Zoek...
Melissa Etheridge terug in de tijd met One Way Out

Melissa Etheridge terug in de tijd met One Way Out

Label: BMG

INTERVIEW
DOOR ROELOF NOORDA
2021-09-20 07:00:00 • min lezen

Pop

Melissa Etheridge terug in de tijd met One Way Out

We schrijven 1988. Een jaar waarbij Melissa Etheridge op dodenherdenking haar eerste show in Nederland gaf. De Melkweg was maar amper gevuld. Ze kreeg een tweede kans in het boven cafe van Paradiso, Amsterdam om het nog eens dunnetjes over te doen. Het café was goed gevuld maar onder in de grote zaal was het vol met fans van The Hothouse Flowers. Beide shows waren energierijk te noemen.

“Yes, dat herinner ik me nog wel!” zegt de goedlachse Melissa. Het was de tijd van debuutalbum en nu is het 33 jaar later en tijd voor het album Master Reel vol. 1 One Way Out.

“Het is een album dat ik al een poos geleden heb opgenomen en de songs zijn van heeeel heeel lang geleden. Het zijn nummers zijn van laat in de jaren 80 en begin 90. Het zijn songs waar ik toen mij niet helemaal senang bij voelde of dat ik zelf niet even sterk voor in mijn schoenen stond. Je moet er wel helemaal achter staan en dat kunnen verdedigen. Dat laatste was toen wat lastig.”
“Maar in mijn achterhoofd bleven ze altijd rondhangen en ik dacht laat ik het eens opnemen en op de plank leggen. Nu heb ik een nieuw management en keek wat er nog op de plank lag. En BMG zei hee dat is gaaf. Ik heb wat songs live gedaan om te kijken hoe de reactie was. Mensen vinden het heerlijk en is fijn!”

De video van ‘As Cool As You Try’ dat ik een bar is opgenomen doet denken aan de eerste shows die ze gaf. “Noooo in Kansas speelde ik in cafés en ik kan je vertellen daar was niet eens een podium en zat ik achter in een hoekje te spelen hahaha. Dit was dan veel later hahaha”.
Het was bijzonder om in de tijd terug te gaan. Ik heb voor dit album Kevin McCormick gebeld. Met hem heb ik het debuutalbum gemaakt en heb met hem ruim 25 jaar niet meer gespeeld.” McCormick heeft zijn sporen verdiend en speelde met o.a. John Mayall, Jackson Brown. Crosby Stills Nash, Keb’Mo’. “Fritz Lewak en John Shanks ( producer en schrijver van vele songs van Sheryl Crow tot Take That, Westlife en Bon Jovi) heb ik gebeld en dat was de eerste band wat jij toen hebt gezien. De band uit 1988!!”
Het was een bijzondere ervaring hahaha want alle issues van toen kwamen weer terug! Alsof er niets is veranderd en de magic was weer terug maar ook de reden waarom we niet meer met elkaar spelen. Het is bijzonder om met hun te spelen want het talent van iedereen is zo groot, dat is een lust voor een muzikant waar ik toen en nog steeds trots op ben.
Het nummer ‘Wild Wild Wild’ is het eerste nummer dat we hebben opgenomen en het is de eerste take dat we hebben gebruikt! De eerste keer dat we met z’n allen weer spelen is opgenomen na ruim 25 jaar. Het is direct opgenomen! Als je goed hoort, hoor je mijn zijn in het begin iets van aaaah here we going en aan het einde in de stem als ‘o ja,…. Zoiets?’ We hebben dat gehouden omdat het iets speciaals is.
Het was iets van mijn favoriete schoenen, passen die nog en ja ze zitten heeerlijk als vanouds! Hahaha. Ik weet precies wat ik moet doen en Fritz en de boys gaan hier heerlijk ook in mee.”

“Ik heb 7 tracks opgenomen en eigenlijk wilde ik een volledig album. Maar BMG zei of ik nog wat op de plank had liggen. Ik zei dat ik nog wat songs had die ik in  2002 live had opgenomen, maar niet op de plaat terecht zijn gekomen. Dat zou de Lucky album zijn geweest. De twee songs zijn errrug speciaal voor mij! Je hoort het dat het lekker rockt. Voor die show zat ik in de rockscene in LA en wilde een heerlijk rocksongs setlist gemaakt om te kijken of die songs het ook goed deden bij de uitgenodigde fans. Ik deed die songs en het was heeeeerlijk fun en deed het heerlijk live. Maar in de studio wist ik deze sfeer niet terug te krijgen. Er staan twee songs op ‘You Have No Idea’ en ‘Life Goes On’. Life Goes On is in 2002 wat ik al zei, is zo funny nu is het 2021 hahah maar het was toen een terugblik naar de jaren 80 van toen. Ik kan niet wachten om het in de nieuwe shows live te spelen!”

“De meeste songs zijn lekkere old skool rock met wat mid tempo songs als I’m No Angel Myself dat wat 90’s is. Wanneer je de eerste euh 4 albums heerlijk vind, dan is dit zeker een verlengstuk ervan. De Bonus!”

“In de afgelopen tijd is er veel met Melissa gebeurd. Naast haar kanker overwinnen, scheiding en nieuwe liefde en alles wat bij het leven gebeurd. “Het gaat goed met mij! Ik heb veel meegemaakt en ik weet dat je stapje voor stapje door het leven moet. Dat je niet te snel wil en moet genieten van het leven. Het leven geeft je vanalles. Mooie, lastige dingen en mensen die je verliest. Je telt je zegeningen en  ik doe mijn best. Ik geniet vandaag iedere dag weer en dat ik gezegend ben met mijn familie en dat ik kan spelen voor mensen en hen blij te maken.”

“De afgelopen Covid periode speelt Melissa regelmatig covers op haar streaming op haar eigen tvshow. Tuesday Coverday. Ik vind het heerlijk om eens een ander nummer te spelen en dat heeft het album Rock and Soul ook als inspiratie gewerkt. Ik vind het heerlijk om bijvoorbeeld Prince Purple Rain te spelen en ik realiseerde dat ik dat nooit heb gedaan of van Led Zeppelin en Rod Stewart.”

“Het gaat goed met mij hoor ik had het album Memphis Rock and Soul heb ik opgenomen. Het is grappig want het was mijn side-project en ik vond het leuk om te doen. Ik ken de singer-songwriter en cover het. Het zijn songs die mij hielpen om beter gitaar te leren spelen. Het is de roots van mijn inspiratie en de songs die ik echter heerlijk vind. Dat maakte Going down te Memphis was zo heerlijk om te spelen.”

 

“Ik ben inderdaad alweer aan het touren. Het is tegenwoordig vreemd om live te spelen. Soms is er de 1,5 m regel de andere keer is het met maskers op. Het is erg vreemd en elke dag weer verschillend moet ik zeggen. Het geeft wel energie hoor! Het is mooi om mensen weer bijelkaar te hebben en ze luisteren en genieten weer van de muziek en dat is fijn om te zien. Ik hoop dat we snel weer naar Nederland gaan. Ik kijk er naar uit en eerlijk gezegd zijn de zalen helemaal top daar en dat is wel zo fijn. Ik kan dan ook niet wachten om naar Nederland / Europa te komen om te spelen voor alle vrienden!”Pop

Deel via social media: