Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2012-01-29 07:00:00 • 8 min lezen

Korte QenA met Wild Flag

Een album wat in vele jaarlijstjes afgelopen jaar terug kwam was die van Wild Flag. Het Amerikaanse indie-rock gezelschap, bestaande uit enkel vrouwen, bestaan amper een jaar maar wist meteen met hun debuutalbum hoge ogen te gooien. Ook niet zo gek misschien want allemaal zijn ze al langere tijd actief in de muziekscene.

Maandag 6 maart staat de Amerikaanse band Wild Flag op het podium van de Amsterdamse Melkweg. Mpodia had naar aanleiding van het optreden een korte Q&A met met Mary Timony, zangeres en gitarist van de band.

Als omschrijving van jullie band staat in jullie biografie: “What is the sound of an avalanche taking out a dolphin? What do get when you cross a hamburger with a hot dog? The answer is: WILD FLAG.” Wat is het idee hierachter? WE LOVE HAMDOGS!

Jullie hebben allemaal al in vele verschillende bands gezeten sinds het begin van de jaren ’90, maar wat is het grootste verschil tussen toen en nu? De muziekscene van tegenwoordig is wel echt geweldig. Er zijn zoveel verschillende stijlen en niveaus van populaire muziek, de creativiteit is echt enorm. Ik merk het ook om me heen, het niveau van de songteksten en de musici is zo hoog. In de jaren ’90 was er moor een soort van esthetiek van amateurisme en rauwe muziek creatie. Dat was toen heel mooi, maar dat is nu wel behoorlijk voorbij.

En wat is het verschil tussen de bands van toen en Wild Flag? Wat maakt dit anders? Ikzelf heb in Wild Flag vooral geleerd om live nog beter te klinken. Rebecca, Janet en Carrie zijn zulke goede muzikanten waar ik afgelopen jaar zoveel van geleerd heb.

De oude fans van jullie muziek en de critici reageerden razend enthousiast toen bekend werd dat jullie een band gingen vormen. Er werd zelfs al gesproken over een ‘supergroep’. Gaf dit enige vorm van druk voor de band? Eigenlijk niet, we bleven vooral bij onze eigen visie al die tijd. We maakten de muziek zoals wij dachten dat ’t het beste is. Het is leuk om te horen maar het veranderde voor ons helemaal niks.

Als Wild Flag 10 jaar geleden ook al had bestaan, wat voor muziek hadden jullie toen gemaakt? Goede vraag maar ik heb echt geen idee. Ik denk eigenlijk dezelfde soort muziek als nu.

Een van jullie vorige bands was Sleater-Kinney, hiermee maakten jullie redelijk politiek getinte albums. Wild Flag klinkt op dit moment helemaal niet politiek geëngageerd, maar zou dit in de toekomst wel kunnen gebeuren? We hebben nooit echt nagedacht over onze teksten. Ze kwamen gewoon zoals we ons op dat moment voelden, dit resulteerde in toch een vooral overwegend positief album, zonder politieke lading. En voor de toekomst? Geen idee.

Jullie zijn allemaal zangeressen. Hoe beslissen jullie wie wat zingt? Meestal zingt degene die de tekst heeft bedacht ook haar eigen stuk.

Deel via social media: