Zoek...
Op een witte winterdag verteld Inge van Calkar over ‘Full Color’

Op een witte winterdag verteld Inge van Calkar over ‘Full Color’

INTERVIEW
DOOR ROELOF NOORDA
2021-02-04 07:00:00 • min lezen

Op een witte winterdag verteld Inge van Calkar over ‘Full Color’

Op een zonnig winterse dag zien we de Groningse zangeres Inge van Calkar in het park. Door de stevige vorst kent de wereld een wit laagje, dat prima bij haar outfit staat. De zangeres is op de bühne meestal wit gekleed, terwijl haar nieuw album Full Color heet. Dit jaar weet ze de prijs van beste Artiest op het Popgala van Noord (Euro Sonic) in de wacht te slepen.

Wanneer de nieuwe zangeres wordt betiteld als de Nederlandse Kylie, neemt de gemiddelde pers dit over. “Ja, dat is ergens op de radio begonnen. Ik weet niet meer welke dj’s het was maar het is begonnen op Radio 2. Op een één of andere manier doet dit wel goed,” lacht ze.
Het is ook niet helemaal vreemd wanneer je het openingsnummer van de nieuwe cd ‘Touchdown’ hoort. Het nummer schuurt erg tegen de sound van Kylie aan en is lekker dansbaar.

Toch is de speler in de Slimste Mens 2020,  Inge van Calkar al een hele poos bezig. Haar titelloos album verscheen in 2013.
“Het eerste album was meer een singer-songwriters album met een contrabas en een akoestische gitaar en het album Reset uit 2018 kent meer de elektronische kant. Het nieuwe album is hier een vervolg op. Het is minder gitaren dan op Reset denk ik.”
“Op dit album, Full Color zit meer elektronica in, al staan de instrumenten zoals de drums en gitaren er wel op hoor!’

 

“Eerst maakte ik liedjes op gitaar en toen heb ik een computer gekocht. Met het programma garageband ben ik begonnen en daarna Logic gekocht om wat demo’s te maken. Hierdoor kwam ik meer in de elektronica terecht.  Hierdoor kon ik meer de basis leggen voor de stijl die ik erg leuk vind. Uiteindelijk heb ik de passende producers erbij kunnen vinden die dit weten in te kleuren.”

Het album Full Colour is een ruime EP of een mini album. “Dat heeft te maken met het vorige jaar eigenlijk. Corona! We willen het album wel graag presenteren en telkens wordt alles een tijdje opgeschoven. Ik dacht; ik breng een deel ervan nu uit en dan begin ik direct verder met de volgende. Dit album zal dit jaar gaan uitkomen. Dan kunnen we het geheel een volwaardige presentatie geven.”

Het tweede deel van het album kent wellicht ook 5 a 6 songs. Ik werk altijd half in de studio en werk gelijk ook aan andere songs. Voor het nieuwe album, deel 2, zijn er nu 2 nummers af en ga ik nog 3 afmaken. Dus 5 a 6 songs. Maar de video van de eerste single hiervan is klaar hoor!”

“Het proces van het maken van een album ligt nu ook anders he? Vroeger waren het er 13 tot 18 nummer voor een cd. Nu is het toch meer single gebaseerd. Wat mensen doen is dan het liedje heel vaak opnieuw beluisteren. Eerst een track 100 keer beluisteren en dan op naar de volgend track. Men luistert niet meer naar een geheel album. Zelf doe ik het ook  hoor, ik luister ook niet meer naar een album, maar naar tracks.”
“We hebben we ook inmiddels 4 video’s van de songs opgenomen. Ja, voor ‘Spinning Around’ ging het maken van de video niet door i.v.m. Corona crisis. Hiervoor hebben we thuis een green screen video voor opgenomen.”

“’The Ocean Never Ends’ vind ik het mooiste op dit moment. Al heb ik ook veel aan ‘Touchdown’ gehad, omdat het de verandering kenmerkte. Het heeft het meeste gedaan op de radio en werd de topsong van Radio 2! Eerlijk gezegd veranderd het ook wel eens. Het laatste nummer waar je aan werkt is vaak ook het meest geliefde op dat moment.

Het schrijven is dan ook wel veranderd. In deze tijd is het meer single georiënteerd. Voorheen dacht ik wel dat is een album track een vuller die je er even tussen moffelt, maar nu ben ik meer geneigd dat wat geen single achtig klinkt, dit niet meer af te maken. Ik maak wel meer singles ja, al maak ik ook wel ballads enzo hoor, maar toch...” “Met de elektronica merk ik dat ik het fijn vind om vrolijke songs te maken. Dat wel weer.”


Het past voor deze tijd wanneer het allemaal wat lastig gaat is de expressie het tegenovergestelde door vrolijk en opgewekte songs te maken. Dat beloofd veel voor het nieuwe album. Van dit album is het eerste nummer “I Won’t Let You Down” op video vrijgegeven.

Check out the Video!

 

Deel via social media: