Zoek...
Ferdinand Bakker van Lone

Ferdinand Bakker van Lone

over Alquin en het nieuwe album TEN SONGS

Ferdinand Bakker van Lone

Ferdinand Bakker van Lone

over Alquin en het nieuwe album TEN SONGS

INTERVIEW
DOOR ROELOF NOORDA
2019-05-28 07:00:00 • min lezen

Blues / Melodic Rock / Progressive / Singer-songwriter

Lone interview Ten Songs

Het derde album ‘Ten Songs’ van Lone komt begin juni uit. Dit gaat de band vieren met een cd presentatie en enkele liveshows.
‘Dat is ook maar een enkele keer hoor. We hebben niet de ambitie om veel te toeren. Het is te kostbaar om dit project in kleine cafés neer te zetten,” verteld Ferdinand Bakker.
De gitarist van de legendarische band Alquin, kende in de jaren 60 en 70 grote successen. Het album Mountain Queen is een classic te noemen en werd voor de band een internationale doorbraak. Daarna zal de band hun grootste hit ‘Wheelchair Groupie’ van het album Nobody Can’t Wait Forever scoren.

Enkele jaren geleden is de gitarist met zanger Michel van Dijk gestart met een nieuwe project Lone. Het titelloos debuutalbum  was al een verrassing, View From The Bridge was meer dan een goed album en nu is het tijd voor de opvolger, Ten Songs.
“Het klopt dat we wat meer rauwere sounds. Ik bereid de nummers voor en dan komt Michel met de teksten. Hij komt er dan wat onbevangen in het proces. Dat geeft hij aan of er wat meer gitaar in moet. Het zijn van die twee gesprekken om samen tot totaal te komen. Ik geef dan wat commentaar en hij heeft wel tegen me gezegd dat wel hier en daar een solo in moet komen hoor. Voor mij hoeft dat niet altijd maar hierdoor ontstaat wel een plaat met meer gitaarwerk.” “Hierdoor heeft het wel wat meer gekregen dan bij de vorige.”

Opvallend aan de albums is het mooie geluid en klankkleur. “Ja, daar komt wel wat bij kijken hoor en ik heb in de jaren wel wat geleerd als producer natuurlijk”. Ook van de grote jongens en dat begon al vroeg in de Alquin tijd. Van jongens als Deep Purple en later met the Meteors hebben we gewerkt met Conny Plank (producer van o.a. Ultravox, Eurythmics en Brian Eno) dan leer je veel. “
“Je weet van te voren nooit, he? Je weet nooit  wat er uit de lucht komt. Dat pak je op en daar komt wat uit. Bij het vorige album uit 2017 hoor je weer dingen die ook uit die tijd komen. Dit komt natuurlijk door de inspiratie en het tijdperk waarin je leeft, wanneer het opgenomen wordt. Dit hoor je altijd achteraf.”
“Als producer ben ik nu dagelijks in de studio bezig met mixen enzo. De songs klinken op het eerste gehoor niet al te moeilijk, maar als je goed luistert zitten er veel lagen in. Laagjes met een sequency op de achtergrond, waardoor het hoort alsof je 1 gitaar hoort en het blijken er 3 te zijn. Die verfijning die er dan ontstaat geeft het idee dat het wat rijker in de klank en diepte in de muziek krijgt.”
“Daarnaast is de mix erg belangrijk Andy Tube (Pink Floyd) die de mastering voor ons doet. Hij houdt het heel dynamisch en open, met minder compressie”.

Het album kent 10 songs waardoor de titel van het album voor zich spreekt. “Het nummer ‘Faith’ vind ik er echt uitspringen hoor. Die is inhoudelijk heel sterk en springt er wel uit, al is dit het laatste nummer van het album. Verder zijn de songs erg verschillend is stijl. ‘Can’t Go Back’ is absoluut spannend nummer en Michel heeft me ook gevraagd om zo’n soort nummer te schrijven. Hij zei Ik wil eigenlijk gewoon een blues, maar ja dat heeft deze wending gekregen. Iets meer filmisch en meer diepte, het had ook een soundtrack van een film kunnen zijn.”
“Het breekt het album in zijn totaliteit waardoor de songs er beter uit komen. We zijn erg bezig geweest met de volgorde en daar hebben we veel aandacht aan besteed.”

“Tekstueel zijn we wel dichter bij elkaar gekomen hoor. Ze zijn redelijk persoonlijk, maar als je de titels leest kan het wat te bluesy overkomen. Maar het is een vrolijke plaat als je de teksten in de muziek past. In Lucky Man is het heerlijk dat we het geluk hebben om dit nog te kunnen doen. Dat is absoluut een voorrecht. Zo zijn de verhalen opgebouwd en verteld wie je bent en waar je staat.”

Live is Lone maar weinig te zien. 31 mei staat de band in hun thuisstad Delft om nieuw album voor het publiek te presenteren en 3 juni voor de pers. “Het is niet dat we niet willen spelen hoor, dat proces kan komen wanneer er belangstelling voor is. Daar is de glazen bol voor, he?”  
“We vinden het maken van muziek en het product hiervan af te leveren heerlijk.”

Ten Songs ligt 3 juni in de platenwinkels en is het verkrijgbaar op de nodige download netwerken. Maar is vooral aan te raden om te bestellen op de site www.loneproject.nl

foto: Lonneke Stulen

Blues / Melodic Rock / Progressive / Singer-songwriter

Deel via social media: