Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2012-08-12 07:00:00 • 11 min lezen

Mpodia tipt: Delorentos

 

De melancholie van The Cure hoor je direct terug in de muziek van Delorentos. De indieband uit Dublin bestaat uit vier muzikanten die allen de taak van het schrijven van liedjes op zich nemen. Het resultaat is niet enkel melancholisch, maar vooral ook luchtig en catchy met vocalen die het geheel een melancholische, nonchalante inslag geeft. In Ierland zijn ze al vrij populair in de alternatieve scene en met het nieuwste album Little Sparks hoopt de band ook Nederland te veroveren.   

1. Waar gaat het liedje 'Care For' over? ‘Care for’ gaat over het bereiken van een punt in je leven waar je het zat bent geworden om je druk te maken over elke kleine beslissing die je moet maken. Steeds maar piekeren of je de juiste keuze hebt gemaakt en wat er zou gebeuren als je voor het andere had gekozen. Het nummer gaat over het loslaten en je leven leiden zonder angst te voelen.

2. Wat was het eerste gedeelte waar je op kwam? Het eerste gedeelte dat ik schreef was de gitaarriff die je hoort in het refrein. Ik had een loopje rond een beat gemaakt en heb een dag zitten klooien aan effectjes om het geheel een bepaalde sfeer te geven. Uiteindelijk hebben we de effecten van de demo (crescendo en het geklap) ook gebruikt toen we het nummer in de studio opnamen. Het idee van die effecten had ik al heel lang en het stond al voor twee jaar op mijn laptop, te wachten tot ik het voor een liedje kon gebruiken.

3. Wat was de inspiratie voor dit liedje? De inspiratie voor dit liedje kwam van mijn vader. Hij is een soort ‘boeddha’ voor mij en hij heeft vaak mooie filosofische one-liners. Veel zinnen van de lyrics zijn eigenlijk gestolen van mijn vader. Dankjewel pa!

4. Was het een makkelijk liedje om te maken? Waarom? Toen ik eenmaal bezig was met het schrijven, ging het allemaal vrij simpel en rap. Mijn grootste probleem was het feit dat ik er grote verwachtingen bij had. Vanaf het moment dat ik met het idee voor dit liedje kwam, was ik bang om er iets mee te doen omdat ik bang was dat ik er niet iets geweldigs van zou maken en dus niet eer aan het idee zou doen. Maar toen ik eenmaal besloot er voor te gaan zitten en uit te werken wat ik wilde zeggen, kwam het eigenlijk vrij natuurlijk en had ik in een aantal uur de tekst woord voor woord geschreven. Dit liedje is een goed voorbeeld van dat dingen op z’n beloop laten soms heel goed werkt.

Het opnemen van dit liedje ging ook vrij goed en makkelijk. Dat komt voornamelijk ook door de producer, Rob Kirwan. Hij wist de groove en sfeer goed voor ogen te krijgen en heeft alles gedaan om dit goed tot z’n recht te laten komen; van het type reverb op de gitaar tot de effecten op de omnichord in het refrein. Maar het belangrijkste aspect bij het opnemen was de groove, zonder twijfel. We hebben een tijd gespendeerd aan het spelen en opnemen van het liedje in een bepaald tempo. Op een gegeven moment hebben we de metronoom vaarwel gezegd en onszelf gewoon de vrijheid gegeven om het liedje op gevoel te spelen. De refreinen gingen wat sneller, de versen wat langzamer. Met als resultaat een ontspannen liedje waar je graag op mee wilt deinen.

5. Wat zijn de reacties op dit liedje? All de reacties zijn tot dusver erg positief! Veel mensen vinden het klinken als de muziek van The Smiths, iets waar we zelf eigenlijk niet bij nadachten maar we vinden het prima J

Deel via social media: