Zoek...
Praying Mantis zanger John Cuijpers

Praying Mantis zanger John Cuijpers

over PM, Aeryon en melodic rock

Praying Mantis zanger John Cuijpers

Praying Mantis zanger John Cuijpers

over PM, Aeryon en melodic rock

INTERVIEW
DOOR ROELOF NOORDA
2018-09-24 07:00:00 • min lezen

Melodic Rock

interview praying Mantis

De Britse melodic rock act Praying Mantis behoort tot de NWBHM van de jaren 80. In de slipstream van Saxon en Iron Maiden wisten de boertjes Chris en Tino Troy al heerlijke albums te maken. Maar het ongelukkige was dat de bandwisselingen maar niet ophielden en dat de continuïteit van de band de kwaliteit van de muziek niet ten goede kwam. Inmiddels is de huidige samenstelling alweer wat jaren bijelkaar. Ditmaal heeft de band 2 Nederlands in de gelederen. Zanger John Cuijpers en drummer Hans van t Zand.

We spraken zanger John Cuijpers die enige jaren geleden zijn kantoorbaan vaarwel zei. ‘Nu heb ik een baan met vele bandjes waarbij ik zing. Hierdoor kan ik rondkomen. Aan een kant is het een hele goed stap want je maakt mooie dingen mee. Maar soms is het ook even ploeteren om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar het geeft zoveel vrijheid en mijn passie komt tot werkelijkheid.”

Praying Mantis heeft net hun nieuw album Gravity op de markt. “Het heeft nog niet de waardering wat het moet hebben. Dat horen we steeds terug. De melodisch rock zit in een moeilijke hoek. De bands die ik in de jaren 90 zag voor 10.000 man, spelen nu voor 500 man. Dat is toch wat.”

“Het is inmiddels erg lastig geworden om aan optredens te komen, maar wanneer we in UK spelen is het groot feest. In Duitsland gaat het tegenwoordig goed en in de zuid Europese landen komen we wel eens.”
Het is een nieuw album en ik geniet van het proces van schrijven opnemen en dan horen we wat het resultaat is. Voor het album Legacy hebben we nummers opgenomen die hebben we in de ijskast gelegd. Puur omdat het refrein helemaal te gek was maar de coupletten niet lekker liep. Dan nemen we ze wel op maar niet op plaat gezet. Totdat iemand met een beter idee komt en dan pakken we het weer op.”
“Van het album Legacy hebben we ‘Believable’. Dat is een nummer van 3 losse stukjes. We dachten dat komt er niet op, maar toch is het gelukt. We zaten in de repetitieruimte en zei zet dat nummer eens aan. En ik neurie wat en Chris zei That’s it! en schreven het zo weg.”
Met Praying Mantis krijg je wel veel erkenning. Het zijn echte fans. Toen ik met Aeryon heb gespeeld komen nu ook hun fans en dat is fantastisch. Het mooie is het creatieve en liveshows. Dat de band zo’n plaat heeft gemaakt ben ik wel trots op.”
“Opvallend van dit album is dat er meer akoestische sound terug te vinden is. Na wat pingelen van Chris dacht ik, dat is te gek!”  Na het album Legacy waren we wat sceptisch om dit soort nummers te pakken. Het is toegankelijker voor de niet rock liefhebber. Maar we dachten ook waarom moet alles hetzelfde zijn. Dit is onze muziek en dat gaan we doen!” “Ik ben zelf erg trots op ‘Time Can Heal”. Het een erg persoonlijke tekst voor mij. Een emotioneel nummer wat ik in het nummer kwijt kom.”

“Ik moet zeggen dat we van heel wat mensen een goede reactie kregen. Het is melodieuzer dan voorheen.  Het is wel grappig dat ik de enige zanger van Praying Mantis ben die meer dan 1 album heeft ingezongen. Samen met Hans stimuleert de rest ook weer. We zeggen dan, kom wat peper in de reet en gaan!” “Dat motiveert andere leden ook om wat anders naar de muziek te luisteren. Wij hebben een inbreng van 5 personen!. Dat was even niet zo waardoor de band op een dood spoor terecht kwam. Maar nu geven we gas en dat voelt men”.  “We zijn dan ook erg gedreven om een vervolg te maken, maar dat is niet aan ons. We zijn daarvoor even afhankelijk van Frontiers.” “We hebben nog een contract voor 2 album en wellicht komt het vervolg in 2020.” 

Eerst is het tijd voor het mooie album 'Gravity' dat nog steeds te weinig onder de aandacht is gebracht. het zou dan ook een must voor iedere rocker zijn om dit album te beluisteren. 

John Cuijpers speelt naast Praying Mantis bij Aeryon maar ook in tribute acts waaronder Harris/ Parris, Sam Halen Vanhalen tribute act en Dutch Deciples. 

 

Melodic Rock

Deel via social media: