Zoek...
Interview met Skye Walter van Wing Defence

Interview met Skye Walter van Wing Defence

INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-08-18 07:00:00 • 2 min lezen

Indie / Pop

Interview met Sky Walter van Australische Wing Defense

Onlangs kwam de EP Friends van de Australische band Wing Defence uit. Wij spraken onlangs Skye Walter en mochten haar wat vragen stellen over Wing Defence, Covid-19 en hoe het leven in Down Under is.

Beste Skye, allereerst dank dat we je even een paar vragen mogen stellen.
Sure, no worries, beautiful and thanks for having me

Hoe kwam jullie samen tot Wing Defence?
Paige en ik speelden eerst in aparte bands en dan kwamen we elkaar bij shows tegen; een paar jaar geleden keken we naar elkaar show en zo ontstond er een vriendschap. Op een dag zei ze tegen me : “he Skizzo (ze noemt me Skizzo) ik wil een pop/punk band met jou beginnen”. Ik reageerde iets in de trend van: eh oké, tof. Daarna liep ze echt letterlijk weg, ging achter een laptop zitten en maakte een account aan voor Instagram. Vervolgens maakte een foto van ons voor de pub waar we waren en toen was het klaar; “so we’re done” zei ze. Vanaf dat moment zijn we liedjes gaan schrijven en zijn we nog steeds bij elkaar.

Waar komt de naam Wing Defence vandaan?
Een paar weken daarvoor waren we in een pub en ik had een gedicht geschreven over iemand waar ik nogal boos op was. Ik las het op voor Paige en had best een persoonlijke lading. De laatste zin was: “And What Position Do You play; Wing Defence”. In Australië kennen we Netball, een sport die volgens mij in Europa niet wordt gespeeld. Wing Defence is een positie dat spelletje; oh dat wordt de naam van onze band vonden we toen. En nog steeds. Overigens; Wing Defence is eigenlijk de positie waar je het minst nodig bent voor het spelletje … daar wordt op school diegene neergezet die er echt helemaal niks van kan…..hihi.

Schrijf je samen met Paige of ben jij de belangrijkste songwriter?
Nee, we schrijven allebei; we zijn beide echte songwriters. Soms schrijven we echt samen, soms apart en ook schrijven we materiaal met onze gitarist Benny. Niets is in beton gegoten, “we go with the flow, you know”? Er zijn geen regels, we schrijven, komen samen en dan komt er vanzelf iets uit.

Waarom de EP en niet het besluit nog even te wachten en later een album uit te brengen?
ehh… het is hier Down Under Australië misschien net wat anders; het is best normaal om eerst een paar singles uit te brengen en vervolgens een EP. De volgende stap is dan een volwaardig album. Dit is dus eigenlijk een soort van “pre-album thing”. We hadden genoeg materiaal en besloten dat nu de tijd rijp was om een EP uit te brengen.

 

En dan is er nu ineens Covid-19…
Grappig dat je dat zegt; ik kom net terug van een show van Paige; zij doet ook wel eens wat solo. Ik was net bij een optreden van haar en hier mogen 60 mensen aanwezig zijn bij een optreden. Het is natuurlijk een vreemde tijd en op dit moment “it is getting crazy in Victoria” maar in Zuid Australië gaat het wel hoor. Hier is alles redelijk onder controle.

Hadden jullie de release eigenlijk uit willen stellen?
Niet echt; het is wat het is en we kunnen toch niet in de toekomst vooruit kijken. We zijn gewoon gestopt met de plannen die we hadden.  

Kun je jullie sound omschrijven?
Ik zou zeggen ‘90’s punk/pop; beetje rauw hier en daar. Michelle Branch, Spiderbait, beetje van dit en een beetje van dat.

Zijn jullie beïnvloed?
Gewoon een combinatie van stijlen. We zijn niet beïnvloed door een specifieke band of stroming. Als we terug kijken kun je altijd zeggen dat er bepaalde invloeden hoorbaar zijn maar we doen dat niet met een vooraf vastgestelde intentie.

Hoe is het in Adelaide in relatie tot Covid?
We hebben een erg levendige muziekscene in Adelaide. We hopen natuurlijk dat alles blijft bestaan maar iedereen in dit wereldje, van artiesten tot zalen en podia helpen elkaar. Het is voor iedereen een lastige periode. We zijn gelukkig dat we bij DOT Music hebben kunnen tekenen en onze eerste plaat kunnen uitbrengen.

Jullie zijn best succesvol in Australie en Nieuw Zeeland; jullie krijgen airplay in Europa, zijn er plannen om deze kant op te komen?
Oh my god, Zo snel mogelijk als we kunnen “haha”. Op het moment dat het weer mogelijk is zal het eerst zijn wat we zeggen; “Oh we’re on our way”.

Zijn jullie al bezig met nieuw materiaal aan he schrijven?
Zeker; ik heb vandaag al weer aan wat nieuwe songs gewerkt; wat ruwe versies. En een paar dagen geleden samen met Paige. Benny stuurde me ook een liedje op wat hij had geschreven en Paige  heeft ook al een vijf á zes tracks die klaar staan voor de mix.

Zijn jullie ook nog muzikanten naast singer/songwriters?
Yep. Ik ben de leadzanger, Paige zingt ook en speelt gitaar en dan hebben we onze vaste band met Benny op gitaar en nog een bassist en drummer. “Yeah, it’s five of us in the band”. Wordt een dure tour …. Haha.

Hoe ziet de nabije toekomst eruit?
We zijn vooral bezig met het schrijven van nieuw materiaal. We maken van alles mee en dat vormt eigenlijk de basis voor onze liedjes. Als het onderwerp ons beide aanspreek wordt het uiteindelijk wel een liedje. Er zijn geen regels, we zijn vrij en we hebben allebei ons aandeel. Nu met Covid, valt het allemaal even niet mee. Maar komt goed

Indie / Pop

Deel via social media: