verder is veel gesloten. En een anderhalve meter-regel om sociale “distance” te kunnen garanderen
Dat klinkt inderdaad wel als vergelijkbaar met de situatie hier; ik probeer veel en vaak te wandelen en doe dat zo veel mogelijk; ik hou van lange wandelingen. Er wordt hier trouwens nog steeds niet veel getest en dat is wel totaal anders dan in Amerika. En de beelden uit Italië en Spanje zijn ronduit angstaanjagend. Ik dacht dat de aantallen zouden dalen en als dat niet zou gebeuren dat er een totale “lock-down” zou komen maar dat is nog niet het geval. Weet je, ik ging gisteren voor een lange wandeling naar het centrum van Londen en liep helemaal naar de rivier. De wijk Covent Garden leek wel een spookstad. Ik denk dat het wel even zal duren voordat alles normaal wordt.

Maria, dank voor de mogelijkheid om je even te spreken en wat vragen te kunnen stellen aangezien je onlangs na een lange stilte een nieuw album hebt uitgebracht, La Vita Nuova. Na het uitkomen van Last December in 2007 was er een stilte van 13 jaar. Je werkte samen met je man, je maakte films maar er was geen muziek…..
Weet je; goede vraag en interessant onderwerp. Er is veel gebeurd; ik trouwde en ging eigenlijk een rustig, ingetogen leven leiden. En dat voor een hele tijd, eigenlijk wel een tiental jaren; ik maakte wel albums, een album als High Dive is eigenlijk best goed. Ik probeerde de rustige huisvrouw te zijn en wilde vooral mijn echtgenoot ondersteunen bij zijn werk als filmmaker. Hij is de auteur, hij doet al het werk maar ik vond het prima om met hem aan die projecten samen te werken. Ik hielp mee met casting, ik deed wat acteerwerk dus eigenlijk was ik er best druk mee. Hij is niet de man die mij als een soort muze ziet maar moedigt mij veel meer aan om mijn eigen creativiteit te ontplooien. Maar goed, eigenlijk heb ik al die jaren wel wat op de achtergrond vertoefd en een bepaalde rol aangenomen. En toen ineens liep ik tegen een muur aan voor mezelf en kreeg ik het beklemmende gevoel alsof ik dood zou gaan. Zo maar, plotseling, van de ene op het andere moment. En toen wist ik ook dat ik nieuwe liedjes wilde schrijven en muziek uitbrengen.

Het is een geweldig album geworden, vol met passie en emotie. Waar vond je de inspiratie?
Het kwam gewoon en het was er ineens. Ik houd van mijn man, we zijn beste vrienden, collega’s, beste buren maar we hebben gewoon geen romantisch huwelijk meer. Komt natuurlijk doordat ik er later pas achter kwam dat ik gay was. En het duurde ook echt wel even om dat te accepteren. Ik vind mannen wel aantrekkelijk maar veel meer in een kunstzinnige manier; seksueel en romantisch geef ik de voorkeur aan vrouwen. Toen ik dat ontdekt had en ik achterom keek naar mijn voorbij leven kwam ik tot de conclusie dat ik een hoop dingen eigenlijk anders had moeten doen en aanpakken. Ik ben inmiddels op een leeftijd dat ik ook nadenk over de laatste periode van mijn leven en natuurlijk de dood. Al die gevoelens komen tot uiting op dit nieuwe album en het mooie is dat toen ik het album had afgerond in weer een soort van nieuwe energie om te leven had gevonden. Ik stond mijzelf toe om op deze manier mijn nieuwe leven in te richten; het klinkt misschien egoïstisch maar dit is mijn keuze voor de rest van mijn leven.

La Vita Nuova is een directe verwijzing naar Dante; Waarom Dante tussen al die andere kunstenaars?
Dante voelt voor mij als een weerspiegeling op iets of iemand die je nauwelijks kent; zie het als het toestaan van een bepaalde obsessie. En vervolgens wordt die obsessie een soort filosofie (“filosofo del morte”). Je schrijft als het ware vanuit een dergelijke obsessie en je probeert een hoger doel te bereiken. Daar vind ik de connectie met Dante die eigenlijk zijn “muze” Beatrice feitelijk maar een tweetal keren had ontmoet. En tóch was hij geobsedeerd. Ik herken dat gevoel want ik herken me in die obsessiviteit en juist dat heeft me geholpen om dit album te maken

Als ik naar het album luister, een beetje minimalistische…
Echt waar; want ik vind dat het eigenlijk een massief geluid heeft?

klopt, maar ik was nog niet klaar…… het instrumentarium is naar mijn mening best minimalistisch maar je hebt een geweldige muur van geluid gecreëerd met veel emotie en drama. waar komt het vandaan?
Ik heb een buitengewone spiritualiteit. en in het verleden heb ik wel geprobeerd om dat wat te negeren maar bij dit album heb ik het ten volste gebruikt en alles uit de kast gehaald. Maar ik moet het wel goed in banen leiden hoor want andere wordt het “too much”.

Als ik naar je album luister komen er herinneringen op aan de muziek van namen als Kate Bush en Tori Amos.
Het zijn twee grote namen natuurlijk. Ik luister niet echt naar de muziek van Tori maar ik bewonder haar wel hoor. Ze heeft natuurlijk een grote invloed gehad binnen de muziekwereld. En Kate is natuurlijk een soort van hoeksteen voor vrouwelijke singer/songwriters. Echt een voorbeeld en inspiratiebron. En dan vooral voor vrouwen die niet bang zijn om buiten de lijntjes te kleuren met een bepaalde soort van gevoeligheid. En Kate had dan weer de gave om het te verwoorden in prachtige songs.

Het is als compliment bedoeld
Oh, haha, dank je wel hoor; en toevallig of niet; mijn broer Brian was een ontzettende fan van Tori Amos. Hij vond haar echt geweldig en buitengewoon.

Zoals gezegd vind ik La Vita Nuova een meer dan geslaagd album. Er zijn 2 liedjes die ik graag wil vernoemen omdat deze als het ware onder mijn huid kruipen; Weatherspace en …….
Nee hoor, dat is echt een vergissing. Veel mensen denken inderdaad dat ‘I Just Want To Know’ over mijn halfbroer gaat maar dat is niet het geval. Ik denk dat dat nummer niet alleen een mooi melodie is maar dat ook de tekst betrekking heeft op een liefdesverhaal en daar worden mensen blijkbaar door op het verkeerde been gezet. Maar Brian’s invloed is overal aanwezig, geloof me, het voelt alsof hij op het hele album aanwezig is. Voor mij, op een spirituele manier, is hij betrokken bij alle liedjes. Weet je, we waren echt ongelofelijk “close” ondanks het feit dat we geen “volle” broer en zus waren.

Heb je favoriete liedjes op het album?
Je zit in de goede richting met je vorige vraag. Ik vind het ‘I Just Want To Know’ erg geslaagd, en dit is wel een van mijn favorieten maar ik reken ook een song als ‘I Never Asked’ daar toe.

Wat is het volgende; een stilte van 13 jaar. Heb je de antwoorden gevonden?
Dat weet ik echt niet en ik durf daar eigenlijk niets over te zeggen. Want dat heeft weer te maken met de manier waarop ik werk; zoals ik wel of geen liedjes schrijf. Ik ben geen typische songwriter, en dat ben ik ook nooit geweest. Ik schrijf als ik dat voor mijn gevoel echt moet doen. Want zo is La Vita Nuova ook tot stand gekomen. Daar zit ook weer dat obsessieve in mij; ik krijg dan als het ware het gevoel dat ik sterf als ik niet die liedjes kan schrijven. Dus is weet niet of er überhaupt ooit nog een album komt. Als dat beklemmende gevoel me weer bekruipt zou het maar zo kunnen maar het kan ook zijn dat La Vita Nuova mijn laatste album was.

Persoonlijk hoop ik eerlijk gezegd dat er toch nog nieuwe muziek en platen zullen volgen
Dat hoop ik ook maar ik kan dat nu echt niet zeggen. Ik volg mijn hart dus de toekomst zal het zeggen.

Nog één laatste vraag. Late December was de titel van je album in 2007; de eerste keer dat je de door jou geschreven hit van Feargal Sharkey ‘A Good Heart’ in een studioversie uitbracht. Waarom duurde het zo lang?
Ik denk dat we dat toen gedaan hebben omdat ik in die tijd dat nummer ook tijdens optredens speelde. Dus toen ik bezig was met het Late December album voelde het als natuurlijk om A Good Heart ook op te nemen en uit te brengen. Het voelde goed op dat moment en het paste prima op dat album.

Maria, mag ik je danken voor je openhartigheid en het allerbeste in deze ietwat surrealistische periode.
All The Best to you and everyone in The Netherlands. Stay safe”.

Singer-songwriter

Deel via social media: