Zoek...
Interview met Zweedse singer/songwriter Louise Lemon

Interview met Zweedse singer/songwriter Louise Lemon

Youtube video
INTERVIEW
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2019-04-11 07:00:00 • 3 min lezen

Pop / Singer-songwriter

Interview met Zweedse singer/songwriter Louise Lemon

Komende zaterdag geeft Louise Lemon een optreden op het Roadburn festival in Tilburg. In het kader van dat optreden én het feit dat haar tweede album onlangs uitkwam konden wij haar kort spreken.

Dank je Louise dat je even tijd voor ons vrij kunt maken. We hebben je nieuwe album nu een aantal keer geluisterd en zijn oprecht onder de indruk. Allereerst, in oudere interviews wordt jouw naam betiteld als “Death Gospel”; kun je uitleggen wat hiermee bedoeld wordt?
Ik heb de naam niet zelf verzonnen. Een Zweedse journalist kwam met deze naam omdat die van mening was dat deze typering of naam precies bij mijn sound paste. Hij vond het “spot on’.

Waar komt de naam Louise Lemon vandaan? Is het je echte naam?
Ik heb meerdere namen maar ik gebruik Louise Lemon als artiestennaam maar het is ook meteen mijn echte naam, alleen niet volledig. Een tussennaam is bijvoorbeeld Malin maar die gebruik ik niet als artiest.

Ben je opgegroeid in een muzikale familie? Ik las in een eerder interview dat je met de muziek van o.a. Fleetwood Mac bent opgegroeid?
We luisterden thuis altijd naar verschillende muziek. Mijn vader was een muzikant maar niet echt actief tijdens mijn jeugd. Er was altijd muziek thuis. Ik kreeg mijn eerste gitaar toen ik 7 jaar was en mijn ouders hebben me altijd gesteund om muziek te maken. Vanaf mijn 7e volgde ik ook gitaarlessen en ik herinner me dat ik voor die tijd al liedjes schreef. Voor zover ik me kan herinneren speel ik gitaar, schrijf ik liedjes én zing ik. Gaande weg en door de jaren heen leerde ik beter gitaar spelen, kon mijn eigen teksten schrijven en mijn eigen liedjes beter vormgeven.

Had je tijdens je jeugd posters van jouw idolen tegen de muur van je slaapkamer? En zo ja, van wie?
Natuurlijk had ik ook posters tegen de muren van mijn slaapkamer. Er waren wat Zweedse bands die ik erg leuk. Maar weet je dat mijn eerste album dat ik kocht er eentje van The Beatles was?; ik speelde hun muziek op mijn gitaar en zong hun teksten. Als ik nu terug denk zijn zij één van de eerste bands die mij echt inspireerden.

Ik had geen echt specifieke idolen; het is een gevoel dat van binnen komt. Tijdens het schrijven ben ik altijd op zoek naar die nieuwe dimensie. Noem het “larger than life”. Ik probeer mijn gevoel om te zetten naar liedjes. Daar gaat het volgens mij als singer/songwriter om.

Onlangs was de release van je tweede album; A Broken Heart Is An Open Heart. Als ik naar de video van de single ‘Not Enough’ kijk; is dit een verhaal over Louise zelf?
Mijn liedjes zijn inderdaad vaak geïnspireerd om mijn leven en dingen die ik meemaak. De video is eigenlijk een tegenstelling van wat ik zing en de teksten van deze song. In het liedje zing dat ik dat ik kies voor diegene die alles voor me over heeft en eigenlijk het beste voor me is maar in de video maak ik de keuze om net voor het ja-woord met een priester weg te lopen.

Je hebt tien liedjes geschreven voor dit nieuwe album; zijn er meer die een biografische of persoonlijke achtergrond hebben?
Ja, klopt. Alles is echt persoonlijk. Ik schrijf liedjes over mijn eigen leven, mijn eigen ervaringen. Het zijn allemaal kleine verhaaltjes die mijn gevoel meekrijgen en gebaseerd zijn op mijn ervaringen. Het is eigenlijk allemaal best persoonlijk. Ik schrijf alleen op deze manier want ik vind dat ik alleen liedjes kan schrijven als ik er ook echt een gevoel bij heb. Het moet van mij zijn en ik moet er een gevoel bij hebben. Op deze manier kan ik liedjes schrijven die voor mij belangrijk zijn.

Heb je een favoriete song op dit album?
Ik vind ze allemaal goed natuurlijk, haha. ‘Sunlight’ is erg speciaal liedje voor me. Het komt erg dicht bij mijn hart dus daarmee is het wel speciaal.

Toen ik Sunlight hoorde, en het is ook één van mijn favorieten op het album, moest ik denken aan ‘Someone Like You’ van Adèle. De eerste 30 seconden klink je erg kwetsbaar maar krachtig.
Oh dank je wel. Die had ik nog niet gehoord en ik vind de muziek van Adele mooi dus ik ben blij met het compliment.

Appalacherna, is één van de belangrijkste liedjes uit de NETFLIX-original Australische serie Tidelands? Na het bekijken van de serie op Netflix snap ik de keuze voor deze titelsong maar hoe wordt een liedje van een Zweedse singer/songwriter gekozen tot een titelsong van een Tv-serie.
De mensen van mijn label en ik werken met heel veel mensen en hebben gelukkig heel veel contacten, wereldwijd. En uiteindelijk worden er liedjes via verschillende kanalen en mensen aangeboden. Ze hebben mijn liedje gewoon gevonden omdat het paste bij de sfeer van de serie. Sterker nog, ze hebben twee liedjes van mij opgenomen in de serie want naast de titelsong Appalacherna hebben ze ook nog Egyptian Darkness opgenomen in de serie. Het zijn behoorlijk heftige scenes waar deze twee liedjes gebruikt worden om ze nog krachtiger neer te zetten en de serie nog meer vorm te geven. ik ben er heel blij mee want eigenlijk is mijn werk door mijn label gepitched en zijn er twee nummers door de producenten van de serie gekozen.

In januari was je in Noorderslag Festival in Groningen om een optreden te geven. Komende zaterdag ben je in Tilburg om een optreden tijdens het Roadburn festival te geven. Ga je nog meer opreden dit jaar of blijft het hierbij?
Er komen nog meerdere optredens door Europa. Alle data en plaatsen zijn nog niet helemaal bekend en bevestigd maar we zijn er druk mee bezig. Ik vond Eurosonic erg tof en Tilburg zal denk ik ook gaaf zijn dus ik kom zeker terug naar Nederland.

Louise, wat is nu het volgende? Ga je nu eerst touren en dan weer nieuw materiaal schrijven?
Eh, eigenlijk ben ik nu al nieuw materiaal aan het opnemen. Ik ben al druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal en de richting die ik muzikaal op wil gaan. Maar ik heb het nu best druk want ik wil natuurlijk de nummers van mijn nieuwe album spelen. Het loopt eigenlijk door elkaar heen want ik ben al bezig met de voorbereidingen voor een nieuw album. De dag nadat de release van A Broken Heart Is An Open Heart was uitgekomen was ik al bezig met het opnemen van nieuwe demo’s. Ik heb het drukker als ooit tevoren maar dat is wel lekker want op deze manier kom je in een soort van creatieve bubbel. Ik bruis van creativiteit op dit moment.

Waar ga je het nieuwe materiaal opnemen. In Zweden of net zoals bij dit nieuwe album in Denemarken?
Heb ik nog niet besloten. Er zijn al wel wat liedjes die ik zelf wil opnemen en afhankelijk van het gevoel en de richting die ik er mee op wil kies ik waar ik ze op wil nemen. Dus hoe en waar laat ik nog even in het midden. Niets staat op dit moment nog vast.

Komt er een nieuwe single?
‘We’ll see;’ ik weet nog niet wat er binnenkort allemaal gaat gebeuren…….

Veel succes en plezier zaterdag!
Thanks.

Pop / Singer-songwriter

Deel via social media: