Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2013-06-25 07:00:00 • 4 min lezen

Lilian Vieira - Hier gaat het om gevoel

Naar aanleiding van het optreden in The North Sea Jazzclub op 29 juni 2013 heeft Mpodia een interview met Lilian Vieira.  De Braziliaanse zangeres Lilian Vieira maakte in de jaren ‘90 deel uit van de band Bacán, en toert sinds 2000 met de brazilectro formatie ZUCO 103, op de (inter)nationale podia en festivals al jaren. Sinds Zuco 103 een muzikale adempauze heeft is Lilian een veelgevraagd gastsoliste bij o.a. Metropole Orkest, Jah6, Mdungu en speelt ze in verchillende formaties o.a. met Rogerio Bicudo, Nomads en Cariopa en werkt ze aan solo-repertoire.

Je werkt aan een eigen repertoire met een geheel nieuwe band. Kan je daar iets over vertellen? Die nieuwe band is de Lilian Vieira Band. Dat is heel iets anders dan wat ik doe met Gideon van Gelder of Zuco103. De Lilian Vieira Band bestaat uit toetsenist Wiboud Burkens die ook het repertoire schrijft. De band bestaat verder uit Marijn van der Linden – cavaquino, Vincent Spitters – percussie, Flavio Silva – Gitaar, Tie Hernandes – Bas, Enrique Firpi – Drums. We spelen voornamelijk Samba-soul georiënteerde muziek. We zijn met de opname van een album bezig, dat dit jaar zal uitkomen.

Wat is er zo fascinerend aan het werk van Toninho Horta? Het is prachtige gevoelsmuziek, zonder dat het clichématig is. Normaal denk je bij Braziliaanse muziek aan dans en beweging. Hier gaat het om gevoel, muziek om echt van te genieten. Hoe is het idee ontstaan om dit me pianist  Gideon van Gelder te doen, en niet met Zuco103? Gideon is ooit in aanraking gekomen met de muziek van Toninho Horta. Hij heeft zich er in verdiept en is ook Braziliaanse muziek gaan spelen. Gideon heeft zelfs een tijdje in Brazilië gezeten, dus kent goed de sfeer die bij deze muziek past. Erg onder de indruk kwam hij met het voorstel om dit samen te doen. Het is een inspirerende jongen Wat is de doelgroep die je wilt bereiken? Tussen de 30 en de 80, haha. We zijn op zoek naar mensen die openstaan voor andere stijlen van muziek. Misschien denk je bij Braziliaanse muziek aan dans en spektakel, maar de muziek van Toninho Horta is meer genieten, geen dans muziek.  

Deel via social media: