Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2009-06-15 07:00:00 • 6 min lezen

Jesse Dee / 5 juni 2009

Jesse, hartelijk dank voor je tijd en bereidwilligheid om mij namens Mpodia te woord te staan. Dit is puur ter promotie en niet commercieel bedoeld. “Dat is des te beter!”

Dit is je eerste album en het heet “Bittersweet Batch”. Waarom deze titel en wat betekent het? “Batch geeft het idee dat je iets aan het bakken bent, een pak koekjes bijvoorbeeld. Oftewel een pak met liedjes. Bittersweet heeft er mee te maken dat sommige liedjes vrolijk zijn en sommige niet en dat is het eigenlijk.”

Leuk. Als ik recensies over jou lees, dan wordt er vaak een vergelijking getrokken met grote namen zoals Al Green en Otis Redding. Het mag dus duidelijk zijn dat je stijl beïnvloed wordt door oude soulmuziek . “Ja, heel erg inderdaad.”

Hoe belangrijk is dat voor jou ? “Het is erg belangrijk voor mij. Ik ben hou veel van muziek en het is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Nou wil het toeval dat ik het meest van soul hou. Ik hou ook van veel andere stijlen maar het is soul dat me raakt. Buiten mijn eigen zang en spel, geniet ik er intens van om naar soul te luisteren.”

Dat was wel te zien. Wat ik erg leuk vond om te merken is dat jouw stem niet strookt met je uiterlijk. Je geluid is van iemand die gekleurd is. Hoe kwam je tot de ontdekking dat je zo kon zingen? “Weet je, ik zing al sinds ik een kind was en ik probeerde steeds beter te worden. Dat doe ik nog steeds, beter worden in wat ik doe. Door goed te luisteren probeer ik een betere zanger te worden. Ik merk inderdaad dat men hier iets ras gerelateerd van maakt, maar voor mij zijn de beste zangers die ik ken donker gekleurd. Ik vind dat een goede zanger gewoon een goede zanger is en als mensen vinden dat ik een goede stem heb, dan beschouw ik dat als een compliment.”

Ik las ook dat je schilderde? “Ja , dat klopt. Maar niet zo vaak meer als ik deed. Mijn originele achtergrond is schilderen, maar ik heb er geen tijd meer voor. Ik vind muziek maken simpelweg leuker, het maakt me vrolijker. Het ontwerpen van een cd hoes of zoiets, oké, maar echt schilderen, dat doe ik niet meer.”

Mijn volgende vraag is of het schilderen enig verband hield met je muziekstijl? “Ik denk dat als je schilderen en liedjes schrijven naast elkaar legt, dan weet ik zeker dat je overeenkomsten kan vinden, qua benadering en qua esthetische opbouw. Het maken van iets, maar het beïnvloed mijn muziek stijl verder niet. Ik houd ervan om muziek te luisteren als ik schilder, maar ik houd ervan om muziek te luisteren bij alles wat ik doe.”

Je begint steeds bekender te worden, welk doel wil je bereiken? “Het is erg leuk om muziek te maken en op te nemen. Ik zou graag nog een album willen opnemen en nog een en nog een. Ik begrijp dat, als je het als commercieel artiest wilt redden, het noodzakelijk is dat je een bepaald niveau hebt en ik zou dit dolgraag willen blijven doen.”

Dat is duidelijk, maar heb een specifiek doel wat je wilt bereiken? “Voornamelijk een betere songwriter, zanger en muzikant worden, gaande weg leer ik meer. Gewoon plezier hebben gedurende dit leerproces.” Dan heb ik nog een laatste vraag voor je. Hoe belangrijk is de reactie van je publiek voor je muziek en jezelf? “Het is belangrijk in vele manieren zou je kunnen zeggen. Het beïnvloedt je ervaring met optredens. Een van de mooie dingen van muziek is de manier waarop het mensen beïnvloed, ongeacht waar ze vandaan komen. Dus dat je kunt opstaan en kunt optreden voor iemand is iets speciaals en daar ben ik dankbaar voor. Ik kijk ook naar wat het met mij doet en ik hoop dat het bij andere mensen hetzelfde naar boven brengt als bij mij. Één van de bijzondere dingen van muziek is dat het iemand prettig kan stemmen. En in deze huidige nare wereld, hebben mensen goede muziek nodig. Ik heb het nodig en ik denk anderen ook.”

Één van je songs op je nieuwe album is “The Best Is Yet To Come”, we zullen vast meer van je horen. “Ja hoor, zeker weten!”

Bedankt voor het interview.

(Johnny Silva / Mpodia)

Deel via social media: