Zoek...
Interview met Inna de Yard's Winston McAnuff

Interview met Inna de Yard's Winston McAnuff

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2019-06-11 07:00:00 • 2 min lezen

Reggae

Interview met Winston McAnuff (Inna de Yard)

Het reggae collectief Inna de Yard bracht onlangs hun album uit en binnenkort is de première van de documentaire rondom dit bijzondere. Op 13 juni staan ze in de Melkweg. Wij spraken één van de oprichters, Winston McAnuff, vanuit Frankrijk.

Beste Winston, bedankt dat we je even telefonisch mogen en kunnen spreken.
Winston: “No problem no problem, thanks for the review of the album

Jij, Cedric Myton, Ken Boothe en Kiddus zijn kerels die hun hele leven lang muziek hebben gemaakt op Jamaica, toch?
Yeah, dat klopt helemaal

Je bent opgegroeid in een familie van priesters en gelovigen; heeft die achtergrond een belangrijke rol gespeeld bij het maken van je muziek?
W: Uiteraard. We zongen al op jonge leeftijd in de kerk. “You Know?” We hadden zoiets als “Sundayschool” en als kind zongen we heel veel en eigenlijk is het daar allemaal wel begonnen.

Heeft die periode toen jullie jong waren invloed op de muziek van dit bijzondere collectief Inna de Yard?
Jazeker, dat is iets wat in het DNA van ons zit; van kinds af aan zijn we met muziek en zingen bezig en ook nu we wat ouder en wijzer zijn is er altijd wel iets wat als vanzelf uit die periode boven komt drijven.

Wat betekent Reggae voor de mensen op Jamaica?
W: (na een flinke hoest) Reggae is iets natuurlijks, iets wat hier uit de mensen zelf komt maar het heeft te maken met onze “way of Life”. In alle kerken wordt Reggae gespeeld en zingt iedereen mee. Kun je je dat voorstellen? In elke kerk wordt er gezongen en gedanst op de klanken van Reggae.

Voor de documentaire die in première gaat werken jullie samen met Peter Webber. Hoe kwamen jullie met hem in contact?
W: De mensen van de productie wilden een goede director/producent voor deze documentaire en kwamen toen bij Peter uit. Men is overtuigd dat hij als geen ander in staat is om de beleving en het verhaal achter dit collectief goed te kunnen weergeven en op beeld neer te zetten. We hebben echt een klik en het is gewoon ook goed voor de muziek en het misschien is het wel de beste film in dertig jaar die over onze muziek gemaakt is. De première is deze maand in Duitsland maar we hebben al wel de nodige promotie gedaan maar de officiële première moet nog komen.

Wat gaan we zien?
W: Het is vooral een inkijk in ons leven. Cedric, ikzelf. Kiddus en Ken. Waar we geboren zijn, gewoond hebben en we proberen de mensen mee te nemen in ons verhaal van onze jeugdjaren tot waar we nu zijn. “We want to tell our story”.

Op het album werken ook een aantal jongere, talentvolle artiesten mee. Heeft dit een bijzondere reden?
Het is gewoon belangrijk om te laten zien wat er gebeurd is maar vooral wat er mogelijk is, ook voor de jonge artiesten die de toekomst zullen gaan bepalen. We hebben geprobeerd de jeugd mee te nemen en ze de nodige ervaringen te geven. Je hebt gewoon ervaring nodig dus sommigen draaien al enkele jaren mee in ons collectief. Je moet gewoon de kans krijgen om op professioneel niveau mee te doen. Er is een oud gezegde dat de “wise man” altijd nog kan leren van de “fool”. Haha. Dus de jeugd nemen we mee maar andersom leren wij ook weer van het jeugdig talent.

Jullie worden wel de Jamaicaanse evenknie van de Buena Vista Social Club genoemd.
Ik ken ze en “no problem at all man’, het is prima dat ze ons met BSC vergelijken. Prima toch?

De 13e staan jullie voor in Amsterdam
Gaaf hè wordt dat. Ik ben nog nooit in Amsterdam geweest voor mijn muziek. Al wel een aantal keer geweest maar nooit eerder professioneel. Ik heb er wel wat vrienden wonen die ook muziek maken en die graag mijn mening hoorden maar ik heb er zelf nog nooit een optreden gegeven. Natuurlijk ken ik de stad wel. “Nice”. Onze muziek was eigenlijk nog niet goed genoegd of “ready” om zelf live te spelen in jullie hoofdstad maar nu wordt het “awesome en super”. (en nog een lach)

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten van Inna de Yard?
Er komt nog nieuw materiaal waar een wat prominentere rol voor vrouwelijk artiesten is weggelegd. En verder gaan we vooral verder en hopen dat de docu onze muziek en ons verhaal verder gaat verspreiden. “All The Best And Respect”

Reggae

Deel via social media: