Zoek...
Interview met Zuid Afrikaanse singer/songwriter Bongeziwa Mabandla

Interview met Zuid Afrikaanse singer/songwriter Bongeziwa Mabandla

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-12-20 07:00:00 • 3 min lezen

Singer-songwriter

Interview met Zuid Afrikaanse singer/songwriter Bongeziwa Mabandla

Vanwege de Covid-maatregelen was het niet mogelijk om de Zuid Afrikaanse Bongeziwa Mabandla face-to-face te spreken voor zijn optreden in Paradiso, Amsterdam; gelukkig was het mogelijk om telefonisch wat vragen aan deze bescheiden singer/songwriter te stellen.

Allereerst gefeliciteerd met het nieuwe album en het succes dat dit album met zich meebrengt. Kun je aangeven waarom je besloten hebt om alles in de Xhosa-taal te zingen? De oorspronkelijke Zuid Afrikaanse taal en niet in het Engels?
Het heeft echt met identiteit te maken, weet je. De taal die in Zuid Afrika gesproken wordt is natuurlijk niet de taal die we vroeger spraken. Het heeft echt wel iets te maken met het voor jezelf en het volk opkomen. Want het is natuurlijk zo dat er, vooral tijdens de Apartheid-regime, toch wel een deel van onze cultuur is weggenomen en zelfs verdwenen. Taal is een manier om liefde te uiten, niet alleen voor jezelf maar ook duidelijk voor anderen. Het zegt iets over waar je vandaan komt, en dus zing ik in Xhosa om uit de drukken waar ik als persoon vandaan kom en voor sta.

Je bent niet de enige, ik sprak één van de zangeressen van Amazons D’Afrique enkele maanden geleden; ook zij zingen in hun eigen taal. Maar het is dus duidelijk dat jij jouw culturele achtergrond hiermee ook duidelijk wilt maken.
Jazeker, absoluut.

Waar haal jij de inspiratie vandaag voor je liedjes? Tekstueel en muzikaal…
Nou, ik groeide op met artiesten als Lauren Hill dus muzikaal ben ik daar wel door beïnvloed. Ik hou van muziek dicht bij het hart. Ik probeer de wereld te begrijpen en dat te ventileren in mijn teksten maar schrijf ook over liefde natuurlijk.

Schrijf je alles zelf? Je werkte ook al Tiago Correia?
Ja, ik schrijf alles zelf, en speel dan een en ander op gitaar

Ik hoor Folk, R&B, hoe zou je jouw stijl omschrijven
Ik denk dat je het wel goed omschrijft; natuurlijk R&B maar ook wel wat elektronische muziek maar ik denk ook zeker Soulmuziek

Ik las in een interview dat de liedjes gaan over leven en dood, de relatie . Kun je die bedoeling overbrengen in je taal. Hoe probeer je de essentie van je liedjes over te brengen?
Op mijn Social Media plaats ik regelmatig een vertaling van mijn teksten, soms in combinatie met beelden en filmpjes om een en ander verder te verduidelijken. Maar ik probeer de kracht van de Xhosa-taal toch ook te benutten.

Iimini betekent “dagen” en het centrale thema is “The Circle Of Love”?
Jazeker, alles draait om de factor tijd, ook in een relatie. Herinneringen zijn tijdsbeelden en tijd is allesbepalend. Tijd is het meest kostbare goed dat we als mens hebben want als het moment voorbij is kunnen we het nooit meer terugkrijgen. En je kunt het natuurlijk ook relateren aan een relatie, of die al voorbij is of nog steeds actueel. De mooie momenten zijn vaak de herinneringen. Kortom, tijd is kostbaar, dat geldt voor bijzondere maar ook voor hele normale gebeurtenissen

Je schrijft over je eigen ervaringen dus het album is ook enigszins autobiografisch?
Jazeker, dit album gaat over mij. Over mijn ervaringen in de liefde, met relaties, de spanning die er is als je verliefd wordt enz. Maar ook de problemen, de ups-en-downs in een relatie. De eerste ontmoeting en ook de fascinatie om als mens te proberen die ideale partner te vinden. Om dat speciale gevoel proberen te vinden, of dat nu wel of niet lukt uiteindelijk.

Liefde is een universeel thema
Dat denk ik wel; ik denk dat heel veel mensen zich kunnen verplaatsen in mijn liedjes of mijn verhalen.

Ik heb twee favoriete liedjes; de eerste is ‘Salanabani’, waar gaat dat over?
Dat gaat eigenlijk over de situatie om iemand te overtuigen om toch vast te houden aan die relatie. Dat plotselinge gevoel om uit elkaar te gaan; het gaat dus eigenlijk over dat laatste gesprek dat je met je geliefde hebt. Porberen over te halen om te blijven, weet je wel want we hebben zo veel samen meegemaakt. Trots op zij zetten, gebroken hart en gaan voor een tweede kans. Kan trouwens vanuit het perspectief van een man of een vrouw zijn.

Het tweede is ‘Isephelo’, spreek ik het goed uit? beetje Folk…. akoestische gitaar
Dat nummer spreekt inderdaad veel mensen aan. Ik kijk hier naar de scheiding, maar ook wat deze persoon voor me betekent heeft. Ik kijk als het ware achterom, Ja we gaan beide onze eigen weg maar wow, wat hebben we een prachtige tijd samen gehad.

Gaat over respect na beëindiging van een relatie?
Nou, je moet het meer zien als terug kijken op de mooie en dierbare tijd met iemand samen

Waar komt het succes vandaan? Je stond op 1 met je album in Botswana, Zuid Afrika. In Europa deed het ook goed, nummer 2 in Frankrijk?
Moeilijke vraag. Ik schrijf gewoon muziek vanuit mijn hart. Ik heb er niet zo snel een verklaring voor.

Hoe is de muziekscene in Zuid Afrika?
Moeilijk hoor op dit moment. De Lock Down zorgt voor een moeilijke en ingewikkelde tijd. Maar Zuid Afrika heeft veel getalenteerde muzikanten en zangers en zangeressen. Muziek is echt onderdeel van het leven in Zuid Afrika en inmiddels is het ook wel een groeiende sector. Het land kent veel verschillende artiesten en een aantal hebben ook internationaal succes.

Je bent al eerder in Nederland geweest. Waarom is de klik zo goed?
Weet ik niet eerlijk gezegd maar er is natuurlijk wel een speciale band tussen beide landen. Dat gaat natuurlijk decennia terug. En er toch wel een duidelijke relatie tussen Zuid Afrika en de Afrikaanse gemeenschap in Nederland. Vanavond sta ik alleen op het podium met mijn pedalen en volgend jaar kom ik terug met een volledige band.

Ben je al bezig met het schrijven van nieuw materiaal?
Ik heb al veel liedjes geschreven tijdens de Lock-down periode dus ik verwacht dat ik begin volgend jaar een EP kan uitbrengen met nieuw werk. Er is duidelijk een relatie met de muziek van Iimini.

Bongeziwa, dank voor het gesprek en we hopen snel nieuwe muziek van je te mogen ontvangen!

Singer-songwriter

Deel via social media: