Zoek...
Stryper zanger Michael Sweet

Stryper zanger Michael Sweet

over God Damn Evil, en de tweestrijd tussen goed en kwaad

INTERVIEW
DOOR ROELOF NOORDA
2018-11-02 07:00:00 • min lezen

hard rock / Melodic Rock

Michael Sweet Stryper

De Amerikaanse reli rockband Stryper weet met hun nieuwste album God Damn Evil zich volledig in de picture te zetten. De release van het album bracht dat verkoopketen van Wallmarkt het album in de ban doet wegens de hoes. Maar dat houdt hen niet tegen.
De band wil voortvarend hun tournee starten, wanneer gitarist Oz Fox instort tijdens een show zijn side-project. Nu blijkt dat hij 2 tumoren in zijn hoofd heeft en is tot de dag van vandaag nog aan het herstellen. Stryper tourt in Australië met hun drieën en nu in US is er een tijdelijke vervanger gevonden. Zanger Michaels Sweet neemt ons mee in de huidige stand van zaken en het nieuw krachtig album God Damn Evil.

“Het gaat goed met hem, hij is tenminste thuis al was het ook een grote schok voor ons” verteld zanger Michael Sweet. ‘We stonden op het punt om naar Australië te gaan. Uiteindelijk hebben we met ons drieën gespeeld. Al misten we Oz wel hoor, maar eerlijk gezegd ging het als trio  ons goed af.”
De zanger van Stryper wil de gitarist niet te kort doen en de band heeft een vervanger voor Oz gevonden door een beroep te doen op Howie Simon. De gastgitarist was al te zien bij Winger, Jeff Scott Soto, Talisman en Mr. Big’s Eric Martin, om maar een beeld te geven dat hij geen onbekende in de wereld binnen de melodische rock is. Zo kan Stryper hun US tournee goed starten.

God Damn Evil is het nieuwe album van de reli rockers. Het is een pittig album dat aansluit bij de begin jaren van de band. “Dank je, we waren in de studio om dit album te maken. Ik heb er in een korte tijd aan gewerkt. Binnen 10 dagen hadden we alle songs geschreven.” “Het album gaat vooral over het verschil in de wereld en de tweesplijt dat dit met zich meebrengt.” “Het hoeft niet zo te zijn, het is vooral gebaseerd op politiek, social media, het gedrag van mensen. De tweesplijt hoeft niet nodig te zijn, maar dit doen we zelf. Wanneer de een van a stemt en de ander voor b, dat mag geen gedoe opleveren. Ik snap het gewoon niet en ik ben zelfs een Amerikaan. We hoeven niet alles hetzelfde doen want dat geeft geen kleur aan het leven maar we mogen toch een eigen keus en mening hebben. Dat komt nu in gedrang en dat is nonsens volgens mij.. Ik post laatst mijn mening op twitter en daar krijg ik veel van mijn volgers onnodig reactie op, is dat lastig om te zeggen wat we willen. Ik vind het heerlijk om een discussie hierover te hebben en dan zeg ik liever, kom en we hebben het erover..”

“De een zegt neem wat meer tijd om het proces op gang te helpen en de ander vind het prima. ”Voor mij is het van belang dat ik het goed genoeg vind. Wanneer een (of meerdere) songs snel komen en het staat goed op de tapes, wat heb ik dan nog meer te doen? Dat is alles wat ik nodig heb.” “Vroeger deed ik er veel langer over, zelfs enkele dagen,  maar nu ken ik het proces en kan ik geïnspireerd raken en een nummer in enkele uren uitwerken. En als ik het niet een lekker nummer vind, ben ik de eerste die het in de prullenbak gooit.” “Net als bij het album Hell To Pay kwamen deze songs erg snel in de pen”.
Over zijn favoriete song op dit album zegt Michael Sweet; “’The Valley’, ‘Sorry’‘God Damn Evil‘ zijn heerlijke songs, maar mijn persoonlijke favoriete is ‘You Don’t Even know Me’. Het is wellicht niet een fan-favoriet maar voor mij is het een persoonlijk verhaal. Over dat we elkaar bekritiseren zonder dat we elkaar kennen. Ik hou van de unieke riff en groove van het nummer. Het geeft de energie en dat is eigenlijk de basis van het gehele album geworden. Het is een metal rock en melodic album.”

“We vinden dit eigenlijk ons beste album, maar ja dat wordt altijd gezegd. Wanneer ik het vergelijk met het album To Hell With The Devil, wat overigens ons meest commercieel succesvol album was, dan is dit toch ook in die lijn. Live is het heerlijk om te deze songs te spelen en het publiek pakt deze nummers, naast the old classics songs het prima op.”
Dat Stryper erg weinig in Europa speelt kent een reden. “Het is erg lastig om naar Europa te komen. Het is meer dat het een 6-7 jaar proces. Mensen moeten ons boeken en willen graag naar Europa komen om dit album te promoten”.

 

 

 Het album is het tiende album van de band. “Terugkijkend mag ik zeggen dat ik erg trots ben op het Soldiers Under God’s Command” album. Het bevat alles wat we kunnen zeggen en muzikaal is het ook een sterk album.

Naast Stryper was Michael Sweet betrokken bij andere projecten. “Ja, toen Frontiers vroeg om een soort van superband een album op te nemen, vroeg ik George Lynch als gitarist. Ik ken hem natuurlijk van de jaren 80 toen hij in Dokken speelde. Voor mij was hij altijd de favoriete gitarist. Zijn spel sluit aan op wat ik het het hoofd heb, dat maakt het ook zo bijzonder. Ik belde hem en hij zei  I’M In no problem! Dat is toch fantastisch!”.  Sweet werd door Tom Scholz voor Boston gevraagd. Als vervanger van de legendarisch Brad Delp die in 2007 overleed. “Een bijzondere ervaring van vier jaar. Styx deed het voorprogramma en Boston is een band waarbij het een eer was om mee te spelen.  Het was tien jaar geleden en het waren fantastische shows maar mijn prioriteit lag bij Stryper.”

De broers Robert en Michael Sweet zijn met Stryper inmiddels weer op tournee in US en Japan. Of er volgend jaar een toevoeging voor Europa komt is nog een vraag. Maar het zou mooi zijn dat men weer eens op Nederlandse bodem staat en het God Damn Evil hier ook live laat klinken!

hard rock / Melodic Rock

Deel via social media: